, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επανασχεδιάζουν τη Δι@ύγεια γιατί… “θόλωσε”

Diavgeia2

του Βαγγέλη Στολάκη

Στον ανασχεδιασμό του προγράμματος Διαύγεια προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και καλεί το κοινό να συμμετέχει  σε ηλεκτρονική έρευνα που εξετάζει θέματα όπως ο βαθμός ικανοποίησης από την έως σήμερα λειτουργία της, οι προκλήσεις, οι προοπτικές, καθώς επίσης και οι κάθε είδους βελτιώσεις που εσείς ως χρήστες θα θέλατε να πραγματοποιηθούν στον τρόπο που καταχωρούνται και παρουσιάζονται οι αποφάσεις.

Η έρευνα θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 29/5, απαιτεί λίγα λεπτά για τη συμπλήρωσή της και είναι διαθέσιμη εδώ: http://diavgeia.gov.gr/surveys/index.php/655766/lang-el

Στο μεταξύ, στον “αέρα” βρίσκεται και το ενδεχόμενο υιοθέτησης οικονομικών κριτηρίων στις αποφάσεις του δημοσίου, που θα αναρτώνται από εδώ και στο εξής στη Διαύγεια. Το ΠΑΣΟΚ σε ρεπορτάζ της “Κ” έκανε λόγο για «επαναφορά πελατειακών σχέσεων και πονηρά κίνητρα» ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποδίδει τη μέχρι σήμερα δυσλειτουργία του προγράμματος στους πρόχειρους χειρισμούς και τον… εθελοντισμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Και μπορεί η Διαύγεια τους τελευταίους μήνες να… θόλωσε, η πρόσβαση σε αποφάσεις φορέων του δημοσίου να είναι αδύνατη, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες  η αποκατάσταση του συστήματος δεν θα ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι και θα κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Το ενδεχόμενο πάντως να τεθεί οικονομικό κριτήριο, «μια πρόσθετη ρύθμιση» όπως το χαρακτήρισε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης πάνω από το οποίο οι δαπάνες των φορέων του δημοσίου θα είναι υποχρεωτικό να αναρτηθούν έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, τους δυο από τους τρεις κυβερνητικούς πόλους.

Απαντώντας ο κ. Βολουδάκης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Ντόλιου αναφορικά με τη δυσλειτουργία του προγράμματος «Διαύγεια» και τα τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται το τελευταίο εξάμηνο, ο υφυπουργός, που έχει την ευθύνη της «Διαύγειας» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαβούλευση ώστε να μπει «κάποιο κατώφλι» όπως τόνισε στις δαπάνες που είναι υποχρεωτικό να αναρτηθούν. «Αυτή τη στιγμή αναρτώνται και δαπάνες του ενός ευρώ. Και ξέρετε καλό είναι να υπάρχει διαφάνεια παντού, πολλές φορές όμως η υπερβολή της πληροφορίας, ο ωκεανός της πληροφορίας, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορεί να συσκοτίσει» ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο κ. Βολουδάκης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «καμιά φορά μπορεί κάποιος την πραγματική πληροφορία να την κρύψει πίσω από ένα βουνό άχρηστης πληροφορίας» ενώ τόνισε πως η διαβούλεση θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Πελατειακές σχέσεις»

«Ο διάβολος κρύβεται και στα μικρά και στα μεγάλα ποσά» απάντησε από την πλευρά του στην «Κ» ο κ. Ντόλιος, ο οποίος από τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου συνέβαλε στην καθιέρωση του προγράμματος και εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομικό κριτήριο για τις αναρτήσεις των αποφάσεων των φορέων του δημοσίου. «Θα πρέπει να αναρτώνται όλες οι αποφάσεις. Η Διαύγεια ουσιαστικά διέκοψε μια παλαιοκομματική και πελατειακού χαρακτήρα λειτουργία και ξεκινούσε με χρηματοδοτήσεις πολιτιστικών συλλόγων. Αν τεθεί οποιοδήποτε κριτήριο θα επανέλθουν και οι πελατειακές σχέσεις. Αν θα έρθει το θέμα στη Βουλή θα αναδειχτούν μια σειρά ζητημάτων. Θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή επιχειρηματολογία από πλευράς υπουργείου ώστε να μας πείσει ότι μια τέτοια παρέμβαση δεν θα έχει πελατειακά χαρακτηριστικά και πονηρά κίνητρα» αναφέρει ο κ. Ντόλιος.

Την αντίθεσή της όμως στην επιβολή σχετικού οικονομικού κριτηρίου εξέφρασε και η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς από τη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Μάρκου. «Η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των διοικητικών εγγράφων στην ιστοσελίδα της Διαύγειας είναι σημαντικός παράγοντας στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο δημόσιο βίο. Είναι, ακόμα, ένα εργαλείο ενδυνάμωσης του πολίτη και συμμετοχής στα κοινά. Κάθε περιορισμός στις αναρτήσεις, ιδίως των δαπανών, με τη μορφή «κατωφλιού» πρέπει να τεθεί με αυστηρές προϋποθέσεις και μετά από ευρεία διαβούλευση. Δεν πρέπει να δούμε την ίδια τακτική που έχει ακολουθηθεί στο παρελθόν στις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή «σπάσιμο» των μεγάλων δαπανών σε μικρότερες για να μην είναι υποχρεωτική η ανάρτηση. Το σύστημα της Διαύγειας έχει προβλήματα και ελλείψεις αλλά παραμένει μία κατάκτηση της ανοικτής διακυβέρνησης» σχολιάζει η εκπρόσωπος του τρίτου κυβερνητικού εταίρου. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στις προωθούμενες πολιτικές.

Υπέρ της πλήρους διαφάνειας όμως τάχθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Όλα στο φως. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια παντού και ειδικότερα όπου ξοδεύεται δημόσιο χρήμα» ανέφερε στην «Κ» η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε… αργία

DiavgeiaΤην ίδια ώρα, αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Βουλής προκαλεί η δυσλειτουργία του συστήματος. Η αλήθεια είναι πως εδώ και περίπου έξι μήνες οι απλοί χρήστες του διαδικτύου, δηλαδή όσοι δεν έχουν κωδικό στο σύστημα και δεν γνωρίζουν τον αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ), αδυνατούν και δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις αποφάσεις των φορέων του δημοσίου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Βολουδάκη η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται στο γεγονός πως «η υλοποίηση του προγράμματος έπασχε». «Αυτό που παραλάβαμε ήταν ένα σύστημα, ένα λογισμικό, το οποίο είχε χτιστεί με το χαρακτήρα του προσωρινού, με έναν τρόπο άτυπο, από μια άτυπη ομάδα υλοποίησης» τόνισε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σύμφωνα πάντως με το περιβάλλον του υφυπουργού «δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η κυβέρνηση θέλει τη Διαύγεια. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στον τεράστιο όγκο εγγράφων». Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σχολιάζουν πως «οι αναρτήσεις γίνονται κανονικά και πως πρόσβαση έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι» και αισιοδοξούν πως το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο από όποιον το επιθυμεί «το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι». Στην πράξη αυτό σημαίνει πως για περίπου ένα χρόνο, από τον Ιούλιο 2012, η Διαύγεια… υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να χρεώνουν το πρόβλημα «σε εθελοντές και την ομάδα Ραγκούση που έστησε πρόχειρα το σύστημα».  

 

Παρέμβαση Ραγκούση

ragkoushs

Σήμερα στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.498 φορείς, οι αναρτήσεις στον αριθμό έχουν ξεπεράσει τις πέντε εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες, ενώ οι αναρτήσεις που προστίθενται καθημερινά ξεπερνούν τις δεκατέσσερις χιλιάδες. Ωστόσο, παράγοντες φορέων του δημοσίου εκφράζουν τη δυσφορία τους και για τις δυσκολίες που συναντούν κατά τη διαδικασία ανάρτησης μιας απόφασης. «Το πρόγραμμα δεν είναι καθόλου φιλικό. Ταλαιπωρείσαι όταν θέλεις να ανεβάσεις κάτι στο διαδίκτυο. Πρέπει να βελτιωθεί» υπογραμμίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και συμπληρώνει πως εάν τεθεί κάποιο οικονομικό κριτήριο ή εάν καταργηθεί το πρόγραμμα τότε «θα προκληθεί δυσφορία και καχυποψία στον κόσμο».

Στο μεταξύ και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, στη θητεία του οποίου τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στο παρελθόν ανέλαβε διαδικτυακή πρωτοβουλία στήριξης της «Διάυγειας». «Η Διαύγεια θέλει στήριξη από όλους όσοι πιστεύουμε στις αρχές που ενσωματώνει. Είναι πολλοί αυτοί στην κυβέρνηση Σαμαρά που θέλουν να απαλλαγούν από την ενοχλητική της παρουσία… Η Διαύγεια είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας. Ένας πολίτης που ζει στην πολιτεία της Διαύγειας είναι ένας πολίτης δυνατός, ελεύθερος, ίσος και ισότιμος στα δικαιώματα ,στις ευκαιρίες, στην πληροφόρηση και τη γνώση . Είναι ένας δυνατός πολίτης που ζει σε μια σύγχρονη και πραγματικά Δίκαιη Δημοκρατία . Άρα Διαύγεια σημαίνει Φως . Φως που εξουδετερώνει το σκοτάδι και το σκοταδισμό, δηλαδή τον ολοκληρωτισμό, τον νεοφασισμό, καθετί το άνισο, το άδικο,το ανελεύθερο, τελικά το αντιδημοκρατικό» σχολιάζει μέσω του προσωπικού του προφίλ στο facebook ο πρώην υπουργός, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τη συλλογή υπογραφών και απόψεων για το πρόγραμμα.  Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει σε επίσκεψή του στο Εθνικό Τυπογραφείο ότι «εάν η Διαύγεια είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν σταματήσει τουλάχιστον νωρίτερα».

Χιλιάδες ευρώ και δικαστήρια

Σε ό,τι αφορά την… ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως τη χαρακτήρισε ο Μανούσος Βολουδάκης από το βήμα της Βουλής, αυτή ανατέθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία σε ανάδοχο εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την «ALTEC INTEGRATION AE-OTS AE» στην οποία κατόπιν διαγωνισμού ανατέθηκε το έργο ύψους 723.793,50 ευρώ. Αν και η απόφαση ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η υλοποίηση ξεκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες, καθώς άλλη εταιρία που πήρε επίσης μέρος στο διαγωνισμό κινήθηκε νομικά εναντίον της απόφασης ανάθεσης του ελληνικού δημοσίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.