, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Μην ψηφίσετε το κούρεμα

Οργή στην κοινή γνώμη της Κύπρου για τις διαπραγματεύσεις του Ν. Αναστασιάδη στο Eurogroup. Καταψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των καταθέσεων απαιτούν οι πολίτες

Ως αποτυχία του Κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της διαπραγματευτικής του ομάδας χρεώνεται από τους πολίτες η μη διασφάλιση μιας καλής συμφωνίας στη σύνοδο του Eurogroup, σύμφωνα με έρευνα που έκανε την Κυριακή, ο οργανισμός Insight Market Research (IMR) – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η Insights Market Researchείναι μέλος της ESOMAR.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε με συνολικό δείγμα 600 ατόμων, καταδεικνύει ότι η πρώτη αντίδραση των Κυπρίων κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει την άποψη των Κυπρίων αναφορικά με το τι πρέπει να πράξει η Βουλή των Αντιπροσώπων στην αυριανή ολομέλεια του σώματος, το ποιες τροποποιήσεις επιθυμούν σε περίπτωση που η Βουλή υιοθετήσει τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και την άποψη των Κυπρίων κατά πόσον επιθυμούν ή όχι την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε» ή «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία» η πρώτη απάντηση συγκεντρώνει μόλις 27% και η δεύτερη 73%.

Οι Κύπριοι σε ποσοστό 71%, ζητούν από τους βουλευτές να απορρίψουν το κούρεμα των καταθέσεων και 29% πιστεύουν ότι ο νόμος πρέπει να εγκριθεί.

Σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης από την Βουλή η κύρια βελτίωση που θα επιθυμούσε να δει η πλειοψηφία (72%) των Κυπρίων είναι «να μην επηρεαστούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ».

Ένα μικρότερο ποσοστό (19%) ζητά «σε περίπτωση ζημιών από τα ομόλογα των τραπεζών που θα δοθούν, να αντισταθμιστούν οι ζημιές από την Κυβέρνηση με κάποιο λογικό επιτόκιο».

Τέλος, η πλειοψηφία των Κυπρίων (62%) θεωρεί ότι παρά τα σημερινά δεδομένα η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Ένα ποσοστό (28%) θεωρεί ότι θα πρέπει η Κύπρος να βγει εκτός ευρωζώνης και να επιστρέψει στην λίρα.

Πηγή: enikos.gr

#Tags: Κύπρος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.