, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Δεν είμαι περήφανος για τη σημερινή τηλεόραση»

antinoos-albanisΣυνέντευξη στον Βασίλη Παπαβασιλείου

Ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ταινία «Το τανγκό των Χριστουγέννων» και στο θεατρικό έργο του Τενεσσί Ουίλιαμς «Ο γυάλινος κόσμος», που παίζεται στο θέατρο «Αυλαία» απέδειξαν έμπρακτα το αδιαμφισβήτητο και πληθωρικό του ταλέντο, εκτόξευσαν τη δημοτικότητά του στα ύψη και τον έκαναν ακόμη πιο γνωστό στο ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά, ο Αντίνοος Αλμπάνης παραμένει απλός και προσηνής, απόλυτα προσγειωμένος στην πραγματικότητα και χωρίς να έχουν πάρει τα «μυαλά του αέρα».

Τι σε έκανε να είσαι σίγουρος από πολύ νέος ότι θέλεις να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Τα πράγματα στη ζωή μου ήταν – και προσπαθώ να είναι – όσο πιο απλά γίνεται. Για μένα, αυτό που εισέπραττα όταν έβλεπα μια παράσταση, ήταν τόσο μαγικό και όμορφο, που ήθελα πάρα πολύ να είμαι κομμάτι του. Δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, όταν αποφάσισα να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Μου αρκούσε το ότι θα ήμουν ευτυχισμένος και χαρούμενος.

Υπάρχει «κανόνας» για τους ρόλους που πρέπει να υποδυθεί ένας ηθοποιός; Κάποια «θητεία» που πρέπει να υπηρετήσει;

Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι μια λογική της παλιάς σχολής. Η μέχρι τώρα πορεία μου, μου έχει αποδείξει πως οι συνεργασίες είναι αυτές που σε εξελίσσουν και που διαμορφώνουν το καλλιτεχνικό σου κριτήριο κι όχι οι ρόλοι αυτοί καθεαυτοί.

Εσένα ποιοι ρόλοι σε εξιτάρουν;

Οι ρόλοι που με εξιτάρουν είναι αυτοί που δε μου μοιάζουν. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης «το θέατρο είναι μίμηση πράξις μέγεθος εχούσης, σπουδαίας και τελείας». Όποιος ρόλος κρύβει έναν κόσμο μαγικό είναι για μένα ένα έδαφος γόνιμο για δημιουργία και ανακάλυψη…

Πως βλέπεις την ελληνική τηλεόραση; Είσαι τηλεθεατής;

Τα ωράρια μου δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθώ τηλεόραση πολύ. Παρόλα αυτά, έχω εικόνα για το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή και το τι προϊόν προσφέρει στον κόσμο. Και για μένα ο τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιδέα της κοινωνίας μας. Φτηνά προγράμματα, με έλλειψη φαντασίας, που αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος. Δε μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος για την εικόνα του εν λόγω μέσου, αλλά δεν παύω κιόλας να ελπίζω ότι στο χέρι μας είναι να αντισταθούμε στη φτήνια και γυρίσουμε την πλάτη μας στην προχειρότητα.

Θα συμμετείχες σε ένα κακό σήριαλ απλά και μόνο για να έχεις δουλειά;

Δε θα συμμετείχα σε ένα σήριαλ μόνο και μόνο για να βρίσκομαι στα πράγματα, πόσο μάλλον αν το σήριαλ αυτό δε με εξέφραζε. Θα ήμουν εξαιρετικά δυστυχής στην προσπάθειά μου να υποστηρίξω έναν ρόλο που δε θα είχε κάτι να μου προσφέρει. Ευτυχώς, από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα τη σημασία του να μπορείς να βιοπορίζεσαι με άλλους τρόπους πέραν της υποκριτικής, καθώς αυτό μου παρείχε την πολυτέλεια να μπορώ να επιλέγω, ως ένα βαθμό, τις συνεργασίες μου.

Τι σου αρέσει στη ζωή;

Στη ζωή παίρνω χαρά από πολύ απλά πράγματα. Αγαπώ ιδιαίτερα τη συναναστροφή με τους ανθρώπους, την ανταλλαγή απόψεων και το ουσιαστικό δέσιμο που προκύπτει από τη διαφορετικότητά μας. Οι βόλτες στο κέντρο της πόλης με φίλους, τα μπάνια στο νησί μου, τη Λήμνο, μια όμορφη ταινία, ένα καλό βιβλίο και οτιδήποτε μπορεί να με κάνει να δω τη ζωή αλλιώς.

Τι σε θυμώνει και τι σε απογοητεύει;

Τα πράγματα που με θυμώνουν είναι κυρίως η αγένεια, η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, η κοινωνία που ζούμε μας έχει κάνει να μη βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων, αλλά το περιτύλιγμα και οι πρώτες μας σκέψεις έχουν να κάνουν με το όφελος που μπορεί να έχουμε από τους διπλανούς μας. Για μένα οι σχέσεις δεν είναι εμπόριο και σε καμιά περίπτωση δε δέχομαι την ανωτερότητα αυτών που προσπαθούν να με εκμεταλλευτούν. Απογοητεύομαι κυρίως από την αδικία που παρατηρώ γύρω μου και από την ανικανότητα της σωστής αξιολόγησης των πραγμάτων.

Θέλεις να σε αγαπούν;

Ε, βέβαια… Φυσικά και θέλω να με αγαπούν. Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να νιώθεις αποδοχή και αγάπη τόσο από τους δικούς σου ανθρώπους, όσο και από τους ανθρώπους της δουλειάς και από το κοινό που σε παρακολουθεί. Και πάνω σ’ αυτό νομίζω ότι στηρίζεται ο μεγάλος εφιάλτης, που λέγεται ανασφάλεια…

Σε φλερτάρουν οι γυναίκες;

Με φλερτάρουν με έναν όμορφο τρόπο. Νομίζω πως έχει να κάνει πολύ με την ενέργεια που φέρει ο κάθε άνθρωπος και τα περιθώρια που του αφήνεις.

Τι αντιπαθείς στη συμπεριφορά τους; Πώς είναι οι σχέσεις σου μαζί τους;

Αυτό που αντιπαθώ είναι η πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουν να αποδείξουν ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που τους έχει δώσει η φύση. Θυμώνω με τις γυναίκες «καρναβάλια». Η ομορφιά, όπως έχει πει και ο Όσκαρ Ουάϊλντ, είναι σημαντική, γιατί είναι αυταπόδεικτη. Παρόλα αυτά, η σχέση μου μαζί τους στηρίζεται στην κατανόηση και στην αγάπη.

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του χαρακτήρα σου;

Η μεγαλύτερη αρετή μου είναι η υπομονή. Ακόμη και σε περιόδους όπου μπορεί όλα γύρω μου να καταρρέουν, έχω το «χάρισμα» να μπορώ να κρατάω τις ισορροπίες μου και να μην πελαγοδρομώ. Στα αρνητικά αρχίζει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο δεν είμαι και πολύ περήφανος. Είμαι πάρα πολύ κυκλοθυμικός, ιδιαίτερα ανασφαλής, έχω ανάγκη από επιβεβαίωση και καμιά φορά γίνομαι και αγνώμων.

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.