, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ θέλει η Λε Πεν

«Οι επενδυτές δεν θα αποσύρουν τα χρήματά τους από τη Γαλλία, αν φύγει από το ευρώ», σύμφωνα με την Marine Le Pen, την ακροδεξιά υποψήφια για πρόεδρο, η οποία δεσμεύεται να καλέσει σε δημοψήφισμα και να αποκαταστήσει το εθνικό νόμισμα, το φράγκο, αν εκλεγεί.
Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud Radio και το τηλεοπτικό κανάλι Public Senat η Le Pen δήλωσε ότι, αν εκλεγεί στις 7 Μαΐου, θα ξεκινήσει συνομιλίες με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και θα οργανώσει δημοψήφισμα εντός έξι μηνών.
«Στο τέλος του εξαμήνου, θα είναι οι Γάλλοι που αποφασίζουν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στη Γαλλία να δει το αποτέλεσμα των εκλογών τόσο στη Γερμανία και όσο και στην Ιταλία.
«Υπάρχει αρκετή ρευστότητα στον κόσμο που δεν πρόκειται να τραβήξει τις μάρκες τους (σ.σ. των επενδυτών) από τη Γαλλία, και πάνω απ ‘όλα, όταν η Γαλλία θα είναι και πάλι πίσω στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε η ηγέτης του αντι-μεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος .
«Ανησυχούν, επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να έχουν τα κέρδη που έκαναν στο παρελθόν. Ο κόσμος έχει αλλάξει και αυτό είναι που τους ανησυχεί. Ο κόσμος κινείται μακριά από το ελεύθερο εμπόριο και την πολιτική του κάντε ό,τι θέλετε.»
Οι εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να κρατήσουν όλα τα πιθανά σενάρια κατά νου συμπεριλαμβανομένων το πώς θα ανταποκριθούν σε μια νίκη της Le Pen.
Μία από τις σημαντικότερες υποσχέσεις της Le Pen είναι να βγάλει τη Γαλλία από αυτό που ονομάζει «η φυλακή» της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το νόμισμα που 19 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ μοιράζονται.
Δήλωσε μάλιστα ότι θα διαπραγματευθεί για την αποκατάσταση της γαλλικής εθνικής κυριαρχίας και αν δυσαρεστηθεί με τον τρόπο που βαίνουν αυτές οι συνομιλίες, θα καλέσει σε δημοψήφισμα, όπου γάλλοι ψηφοφόροι θα αποφασίζουν για την παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ.
Σε συνέντευξή της την Τρίτη άφησε να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα γίνει έτσι και αλλιώς, μέσα σε έξι ή επτά μήνες.
«Θα υπάρξει ένα δημοψήφισμα σε κάθε περίπτωση», είπε, προσθέτοντας υποθετικά πως αν ήταν πρόεδρος, θα παραιτούνταν εάν η λαϊκή ψήφος δεν υποστήριζε την πρότασή της.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.