, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Εμείς οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ…"

Πολλοί απορούν γιατί έχουμε λάβει θέση, ίσως γιατί να έχουμε καν άποψη και μάλιστα δημόσια και επώνυμα, απέναντι σε όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΚΘΒΕ τους τελευταίους μήνες. Αν δεν μιλήσουμε εμείς που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες υπονόμευσης ενός ιστορικού οργανισμού που κινδυνεύει να εκφυλιστεί, τότε ποιοι θα το κάνουν; 
 
Μια κοινή γνώμη ακούει εκατέρωθεν κατηγορίες να εκτοξεύονται με ευκολία έναντι προσώπων και θεσμικών θέσεων, αδυνατώντας να κατανοήσει μέσα στον ορυμαγδό τι πραγματικά συμβαίνει, διευκολύνοντας έτσι την πρακτική που βιώνουμε στη χώρα, να κατηγορείται κάθε τι που έχει την ατυχία να καλείται Δημόσιο και Κρατικό. Επειδή λοιπόν οι λέξεις και οι έννοιες έχουν χάσει το νόημα τους, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε την υψηλή χρησιμότητα του κάθε Δημόσιου αγαθού που μας έχει απομείνει, ώστε να πράξουμε όλοι κάτι για να περισωθεί απο τη λαίλαπα που μας κατακλύζει, τη φερόμενη ως “κρίση”.

Είναι εύκολη λύση και κοντόφθαλμη λογική να κατηγορούνται οι δημόσιοι οργανισμοί και το προσωπικό τους για βόλεμα και τεμπελιά, χωρίς κανείς να εξετάζει το έργο που προσφέρουν σε όλους τους τομείς. Κανένας φυσικά δεν μπορεί να παραβλέψει την παθογένεια του Δημοσίου και τα κακώς κείμενα που μας έχουν φέρει σε αδιέξοδα σαν κοινωνία και σαν χώρα εν γένει. Ο πανικός όμως που επικρατεί δεν αφήνει την ψύχραιμη λογική να εξετάσει και να κρίνει αντικειμενικά, με βάση τα δεδομένα και την αξιοκρατία.  Ερχόμαστε λοιπόν να θυμίσουμε μερικά απο αυτά τα ξεχασμένα ή για πολλούς άγνωστα δεδομένα που ισχύουν για το Κρατικό Θέατρο και εμάς, που αποτελούμε ως ηθοποιοί το μισό περίπου προσωπικό του.

Το Κρατικό Θέατρο, μετά τον καινούριο ιδρυτικό νόμο, είναι εδώ και πάνω απο 15 χρόνια ένα ΝΠΙΔ που επιχορηγείται και εποπτεύεται απο το (πρώην!) Υπουργείο Πολιτισμού. Η εκάστοτε ηγεσία του, διορίζει τον Καλ. Διευθυντή και τον Πρόεδρο όπως και τα μέλη του Δ.Σ. Ο νόμος αυτός που έχει χαρακτηριστεί απο αρκετούς προβληματικός, έχει καταστήσει πολλές φορές το ΚΘΒΕ έρμαιο προθέσεων και βουλήσεων. Αυτό και μόνο αρκεί για να μην επιτρέπει πάντα την εύρυθμη καλλιτεχνική λειτουργία ενός οργανισμού που στόχο έχει να προσφέρει στην πνευματική ανάγκη της Β.Ελλάδας, με ανάλογης ποιότητας θεατρική τέχνη. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι πλέον είμαστε συμβασιούχοι ορισμένου ή αορίστου χρόνου με ασφάλιση στο (πρώην!) ΙΚΑ, οπότε μόνο για οφέλη δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς!

Ειδικά εμείς οι ηθοποιοί με τις συμβάσεις των 5 ή 8 μηνών (χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης) είμαστε θύματα, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό, της εφαρμογής των Μνημονίων απο το 2010 με περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, δώρα κτλ, όπως ΑΝ θα ήμασταν δημόσιοι υπάλληλοι! 
 
Η περικοπή της περίφημης επιχορήγησης κατά 40% τα 3 τελευταία χρόνια, έχει ταρακουνήσει τον προγραμματισμό ενός δραστήριου Θεάτρου, που παρόλα αυτά συνεχίζει να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί. Το καλλιτεχνικό έργο όχι μόνο δεν έχει περικοπεί, αλλά συνεχώς αυξάνεται και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να πραγματοποιείται ουσιαστικά “με τα ψέμματα”, αφού πλέον το Υπουργείο έχει φτάσει να στέλνει τα περικομμένα ποσά της επιχορήγησης κυριολεκτικά 4 φορές το χρόνο, αφήνοντας μας απλήρωτους άλλες τόσες φορές για 2 και 3 μήνες.
 
Το μήνυμα πλέον μας έχει γίνει σαφές, ότι το ΚΘΒΕ είναι και αυτό έρμαιο της γενικότερης απαξίας απέναντι στο κάθε Δημόσιο αγαθό απο τους κυβερνώντες. Με επίγνωση και απόφαση εδώ και μήνες (χρόνια πια..) κρατάμε το Θέατρο ζωντανό και δραστήριο, δουλεύοντας και προσφέροντας τα οφέλη της Τέχνης μας στο κοινό που σταθερά μας εμπιστεύεται και πάλι!
 
Η μέχρι τώρα πορεία του καλλιτεχνικού έργου δείχνει ότι το κοινό μας επικροτεί γεμίζοντας τις αίθουσες μας. Παρόλα τα νέα μειωμένα εισιτήρια, τα έσοδα είναι αυξημένα και βοηθούν το Θέατρο να πάρει ανάσα και εμάς να συνεχίσουμε, έστω και απλήρωτοι απο την ολιγωρία της Πολιτείας.
Ξέρουμε ότι η δουλειά μας πρέπει και επιβάλλεται να δέχεται κριτική για το περιεχόμενο και την ποιότητα της. Την θέλουμε και την επιζητούμε ως καλλιτέχνες και εργαζόμενοι για το δημόσιο αγαθό του θεάτρου, που απο σκηνής προσφέρουμε. 

Κατηγορηθήκαμε ότι πήραμε ανοιχτά θέση υπέρ ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Καλλ. Διευθυντή στο πρόσωπο του Σωτ. Χατζάκη επειδή θέλουμε την εύνοια του ή επειδή μας έχει πατρονάρει σπρώχνοντας μας να κατηγορούμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ Μ.Τρικούκη χωρίς λόγο.  Απαντούμε ότι όποιος θέλει μπορεί να δει τους λόγους στη συμπεριφορές και τα δημόσια και καταγεγραμμένα πεπραγμένα των δύο θεσμικών προσώπων. Ο δημόσιος βίος και πολιτεία του καθενός μας άλλωστε μας χαρακτηρίζει και μας καθιστά επιτυχημένους ή μη σε ότι ταχτήκαμε να κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε με τα πρόσωπα ούτε με τις καρέκλες τους.

Οι πράξεις και τα γεγονότα κερδίζουν τον σεβασμό και την υποστήριξη μας και μόνο – όπως αντίστοιχα την εναντίωση μας σε ότι βάλει το ΚΘΒΕ.  Αν παρόλα αυτά ο καχύποπτος δεν ικανοποιείται, ας αναρωτηθεί γιατί και με ποιο τρόπο εκατό και πλέον ηθοποιοί που εκφραζόμαστε εδώ έχουμε γίνει υποχείρια! 
 
Για τους λόγους αυτούς και μόνο και όχι απο καμιάς μορφής εμπάθεια ή συμπάθεια προς τα πρόσωπα, έχουμε λάβει θέση και θα συνεχίσουμε όσο διαπιστώνουμε ότι ενέργειες, πράξεις ή παραλήψεις υπονομεύουν το ΚΘΒΕ, κάνοντας το έτσι ευκολότερη λεία σε όσους το επιθυμούν.

Στόχος μας είναι πάντοτε να προφυλάξουμε το ΚΘΒΕ, εμείς που τώρα το υπηρετούμε και να το παραδώσουμε όσο γίνεται καλύτερο στις επόμενες γενιές, ως οφείλουμε και έχουμε χρέος”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.