, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

"Ελιά, 58, Δημοκρατική Συμπαράταξη! Έχω φτάσει να τους λυπάμαι…" γράφει για την Karfitsa η Ρ. Καλφακάκου

Της Ρίας Καλφακάκου*
 
Οι παντός είδους αυτοπροσδιοριζόμενοι κεντροαριστεροί, ξαναμαζεύτηκαν με την προτροπή της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με στόχο όπως διακηρύσσουν να κάνουν το νέο κόμμα του δημοκρατικού κέντρου, της ασαφώς προσδιοριζόμενης κεντροαριστεράς, τέλος πάντων ένα κόμμα γέφυρα ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Προφανής αλλά όχι απαραίτητα σωστή, η σκέψη «Η ισχύς εν τη ενώσει». Παντός είδους, κατά δήλωσή τους σοσιαλιστές ,σοσιαλίζοντες, και εκσυγχρονιστές θαμπωμένοι από την λάμψη  του νεοφιλελευθερισμού των αρίστων, όλοι μαζί  για να σώσουν όχι τη χώρα αλλά την ύπαρξή τους.
Και δεν είναι τόσο οι αυθαίρετοι ορισμοί της κεντροαριστεράς, όσο τα πρόσωπα, που κάνουν το εγχείρημα εκ προοιμίου καταδικασμένο στην αποτυχία. Πρόσωπα επιβαρημένα  με ένα παρελθόν καταστροφικών επιλογών για τη χώρα, μιας διακυβέρνησης γεμάτης σκάνδαλα, κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος ανεξέλεγκτου δανεισμού, προτροπής στους πολίτες για στροφή στην αεριτζίδικη οικονομία, τύπου ανεβαίνει το χρηματιστήριο, και όχι στη σοβαρή παραγωγική δουλειά.
Χωρίς ιδεολογικό στίγμα σαφές, σε μια εποχή που στην Ευρώπη κλυδωνίζεται η σοσιαλδημοκρατία, ανασυντάσσεται και αναζητά την επιστροφή στις ρίζες της ως εκφραστή των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου και των μεγαλοαστών, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ενδιαφέρεται να κάνει σαφή κοινωνική πρόταση, αλλά να μαζέψει τα απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος. Με την ελπίδα να κρατήσει και λίγο να αυξήσει το ποσοστό της και να γίνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Και αφήνει ίσες αποστάσεις και από τους δύο, δεν ξεκαθαρίζει το πρόγραμμά της και με ποιούς όρους  μπορεί να συγκλίνει με την αριστερά ή τη δεξιά, ώστε να αφήσει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο , και  να συμμαχήσει στο τέλος με το νικητή.
Έχω φτάσει να τους λυπάμαι. Τόσες απέλπιδες προσπάθειες. Ελιά, 58, Δημοκρατική Συμπαράταξη, τώρα τα πολύχρωμα ανθρωπάκια, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι σε μια θλιβερή ανακύκλωση. Διόλου νέα άτομα, φρέσκες ιδέες, σαφείς κοινωνικές  επιλογές. Δεν πειράζει για μένα το χαμηλό ποσοστό, αλλά η έλλειψη στρατηγικής, θέσεων, οράματος. Η τακτική και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ, δεν είναι και πολύ πετυχημένη . Η συντήρηση ενός αθροίσματος   ετερόκλιτων πολιτικών επιλογών και στάσεων ζωής, που βασίζεται στην ανάμνηση ενός κόμματος που η μεγαλύτερη συνεισφορά του ήταν το τέλος της κυριαρχίας των δοσιλόγων και η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, έχει βραχύ χρόνο.
Είναι καιρός, ότι απέμεινε από την, έστω ιδιόμορφη ,σοσιαλδημοκρατία της χώρας μας, να συλλογιστεί το παρελθόν και το μέλλον της , να επιλέξει τα πολιτικά της προτάγματα, να κάνει σαφείς τις κοινωνικές της αναφορές, και έτσι  να αναζητήσει τις πολιτικές συμμαχίες της, όχι με τη λογική των ίσων αποστάσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά με βάση προγραμματικές θέσεις και προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, και τη δίκαιη ή μονόπλευρη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος ή την ελευθερία των αγορών, την προστασία των αδυνάτων ή την ασυδοσία των ισχυρών.
*Η κ. Καλφακάκου είναι γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και CEO της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»
 

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.