, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δήμος Θεσσαλονίκης: Παράταση του προγράμματος REACT για τη φιλοξενία των προσφύγων

φωτο αρχείου

Στην παράταση του προγράμματος REACT του Δήμου Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έως και τις 31/12/2017, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 29η Τακτικής του Συνεδρίασης, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης εγκρίθηκαν η συνέχιση της μίσθωσης διαμερισμάτων για τη στέγαση προσφύγων καθώς και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου συνολικά 19 ατόμων.
Συγκεκριμένα, το Σώμα προχώρησε στην έγκριση των ακόλουθων αποφάσεων:

  • Συνέχιση της υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου Έργου με τίτλο «REACT» (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki) έως τις 31/12/2017, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο αρχικός σχεδιασμός του έργου για την προσωρινή φιλοξενία 420 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και 30 προσφύγων σε οικογένειες
  • Συνέχιση της μίσθωσης των διαμερισμάτων σύμφωνα με την παράταση του προγράμματος έως τις 31/12/2017, με τους ίδιους όρους που αναγράφονται στα συμφωνητικά που έχουν συναφθεί
  • Παράταση έως 31/12/2017 των συμβάσεων μίσθωσης έργου συνολικά 19 ατόμων,  η σύναψη των οποίων εγκρίθηκε για την υλοποίηση, κατά το τμήμα των αρμοδιοτήτων που αφορούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως συντονιστής στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος με εταίρους  τον  Δήμο Νεάπολης – Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Επισημαίνεται ότι έως σήμερα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν μισθωθεί 37 διαμερίσματα, ενώ υπάρχουν και αρκετές αιτήσεις, οι οποίες είτε δεν έχουν εξεταστεί ακόμη είτε οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας για να καταστούν τα διαμερίσματά τους κατάλληλα προς μίσθωση.
Όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, στόχος του προγράμματος υπήρξε εξαρχής η εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο και μετεγκατάσταση, με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσω της δημιουργίας θέσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης σε μισθωμένα διαμερίσματα και σε φιλοξενούσες οικογένειες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Η Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν μισθωθεί 55 διαμερίσματα, από το σύνολο των εταίρων (37 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 14 στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών και 4 στο Δήμο Καλαμαριάς) που αντιστοιχούν σε 318 θέσεις, ενώ 17 άτομα φιλοξενούνται από οικογένειες. Ακόμη, ανέφερε ότι από τον συνολικό πληθυσμό που εξυπηρετείται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το 95,7% είναι Σύριοι πρόσφυγες, που διέμεναν σε Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων. «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο ενόψει και της παράτασης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καλούμε ακόμη περισσότερους δημότες να ανταποκριθούν, ειδικότερα και ενόψει της χειμερινής περιόδου, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη τους προς την ευαίσθητη ομάδα των προσφύγων» κατέληξε η Καλυψώ Γούλα.
Οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) καλύπτονται εξολοκλήρου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναλαμβάνει και τον πλήρη εξοπλισμό με έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και λευκά είδη. Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη:

  • Επίβλεψη των διαμερισμάτων από επιμελητές του προγράμματος
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διερμηνεία και νομικές υπηρεσίες στους ωφελούμενους
  • Κάρτες απεριορίστων διαδρομών του Ο.Α.Σ.Θ.
  • Συνοδεία των ωφελουμένων σε ιατρικές και δημόσιες υπηρεσίες
  • Δημιουργική απασχόληση και αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 4-16
  • Οικονομική ενίσχυση των φιλοξενουσών οικογενειών με το ποσό των 75€ για κάθε άτομο
  • Προπληρωμένες κάρτες σίτισης:
  • Για φιλοξενία ωφελουμένων σε διαμερίσματα – Σίτιση: προπληρωμένες κάρτες αξίας 90€ το μήνα / Είδη υγιεινής: άντρες 5€ ανά άτομο, γυναίκες 10€ ανά άτομο, άτομα ευπαθών κοινωνικά ομάδων 15€ ανά άτομο / Σπίτι: 25€ για κάθε σπίτι για είδη καθαριότητας
  • Για φιλοξενία ωφελουμένων σε οικογένειες – Σίτιση: προπληρωμένες κάρτες αξίας 90€ ανά μήνα – Είδη υγιεινής: άντρες 5€ ανά άτομο, γυναίκες 10€ ανά άτομο, άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων 15€ ανά άτομο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.