, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εάν θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα… τώρα μπορείτε!

Σύμφωνα με την τελευταία ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το κάπνισμα ανήκει στις «Ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές». Δηλαδή πλέον ο καπνιστής δεν είναι απλά εθισμένος αλλά… ασθενής.
Η έναρξη του καπνίσματος αρχίζει κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία. Οι κύριες βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος αφορούν: στην αύξηση του ποσοστού εμφανίσεως  στεφανιαίας νόσου, καρκίνου του πνεύμονα, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση, την ουλίτιδα, την αλλαγή γεύσης – όσφρησης, ακόμη και για την… λίπανση των μαλλιών μας.
Και για όλα αυτά ενοχοποιείται ο καπνός που περιέχει πάνω από 4.000 ουσίες, οι οποίες -σύμφωνα με κλινικές μελέτες- πάνω από 60 εξ’ αυτών είναι γνωστά καρκινογόνα. Αυτό που πραγματικά σοκάρει όμως είναι ότι πολλές από αυτές τις ουσίες δεν περιέχονται στο φυσικό καπνό αλλά προστίθενται από τις βιομηχανίες τσιγάρων.
ΝΙΚΟΤΙΝΗ, ΑΡΣΕΝΙΚΟ, ΑΜΜΩΝΙΑ, ΚΑΔΜΙΟ, ΜΕΘΑΝΙΟ, ΒΟΥΤΑΝΙΟ, ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ, ΠΙΣΣΑ, ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ…ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ! Όλα αυτά δεν είναι αρκετά να σας βάλουν σε σκέψεις; Nα ΣΑΣ δώσετε ζωή;
Μολονότι το 70% των ενηλίκων καπνιστών θα ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα μόνο το 1/3 κάνει προσπάθειες αυτοβούλως. Οι τρέχουσες στρατηγικές καπνίσματος αφορούν την αξιολόγηση του καπνιστή, στέκονται στο πρόβλημα και  τον βοηθούν να ξεκινήσει και τελικά να αποβάλει τον εθισμό από πάνω του. Αυτές αφορούν στην ενίσχυση της θέλησης, συμβουλές από ιατρούς, θεραπείες συμπεριφοράς, υποκατάστατα νικοτίνης, νεότερα φάρμακα (βαρεκιλίνη, βουπροπιόνη). Ρωτήστε τους ειδικούς να σας κατατοπίσουν, να σας συμβουλέψουν και κυρίως να σας πουν ότι:
• Σε 6 ώρες από την διακοπή του καπνίσματος επανέρχεται η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης στο φυσιολογικό.
• Σε 8 ώρες τα επίπεδα μονοξειδίου και νικοτίνης μειώνονται δραστικά.
• Σε 48 ώρες δεν υπάρχει νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό.
• Σε 3 μήνες βελτιώνεται ο βήχας και τα αναπνευστικά συμπτώματα.
• Σε 5 χρόνια ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής στο μισό.
• Σε 15 χρόνια ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα δεν απέχει απ αυτόν του μη καπνιστή.

…και αν δεν σας φτάνουν αυτά….

• Μετά από 3 ημέρες διακοπής κερδίζετε οικονομικά ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο.
• Μετά από 10 ημέρες ένα καλό γεύμα σε ακριβό εστιατόριο.
• Μετά από 2 μήνες μια εκδρομή σαββατοκύριακου.
• Μετά από 6 μήνες ένα μισθό και μετά από 13 χρόνια και 4 μήνες διακοπής αγοράζεται ένα καλό αυτοκίνητο.
Μην αμφιβάλετε για τα παραπάνω, μην αμφιβάλετε για τον εαυτό σας, κάντε ένα δώρο σε εσάς τους ιδίους και στα παιδιά σας…

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΖΩΗ.


ΚΑΖΑΝΑΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΤΑΥΡΟΥ  24  ΕΥΟΣΜΟΣ
(ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ),
ΤΗΛ: 2310757535 & 6932628904
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
[email protected]
www.pnevmonologos-evosmos.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.