, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εντοπισμός βακτηρίων με… τεστ αναπνοής

lungsΑμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα χημικά «δαχτυλικά αποτυπώματα», τα οποία αφήνουν τα παθογόνα βακτήρια που υπάρχουν στους πνεύμονες. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο απλό και γρήγορο τεστ αναπνοής που θα κάνει έγκαιρη διάγνωση για πιθανές μολύνσεις όπως η φυματίωση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής την Τζέην Χιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπνοής “Journal of Breath Research”, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με ποντίκια και πέτυχαν, μόνο μέσα από την χημική ανάλυση της εκπνοής, να διακρίνουν την ύπαρξη στους πνεύμονες διαφορετικών βακτηρίων, καθώς και διαφορετικών στελεχών του ίδιου βακτηρίου.

Οι επιστήμονες μόλυναν τα ποντίκια με δύο είδη μικροοργανισμών (ψευδομονάδες και σταφυλόκοκκους) και, μετά από 24 ώρες, ανέλυσαν δείγματα από την εκπνοή τους. Με αυτό τον τρόπο, διαπίστωσαν τις διαφορετικές «χημικές» υπογραφές που άφηναν τα βακτήρια, σε σχέση με την αναπνοή των πειραματόζωων που δεν είχαν μολυνθεί.

Το τεστ ανιχνεύει στην εκπνοή τις λεγόμενες «οργανικές πτητικές ουσίες». Τα παθογόνα βακτήρια στους πνεύμονες πιστεύεται ότι παράγουν διακριτές και ανιχνεύσιμες οργανικές πτητικές ουσίες, επειδή έχουν διαφορετικό μεταβολισμό.

Η νέα τεχνική αποτελεί ένα αναδυόμενο πεδίο. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δοκιμάσει διαγνωστικά τεστ αναπνοής για διάφορες παθήσεις όπως ο καρκίνος, το άσθμα και ο διαβήτης.

Αν τελικά το νέο τεστ καταστεί εφικτό και στους ανθρώπους, μπορεί να μειώσει τον χρόνο της διάγνωσης των ασθενειών των πνευμόνων από ημέρες ή και εβδομάδες (που χρειάζεται η συμβατική ανάλυση) σε λίγα μόλις λεπτά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.