, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Εμείς κάναμε τη Θεσσαλονίκη τουριστικό προορισμό…"

φωτο Σάββας Αυγητίδης

Φωτο Σάββας Αυγητίδης / Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων ανοίγει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με άλλους παράγοντες του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη  και στην κεντρική Μακεδονία. Οι χθεσινές δηλώσεις του θα ρίξουν λάδι στη φωτιά στις σχέσεις του με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τον Τουριστικό Οργανισμό Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε “Όταν ξεκίνησε η προσπάθειά μας να αναδείξουμε τον τουρισμό σαν ένα στοιχείο για την οικονομία της πόλης, η Θεσσαλονίκη δεν ήταν τουριστικός, αλλά εμπορικός προορισμός. Το 2010 είχαμε 1.100.000 διανυκτερεύσεις, ελάχιστους ξένους συγκριτικά με αυτούς που έχουμε σήμερα και επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, των διαφόρων εκθέσεων ή συγγενείς των σπουδαστών που φοιτούν στην Ελλάδα. Αυτό που κάναμε ήταν να βασιστούμε αφενός στον πολιτισμό, που είναι το βασικό μας όπλο και αφετέρου στα Πανεπιστήμια. Η Θεσσαλονίκη έχει 120.000 φοιτητές, που δίνουν πνοή και ενέργεια η οποία είναι διάχυτη παντού. Αναδείξαμε πέρα από το αρχαίο, ρωμαϊκό και βυζαντινό παρελθόν της πόλης, την επίδραση του οθωμανικού και εβραϊκού στοιχείου. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο να δεχόμαστε ετησίως 100.000 Τούρκους τουρίστες, πολλούς Εβραίους, όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από άλλες χώρες, την Αμερική, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Αυστραλία. Οι διανυκτερεύσεις το 2016 ήταν της τάξης των 2.300.000. Αυτή τη θεαματική αύξηση θα πρέπει να δούμε πως θα την αξιοποιήσουμε”
Αν και ζητάει συσπείρωση δυνάμεων, η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης δια στόματος Βούλας Πατουλίδου αμφισβητεί την ουσία των προθέσεων του. Μάλιστα η κα Πατουλίδου έκανε λόγο για κάποιους, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που φοβούνται το έργο του Τουριστικού Οργανισμού, ενώ την ίδια ώρα αυτοί έχουν ζητήσει τη βοήθεια του!
Ο κ Μπουτάρης ζητησε “Να συσπειρωθούμε όλοι, οι επαγγελματίες, η Περιφέρεια, ο ΕΟΤ και να δούμε ποιο είναι το τουριστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι ο Δήμος δεν κάνει πράγματα. Ο Δήμος ανοίγει το δρόμο και τις πόρτες για να κάνουν οι επαγγελματίες πράγματα. Ένας από τους στόχους μας είναι η διοργάνωση του ευρωπαϊκού pride το 2020. Όσον αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ανάδειξης της προσφοράς των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ πρέπει να κινηθούμε συστηματικά και προς την αξιοποίηση των Μνημείων UNESCO» κατέληξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα συζητήσεις και ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου τουρισμού Θεσσαλονίκης να κάνει… εκπρόσωπο του τουρισμού της Θεσσαλονίκης παίκτη του survivor “και μάλιστα όχι από τους τόσο… συμπαθείς και δημοφιλείς του παιχνιδιού” όπως λένε χαρακτηριστικά
Παρέμβαση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης
“Αν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τη μέγιστη ισχύ ως τουριστικός προορισμός, θα πρέπει καταρχήν να πέσουν οι τόνοι από όλους” ζητά με ανακοίνωση της η ΕΞΘ η οποία συνεχίζει “Να σταματήσουν οι εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις, να καθίσουν όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούν. Ευχής έργον θα ήταν να υπάρξει μία νέα προσπάθεια ξεπερνώντας τις παθογένειες του παρελθόντος, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σε μία τέτοια προσπάθεια, μπορεί να θεωρείται δεδομένη, εφόσον ισχύουν οι κάτωθι προϋποθέσεις:  Πρώτον, να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο με σαφή τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά για την αναβάθμιση του προορισμού και δεύτερον, να συμμετάσχουν στο στρατηγικό σχεδιασμό τεχνοκράτες για τη λήψη αποφάσεων και ΜΟΝΟ επαγγελματίες του τουριστικού μάρκετινγκ για την εισήγηση των δράσεων και την εκτέλεση αυτών. Συνεπώς, όσον αφορά στις θέσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για το αύριο του τουρισμού στην πόλη με συμμετοχή τεχνοκρατών και επαγγελματιών του μάρκετινγκ, αυτές μας βρίσκουν σύμφωνους. Όσον αφορά τυχόν μελλοντικές συζητήσεις για συγχώνευση του TCVB με το TCB, αυτές μπορούν να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση της δεσπόζουσας θέσης της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης στο νέο φορέα. Αυτό άλλωστε ίσχυε κατά την ίδρυση του TCVB το 1999 από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή όλων των ξενοδοχείων.
Αν δεν προχωρήσει η νέα προσπάθεια με ενωμένους τους φορείς της πόλης και με συγκεκριμένη τεχνοκρατική κατεύθυνση, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης θα εξακολουθήσει να προβάλλει τον προορισμό με επαγγελματικά και τεχνοκρατικά κριτήρια, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, όπως άλλωστε πράττει εδώ και πολλά χρόνια. Τέλος, απαιτείται όλοι να επιδείξουν το δέοντα σεβασμό στην πολυετή προσφορά του τέως Προέδρου της ΕΞΘ κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλου στον τουρισμό της περιοχής”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.