, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Εγκατάλειψη του ευρώ και μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα»

Για τη συγκρότηση ενός «ενιαίου μετώπου όλων των αντιμνημονιακών και λαϊκών δυνάμεων» καθώς και την παραγωγή ενός «βιώσιμου, ρεαλιστικού και ανατρεπτικού προγράμματος» με στόχο την καθιέρωση ενός νέου εθνικού νομίσματος έκαναν λόγο οι ομιλητές της Λαϊκής Ενότητας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Κινηματοθέατρο Αλέξανδρος, σήμερα, Πέμπτη 11 Μαΐου.
Κεντρικοί ομιλητές ο Αλέκος Αλαβάνος από το πολιτικό κόμμα Σχέδιο Β’, το ιδρυτικό μέλος της ΛΑΕ και της ΕΔΕΚΟΠ, Κώστας Λαπαβίτσας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί κυβερνήσεως Τσίπρα και μέλος της ΛΑΕ, Δημήτρης Στρατούλης και ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος, μέλος της ΛΑΕ ομοίως.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι απόψεις της Λαϊκής Ενότητας όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τη συγκρότηση ενός προγράμματος που θα ωφελεί τα λαϊκά στρώματα καθώς και τη μετάβασή της χώρας σε εθνικό νόμισμα, με αρκετές βολές κατά της Γερμανίας και της ΟΝΕ. «Μία χώρα που έχει κερδίσει από την ΟΝΕ είναι η Γερμανία» επεσήμανε ο κ. Μελισσαρόπουλος τονίζοντας πως αν διαλυθεί το ευρώ η χώρα της Μέρκελ θα προχωρήσει σε ανατίμηση του νομίσματος κατά 30%, γεγονός που «δεν την συμφέρει».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερες συγκρούσεις» είπε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι η βασική προτεραιότητα». Στο σημείο αυτό ο κ. Μελισσαρόπουλος άφησε αιχμές και για την Κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν θα το κάνουμε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε πρόγραμμα εις όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».

Ο κ. Στρατούλης με τη σειρά του απάντησε στην «κοροϊδία» όπως χαρακτήρισε ο ίδιος του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου «που προσπαθούν να αποσυντονίσουν τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους. Ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου, συνεπώς κάθε χρόνο θα αφαιρούνται χρήματα από τις τσέπες των συνταξιούχων» δήλωσε, προσθέτοντας πως με το νέο μνημόνιο θα υπάρξει οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ. «Πρόκειται για κοινωνικό Ολοκαύτωμα» χαρακτήρισε ο ίδιος.
Όσον αφορά τα εργασιακά ο κ. Στρατούλης είπε πως «αύριο, βράδυ Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας και η κ. Αχτσιόγλου, θα καταθέσουν – σαν τους κλέφτες – το νομοσχέδιο που υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις των δανειστών» τονίζοντας πως μέσα στις ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δράσεων με την κατάργηση της προσφυγής των συνδικάτων στη Διαιτησία. «Απαιτείται παλλαϊκός ξεσηκωμός» ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει ένα κλειδί για την εναλλακτική πρόταση: πρέπει να σπάσουν τα δεσμά της φυλακής της Ευρωζώνης».

Για ύπαρξη ενός κέντρου (σ.σ. Γερμανία) και περιφερειών (σ.σ. υπόλοιπη Ευρώπη) έκανε λόγο ο κ. Λαπαβίτσας. «Μέσω της ΟΝΕ η Γερμανία αναδείχθηκε ως ο κύριος μοχλός και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ευρώπης σε Κίνα και ΗΠΑ» ανέφερε, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα μείνει στην περιφέρεια. «Δεν θα γίνουμε ποτέ σαν τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης» επεσήμανε, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να στραφεί αφενός στην ανεργία ως πρώτο στόχο οικονομικής πολιτικής αντί για το πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου στην αλλαγή της πολιτικής όσον αφορά την προσφορά με πολιτική τόνωσης της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής. «Δεν γίνεται χωρίς σύγκρουση με την ΟΝΕ. Το θέμα της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι απόρροια του προγράμματος που πρέπει να εφαρμοστεί».
«Σημαντική ιδέα που θα φέρει περίοδο μετάβασης» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο κ. Αλαβάνος, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα άμεσο πρόγραμμα και όχι σε βάθος χρόνου. «Ξέρουμε τις δυνάμεις μας. Είναι μικρές και διασπασμένες, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στην Ελλάδα τις πιο προωθημένες επιλογές και δυνατότητες», σχολίασε και συνέχισε «Πρέπει να αλλάξει πορεία η χώρα μας. Δεν πάει άλλο».
Ο κ. Αλαβάνος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των αριστερών δυνάμεων, υπογράμμισε πως η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι για πέταγμα αλλά για δίδαγμα» και πρότεινε να υπάρξει ένας δεκάλογος «ο οποίος θα επαναλαμβάνεται σε κεντρικά ζητήματα». Τέλος, αναφερόμενος στο γεγονός πως δεν υπήρχαν άδειες καρέκλες στο χώρο, έκανε έμμεση πρόσκληση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου για συνεργασία: «Να υπάρξει ένα τραπέζι διαλόγου, κι αν κάποιοι που έχουν ενστάσεις ή δυσκολίες, είναι εδώ η Χριστίνα (σ.σ. συντονίστρια της ομιλίας) να λέει φέρτε και μια κενή καρέκλα για την Κωνσταντοπούλου».
Να σημειωθεί πως τα πέντε βασικά βήματα του προγράμματος για την καθιέρωση ενός εθνικού νομίσματος είναι τα εξής: 1. Η Τράπεζα της Ελλάδας να περιέρχεται σε δημόσια ιδιοκτησία,2.  η χώρα να αποκαταστήσει την νομισματική της κυριαρχία, 3. η νομισματική πολιτική να ασκείται με κύρια κριτήρια την ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διεύρυνση των θέσεων εργασίας στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης, 4. ισοτιμία μετατροπής του ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα και 5. νομοθετική διάταξη με την οποία θα αποσύρεται το ευρώ και το νέο εθνικό νόμισμα θα τεθεί σε υποχρεωτική κυκλοφορία.
Αρετή Τασούλα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.