, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα»

Μπορεί τα αρχεία και οι φάκελοι των υπουργείων Εξωτερικών, των διαφόρων «υπηρεσιών» ασφαλείας να ανοίγουν, εξήντα όμως χρόνια μετά τη ζοφερή, για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, δεκαετία του 1940-?50 η ιστορία στην πολύπαθη Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά «άγραφη», τα βιώματα «φλέγονται» ακόμη και οι μνήμες είναι διαιρεμένες…  «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα» είναι ο πολυσήμαντος τίτλος της έκθεσης που συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Goethe-Institut Thessaloniki, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Καθώς, ειδικά στην Ελλάδα, ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε την παγκόσμια σύρραξη εμπόδισε την κατασκευή μίας ενιαίας εθνικής ηγεμονικής αφήγησης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η συλλογική μνήμη παρέμεινε βαθιά διχασμένη, ανάμεσα στην επίσημη θεσμική μνήμη των νικητών της παράταξης των εθνικοφρόνων, στην ανταγωνιστική αφήγηση που καλλιέργησε η ηττημένη Αριστερά, αλλά και στις ατομικές μνήμες ατόμων ή ομάδων που βίωσαν με διαφορετικό τρόπο τις εμπειρίες της δεκαετίας του 1940. Μόνον μετά την πτώση της μοναρχίας και της δικτατορίας το 1974, δόθηκε η δυνατότητα για την ελεύθερη ανάπτυξη παράλληλων, συχνά ανταγωνιστικών αφηγήσεων. Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις μέρες μας αποδεικνύει την πολλαπλή αλληλεπίδραση μεταξύ της ακαδημαϊκής και της δημόσιας ιστορίας, αλλά και μεταξύ αυτών και της ατομικής μνήμης.
Γνώμονας της πολυδιάστατης έκθεσης που θα εγκαινιάσουν από κοινού την ερχόμενη Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου το μεσημέρι στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας dr. Frank-Walter Steinmeier και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νίκος Κοτζιάς, είναι η πολιτιστική και εικαστική πραγματικότητα και οι διάφορες εκφράσεις της κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα.  Η έκθεση φέρνει αντιμέτωπες τις αφηγήσεις μέσα από έργα πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών, με τις κυρίαρχες ιδεολογικές αναπαραστάσεις, σημειώνοντας, επίσης, σημαντικά ιστορικά θέματα που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν εκκρεμή, όπως η μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μέσα και από την περίπτωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.