, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δύσοσμα ούρα: 6 κοινές αιτίες – Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Τα χρώμα των ούρων αποτελεί δείκτη καλής υγείας. Έτσι αν είναι ανοικτόχρωμα και διαυγή, σημαίνει ότι το ουροποιητικό σας είναι σε καλή κατάσταση και το σώμα σας ενυδατωμένο.

Τι ισχύει όμως για την οσμή για των ούρων; Φυσιολογικά τα ούρα δεν πρέπει να μυρίζουν ή μπορεί να έχουν μία ανεπαίσθητη οσμή αμμωνίας.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα ούρα αναδύουν μια δυσάρεστη μυρωδιά.
Δείτε ποιες είναι αυτές και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό:
Αφυδάτωση
Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα και άσχημη μυρωδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών, σχηματίζεται μια άχρωμη ουσία, η ουρία, η οποία αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Το νερό αραιώνει την ουρία. Όταν δεν πίνετε αρκετό, υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ουρίας και τα ούρα είναι πιο σκούρα και με πιο έντονη μυρωδιά αμμωνίας. Μόλις πιείτε αρκετό, θα επανέλθει το φυσιολογικό ανοιχτό κίτρινο χρώμα και θα υποχωρήσει η οσμή.
Διατροφή
Αν φάτε σπαράγγια, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε δυσοσμία στα ούρα σας. Αυτό οφείλεται σε μία θειώδη ένωση που βρίσκεται στο συγκεκριμένο λαχανικό. Δύσοσμα ούρα μπορεί να προκαλέσει επίσης το σκόρδο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κάρυ.
Καφές
Οι κόκκοι καφέ περιέχουν μια ένωση που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προκειμένου να αποκτήσει γεύση και το έντονο χαρακτηριστικό του άρωμα. Επειδή δεν διαλύεται στο νερό, αποβάλλεται αυτούσια από τα ούρα.
Αν πίνετε πολύ καφέ και ειδικά σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη νερού, τα ούρα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης και μυρίζουν.
Λοίμωξη ουροποιητικού
Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο ουροποιητικό σύστημα, όταν υπάρχει λοίμωξη, αλλάζουν το χρώμα και τη μυρωδιά των ούρων σας. Μπορεί να παρατηρήσετε έντονη μυρωδιά αμμωνίας ή μια ασυνήθιστα γλυκιά οσμή. Μια λοίμωξη του ουροποιητικού μπορεί επίσης να κάνει τα ούρα θολά ή να παρατηρήσετε ότι έχουν αίμα. Η λήψη αντιβιοτικού μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και την οσμή, είναι πιθανό όμως να παρατηρήσετε μια διαφορετική μυρωδιά λόγω του φαρμάκου.
Φάρμακα
Κάποια φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία ούρων.
Ειδικά όσοι παίρνουν πολυβιταμίνες που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το διαπιστώνουν συχνά. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσοσμία στα ούρα λόγω της πενικιλίνης που περιέχουν (μύκητες).
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Κάποιες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι γνωστό ότι προκαλούν δύσοσμα ούρα. Τέτοιες είναι οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια και η γονόρροια. Η αλλαγή οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή αμμωνίας, την οποία το σώμα προσπαθεί να αποβάλει μέσω του ουροποιητικού. Η δυσοσμία των ούρων είναι το μοναδικό σύμπτωμα της λοίμωξης με τριχομονάδες.
Πότε να δείτε γιατρό
Αν έχετε μόνο δύσοσμα ούρα, δεν είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε ουρολόγο. Αν όμως παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα όπως θολά ούρα ή ούρα με αίμα και ταυτόχρονα αισθάνεστε πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση ή έχετε πυρετό και ρίγη, πρέπει να δείτε γιατρό.
πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.