, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος PSI

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία της ορθοπαιδικής αποτελεί η ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με ειδικά υλικά. Σήμερα με την βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της χειρουργικής τεχνογνωσίας, η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος αλλάζει σελίδα.
Η νέα εποχή των εξατομικευμένων οδηγών της αρθροπλαστικής, προσδίδει την απόλυτη εναρμόνιση των υλικών με την ειδική ανατομία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά που έχει την ανάγκη αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα η οποία έχει προσβάλλει σημαντικά την άρθρωση (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.ά.).
Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική του γόνατος (Patient Specific Instrument PSI), διαφοροποιείται από την κλασική μέθοδο στο ότι οι οδηγοί των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν στο μηριαίο οστούν και στη κνήμη (άρθρωση του γόνατος), κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του ατόμου λαμβάνοντας υπ όψιν τις ειδικές κλίσεις και στροφές που έχει όλο το κάτω άκρο. Για την επίτευξη αυτού απαιτείται μια διαδικασία μελέτης και δημιουργίας του εμφυτεύματος από ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων η οποία ξεκινά από τον ειδικό Ορθοπαιδικό, τους εμβιομηχανικούς επιστήμονες και τέλος τα ειδικά κέντρα ανάπτυξης και δημιουργίας των εμφυτευμάτων στο εξωτερικό.

Διαδικασία

Μετά την κλινική εξέταση και την μελέτη των ακτινογραφιών από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, ο ασθενής θα κάνει αξονική τομογραφία τριών σημείων (γόνατο, ισχίο και ποδοκνημική άρθρωση).  Κατόπιν οι εξετάσεις στέλνονται σε ειδικό κέντρο στο εξωτερικό και ομάδα επιστημόνων με την βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας αιχμής και σε συνεργασία με τον θεράποντα Ορθοπαιδικό δημιουργούν τους οδηγούς των εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής του γόνατος οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν στον συγκεκριμένο ασθενή και μόνον.  Η διαδικασία διαρκεί 3 εβδομάδες.
Πλεονεκτήματα
• Η απόλυτη μέτρηση των ειδικών αξόνων του άκρου με την αξονική τομογραφία και μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της άρθρωσης του γόνατος  του κάθε ατόμου ξεχωριστά, καθώς και της διαφοροποίησης του γόνατος ανάλογα με το φύλο (αντρικό ή γυναικείο γόνατο), γεγονότα που βοηθούν στην δημιουργία του ιδανικού εμφυτεύματος.
• Μικρότερη χειρουργική τομή, λιγότερος χειρουργικός χρόνος, μικρότερος τραυματισμός των ιστών κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης λόγω των ειδικών εργαλείων που συνοδεύουν το εμφύτευμα.
• Μικρότερη απώλεια αίματος γεγονός που ελαχιστοποιεί την ανάγκη μετεγχειρητικής μετάγγισης.
• Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, και άμεση κινητοποίηση την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.
•  Μικρότερη χρονική διάρκεια παραμονής στην κλινική.
• Η απόλυτη εφαρμογή των εμφυτευμάτων στο γόνατο του ασθενή προσφέρει εξαιρετική κινητικότητα, γρηγορότερη αποκατάσταση  και ταχύτερη επιστροφή στις επαγγελματικές και καθημερινές του υποχρεώσεις.
Η σύγχρονη τεχνολογία σε συνδυασμό με την πολυετή χειρουργική εμπειρία και τεχνογνωσία καταφέρνουν σήμερα να ανοίξουν μια νέα εποχή στην αντίληψη της αντικατάστασης των πασχόντων αρθρώσεων με μόνο στόχο τη προσέγγιση της τελειότητας.
goudelis
Γεώργιος Γκουδέλης MD. PhD.
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς με υποτροφία του Πανεπιστημίου Ruprecht-Karls University, Χαϊδελβέργη Γερμανία και εξειδικευθείς στη χειρουργική του γόνατος και του άκρου ποδός και στην Ορθοπαιδική Αθλητιατρική Ενηλίκων και Παίδων στο Center for Knee and Foot Surgery ATOS CLINIC Heidelberg.
Συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκη και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Μαρούσι.
Ιατρείο: Τσιμισκή 77, Θεσσαλονίκη,
Τηλ: 2310276508, Κιν: 6974496334,
www.goudelis.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.