, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Ενας νέος καλλιτεχνικός θεσμός γεννιέται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας"

Για το «νέο καλλιτεχνικό θεσμό τιμής, αναγνώρισης και ανάδειξης του διαχρονικού πολιτιστικού αποθέματος του τόπου, καθώς και των εμβληματικών καλλιτεχνών, που άφησαν το ξεχωριστό στίγμα τους», που καθιερώνει από φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της, μίλησε στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τη «Βραδιά τιμής στον Σταύρο Κουγιουμτζή», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο μεγάλο συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Κουγιουμτζή και στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Κέντρου Πολιτισμού να τον τιμήσουν, με μια εκδήλωση ξεχωριστής σημασίας, που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου καλλιτεχνικού θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Τιμούμε την πρώτη αυτή χρονιά το συνθέτη και στιχουργό, Σταύρο Κουγιουμτζή. Έναν μουσικό, κυριολεκτικά με όλη τη σημασία και την έννοια της λέξης. Έναν άνθρωπο που μέσω των τραγουδιών του, πέρασε στον κόσμο την αγωνία του για τη ζωή και τα προβλήματα των ανθρώπων. Έναν πραγματικό δημιουργό, που ποτέ δεν ήταν, ούτε έγινε ‘στυγνός επαγγελματίας’, παρά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε. Είμαι πραγματικά περήφανος που ο τόπος μας και η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, συνδέεται με το όνομα του Σταύρου Κουγιουμτζή. Μικρασιάτης στην καταγωγή, όπως και πάρα πολλοί συμπολίτες μας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έζησε πολύ δύσκολα χρόνια, όμως με πείσμα και επιμονή, κατάφερε να ξεπεράσει αμέτρητα εμπόδια, και να ξεδιπλώσει το ταλέντο και τη δημιουργικότητά του», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά την Αιμιλία Κουγιουμτζή, που αγκάλιασε τη βραδιά – αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιώργο Νταλάρα για την πολύτιμη συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης τιμής στον μεγάλο καλλιτέχνη και δημιουργό.
Αναφερόμενος στο νέο καλλιτεχνικό θεσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι πρόθεση είναι όχι μόνο να καθιερωθεί, αλλά και να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και δρώμενα.
«Για να το πετύχουμε θα ακουμπήσουμε στους ανθρώπους που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, την καλλιτεχνική και μουσική παιδεία. Τους ανθρώπους δηλαδή της Καλλιτεχνικής Ομάδας που δημιουργούμε. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι πάντα το καλύτερο, να είναι εξαιρετικό, να είναι μοναδικό», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην αξία του πολιτισμού για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο πολιτισμός είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για τους πολίτες, όχι ένα προνόμιο κάποιον λίγων και εκλεκτών. Η Περιφέρεια και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε βήμα έκφρασης στο διαχρονικό, αλλά και χώρο ελεύθερης δημιουργίας στο νέο. Φέρνουμε την τέχνη και τον πολιτισμό κοντά στον πολίτη, τους δημιουργούς κοντά στο κοινό. Με ελεύθερη είσοδο ή με πολύ χαμηλό κόστος εισιτήριου. Με αληθινή αγάπη για τους ανθρώπους του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων. Ο πολιτισμός είναι το εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τον στηρίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ο σχεδιασμός για την πλήρη αναμόρφωση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με παρεμβάσεις όπως το άνοιγμα των παραστάσεων, των εκδηλώσεων, των δρώμενων σ’ ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, το συμμάζεμα στα οικονομικά και κυρίως τη στροφή 180 μοιρών όχι μόνο στο τρόπο λειτουργίας του αλλά στην ίδια τη φιλοσοφία του Κέντρου.
«Οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Αποδείξαμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι και ιδιαίτερα ποιοτικός και προσιτός για όλους τους πολίτες. Και οι συμπολίτες αυτό το αγκάλιασαν αμέσως», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η δεύτερη «βραδιά τιμής» θα αφιερωθεί σε έναν καλλιτέχνη που επίσης συνέδεσε το όνομά του με τη Θεσσαλονίκη, το Δημήτρη Μητροπάνο.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρο Θάνο, την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους τους εργαζόμενους στο Κέντρο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος επισήμανε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εστίασε στη μαζικότητα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται και στο γεγονός ότι «πλέον το Κέντρο Πολιτισμού δεν απευθύνεται μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων».
Η βραδιά τιμής στο Σταύρο Κουγιουμτζή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στις 21.30, στην Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο και με τη συμμετοχή των Γιώργου Νταλάρα, Μαρίας Κουγιουμτζή, Λιζέτας Καλημέρη και Ανδρέα Καρακότα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.