, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με Έλληνες Μουσουλμάνους της ορεινής Ξάνθης ο Καράογλου

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΡΕΙΝΗ ΞΑΝΘΗ (2)

Tα μειονοτικά χωριά Ωραίο, Σμίνθη, Μύκη, Γλαύκη και Πίλημα της ορεινής Ξάνθης επισκέφθηκε σήμερα o yπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος συνομίλησε με τους κατοίκους, αφουγκράστηκε τις ανάγκες τους και δήλωσε ότι η παρουσία του στέλνει το μήνυμα πως η Πολιτεία είναι παρούσα και νοιάζεται για την πρόοδο της ορεινής Θράκης.

Η περιοδεία του κ. Καράογλου ξεκίνησε από το χωριό Ωραίο, όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Δ’ Σώμα Στρατού για τους πεσόντες Έλληνες Μουσουλμάνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ΥΜΑΘ κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο και δήλωσε πως «οι πεσόντες Έλληνες Μουσουλμάνοι απέδειξαν ότι η θυσία για την πατρίδα είναι το υπέρτατο χρέος, το οποίο», όπως είπε, «δεν εξαρτάται από τα πολιτικά, θρησκευτικά ή κοινωνικά πιστεύω του καθενός».

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Σμίνθη, έδρα του δήμου Μύκης. Εκεί ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης επισκέφθηκε το δημαρχείο και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, με τον οποίο συζήτησε για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Αμέσως μετά μετέβη στο χωριό Μύκη. Εκεί επισκέφθηκε την τοπική βιβλιοθήκη και δώρισε μια σειρά από λογοτεχνικά βιβλία, ενώ  επισκέφθηκε και το 8θεσιο δημοτικό σχολείο, όπου συνομίλησε με τους μαθητές και τους δασκάλους τους.

Στη συνέχεια ταξίδεψε μέχρι το χωριό Γλαύκη, όπου συζήτησε με τους θρησκευτικούς λειτουργούς του χωριού και κατοίκους του χωριού, ενώ επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη, όπου υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθήσει να επαναλειτουργήσει. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο χωριό Πίλημα, με τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης να παραθέτει γεύμα στον υπουργό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΥΦΤΗ ΞΑΝΘΗΣ 1

Λίγο πριν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καράογλου συναντήθηκε και με τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, από τον οποίο ο ΥΜΑΘ ζήτησε να έχουν μια εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα στη Θράκη, γιατί πάνω από όλα είμαστε Έλληνες πολίτες. Το μαρτυρά και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Ωραίο Ξάνθης, προς τιμήν των ηρώων Ελλήνων Μουσουλμάνων που θυσιάστηκαν για την άμυνα της πατρίδας. Ως υπουργός Μακεδονίας και Θράκης θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι βρίσκομαι στη διάθεσή σας, αποβλέποντας σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία, γιατί η Ελλάδα είναι το σπίτι μας και υπεράνω προσώπων ή θρησκειών».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.