, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Εμείς έχουμε θεσμική αντίληψη της λειτουργίας της δημοκρατίας" λέει συνεργάτης του Μητσοτάκη

«Ναι στην εθνική ενότητα, όχι στην ευκαιριακή επίκληση της συναίνεσης από την κυβέρνηση υπό το βάρος των αδιεξόδων της», είπε στον Αlpha 989 ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και εξήγησε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της αποδοχής και της συνάντησης που έγινε του κ Τσίπρα και του κ Μητσοτάκη. Η αντίληψη της ΝΔ είναι ότι πρέπει να υπάρχουν θεσμικές θέσεις μεταξύ των θεσμικών πολιτικών παραγόντων γιατί έχουμε μια θεσμική αντίληψη για την λειτουργία της δημοκρατίας». 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως «υπάρχει μια δυναμική που ευνοεί την δυνατότητα επίλυσης του θέματος», τονίζοντας όμως, πως δεν θα είναι εύκολος δρόμος. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το καθεστώς εγγυήσεων από την Τουρκία σε κράτος μέλος της ΕΕ. «Το κυπριακό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ταυτόχρονα θα πρέπει να πούμε ότι παραμένει στην ουσία του ένα πρόβλημα κατοχής τμήματος εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα, είναι στρωμένος με αγκάθια και επειδή είναι ένα ζήτημα κατοχής προκύπτουν τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία κυρίως απασχολούν την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη», πρόσθεσε.
Για την στάση της Τουρκίας στο Kυπριακό, ο κος Κουμουτσάκος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Μπορεί να παρουσιάσει άλλον τρόπο ή άλλον μηχανισμό που θα διασφαλίζει τα γεω-στρατολογικά της συμφέροντα, όπως εκείνη τα βλέπει. Και εκεί θα γίνει η μεγάλη διαπραγμάτευση. Σκεφτείτε ότι πάμε σε μια λύση επανένωσης. Είναι δυνατόν μια επανενωμένη Κύπρος μέλος της ΕΕ να έχει εγγυήσεις ασφαλείας ή δικαιώματα επέμβασης από ένα κράτος εκτός ΕΕ;  Μακάρι η Τουρκία βλέποντας το συνολικό όφελος της περιοχής αλλά και το δικό της, να δείξει την απαραίτητη ευελιξία. Έχω επιφυλάξεις».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.