, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Εξυπνα» βιβλία για παιδιά made in Thessaloniki

του Βαγγέλη Στολάκη
Πρωτότυπα και καινοτομικά παιδικά βιβλία που… ζωντανεύουν! Αυτό είναι το νέο success story που έχει να επιδείξει η Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τα βιβλία LIVEBOOKS, τα διαδραστικά βιβλία made in Thessaloniki που δημιουργεί η ομάδα Bitar.  Πρόκειται για παιδικά βιβλία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών παράλληλα με το κείμενο που διαβάζουν να βλέπουν στην οθόνη του smartphone ή του tablet τους ήχο, εικόνα και βίντεο με τους πρωταγωνιστές των βιβλίων!
Έτσι τα παιδιά, έχουν τη δυνατότητα να «αγγίξουν» έναν δεινόσαυρο ή ένα άγριο ζώο της φύσης, να «ζήσουν» από κοντά την εμπειρία της ζούγκλας ή να εξερευνήσουν το ηλιακό μας σύστημα. Τα έξι βιβλία με τις αντίστοιχες εφαρμογές τους επαυξημένης πραγματικότητας, όπως δηλώνουν και οι δημιουργοί τους έχουν ένα στόχο: να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν ξανά το βιβλίο, την ώρα που οι νέες τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Σημειώνεται πως το μόνο που αρκεί να κάνουν οι γονείς είναι να «κατεβάσουν» την σχετική εφαρμογή εντελώς δωρεάν από το internet. Μιλώντας στην KARFITSA ο CEO της start up εταιρίας Bitar που δημιουργεί τα διαδραστικά βιβλία, Βαγγέλης Παπούλιας αναφέρει ότι: «Χρησιμοποιούμε την κάμερα του κινητού τηλεφώνου ή του tablet. Σημαδεύουμε με την συσκευή μας συγκεκριμένες σελίδες του βιβλίου και στην οι ήρωες ζωντανεύουν στην οθόνη. Έτσι τα παιδιά μπορούν να διαβάζουν για ένα βιβλίο, έναν ελέφαντα ή ένα δεινόσαυρο και στην συνέχεια να το βλέπουν. Εάν ο χρήστης σημαδέψει το εξώφυλλο των βιβλίων, τότε μπορεί να βγει φωτογραφίες με τα μοντέλα, π.χ. με έναν δεινόσαυρο, με έναν ιπποπόταμο, με τον πύργο του Άιφελ ή ντυμένος σαν αστροναύτης» σχολιάζει ο κ. Παπούλιας.
Εκπαίδευση και… τεχνολογία
Ο ίδιος στην ερώτηση «για ποιο λόγο δημιούργησε αυτός και  οι συνεργάτες του τα εν λόγω βιβλία» αναφέρει ότι… και τα τέσσερα μέλη της ομάδας είναι γονείς και «θέλαμε να φέρουμε ξανά τα βιβλία στα χέρια των παιδιών μας». Η ομάδα αποτελείται εκτός από τον Βαγγέλη Παπούλια από τους: Ευθύμη Παπούλια, Κατερίνα Παπούλια και Γιάννη Ματζιάρη. Οι τέσσερις Θεσσαλονικείς γράφουν… το story, σχεδιάζουν, εικονογραφούν τα βιβλία και ταυτόχρονα δημιουργούν τις αντίστοιχες εφαρμογές που τα συνοδεύουν δωρεάν. Αν και όπως λέει ο κ. Παπούλιας η δημιουργία του πρώτου βιβλίου που συνδυάζει… εκπαίδευση και τεχνολογία πήρε περίπου ένα χρόνο, πλέον για την δημιουργία κάθε νέου προϊόντος απαιτούνται περίπου τρεις μήνες.
Μέχρι σήμερα οι τέσσερις Θεσσαλονικείς έχουν εκδώσει τα εξής βιβλία και τις αντίστοιχες εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας: «Μνημεία και Τέρατα», «Ο Ντίνος στα Ίχνη των Δεινοσαύρων», «Οι Βασιλιάδες της Ζούγλας», «Η Κοκκινοσκουφίτσα φοράει κίτρινα», «Χριστουγεννιάτικο Μυστικό».  Εκτός αυτών, στο βιβλίο «Το ηλιακό σύστημα σε 3D» με την χρήση augmented and virtual reality – επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας δίνουν τη δυνατότητα στους αναγνώστες να δουν όλο το ηλιακό σύστημα αλλά και να περιηγηθούν στον διαστημικό σταθμό.  Όπως λέει ο κ. Παπούλιας: «Χρησιμοποιήσαμε πραγματικές φωτογραφίες 360 μοιρών του Διαστημικού Σταθμού του E.S.A.».  Σημειώνεται πως για να αγοράσει κανείς ένα «βιβλίο που… ζωντανεύει» δεν χρειάζεται να ξοδέψει μια περιουσία αφού οι τιμές τους κυμαίνονται από 5 έως 15 ευρώ. Τα βιβλία αυτά, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδαγωγούς σε εκπαιδευτήρια.  Όπως λέει ο κ. Παπούλιας τα διαδραστικά βιβλία γίνονται ανάρπαστα όπου παρουσιάζονται, αφού γονείς και παιδιά σχηματίζουν… ουρές για να ζήσουν από κοντά την μοναδική αυτή εμπειρία!
21 team %ce%a3%ce%9f%ce%a3-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.