, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επέκταση των ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων

daneiodotisi-agrotonΜε αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, συνολικού ύψους έως και 14 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στην πενταετία 2007-2011, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, εξέδωσε δελτίο τύπου.

«Η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος περνάει αποκλειστικά και μόνο από το δρόμο της κρυστάλλινης διαφάνειας σε θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ επέμεινε στη συνέχιση του ενδελεχούς ελέγχου, ώστε να εξακριβωθεί πού και πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης των αγροτικών οργανώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Επισήμανε δε ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος αποτελεί αίτημα των ίδιων των τριτοβάθμιων οργανώσεων, που το διατύπωσαν και εγγράφως. Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε ότι κρίνει επιτακτική την ανάγκη επέκτασης των οικονομικών ελέγχων τόσο στις δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις και τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, όσο και σε μεμονωμένους αγρότες, που ενισχύθηκαν οικονομικά.

“Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι έλεγχοι πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της διοίκησης και εποπτείας τους και δεν μπορεί να γίνονται ούτε επιλεκτικά, ούτε διαζευκτικά”, συμπλήρωσε ο κ. Τσαυτάρης. Καταλήγοντας, προσκάλεσε όλα τα κόμματα, όπως και τους αγρότες, να τοποθετηθούν σχετικά με τους ελέγχους, προκειμένου να στηρίξουν το συνεταιριστικό θεσμό και τον αναπτυξιακό του ρόλο, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει σαφή τη θέση του υπουργείου ότι «Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει τα χρήματα να πιάνουν τόπο. Πρέπει να τα αξιοποιούμε σωστά για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Όποτε και όπου αυτό δε θα συμβαίνει, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οι υποθέσεις παραπέμπονται στη δικαιοσύνη».

 

Πηγή : tanea.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.