, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιστολή κόλαφος φοιτητών του Α.Π.Θ.


Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απέστειλαν φοιτητές στον πρόεδρο της Νομικής Σχολής.Αφορμή για το κείμενο στάθηκαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες μεταξύ φοιτητών, καθηγητών και ομάδας αγνώστων κατά τη διάρκεια καθαρισμού του Ιδρύματος από τα σκουπίδια.Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα της επιστολής:
«Το τελευταίο διάστημα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι τόπος ξένος και επικίνδυνος. Η σιωπή, η συγκάλυψη και η πολιτική στήριξη αυτής της κατάστασης έχει καταστήσει την πλειοψηφία των φοιτητών, παθητικούς δέκτες και τους αποθαρρύνει από την ακαδημαϊκή διαδικασία.Οι καθηγητές προσέρχονται απελπισμένοι και απογοητευμένοι μη μπορώντας να δώσουν σοβαρές λύσεις που οι περισσότεροι προκρίνουν πραγματικά. Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι μπορεί να συνεχίσει η κατάσταση, δυστυχώς δεν γνωρίζουν το πρόβλημα.  Είναι όλο και συχνότερα τα κρούσματα βίας στο χώρο της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ.Η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη καθώς δεν λειτουργούν οι δομές του κτιρίου και δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό να υποστηρίξει σχετικές υπηρεσίες ασφάλειας.Στην δύσκολη αυτή συγκυρία έρχεται να προστεθεί και η υγειονομική βόμβα που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και απειλεί τη δημόσια υγεία, με αποκορύφωμα φοιτητή της Νομικής Σχολής προερχόμενο από την Κύπρο που νόσησε και διέκοψε προσωρινά τις σπουδές του. Με απόφασή της, η Σύγκλητος απέστειλε έγγραφο στην υγειονομική υπηρεσία αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με προσωπικό ασφαλείας και γραφειοκρατικής φύσεως κινήσεις.
Η σιωπή ή η απάθεια είναι συνενοχή στην εντεινόμενη προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Πανεπιστημίου.
Όλοι και όλες, καθηγητές, διοικητικές αρχές, εκλεγμένα όργανα, δικαστικές αρχές, εκτελεστική εξουσία, φοιτητές βλέπουν καθημερινά την ανομία και την αναρχία και κλείνουν τα μάτια. Μέχρι πότε; Όσοι προσπαθήσαμε να δώσουμε εθελοντικά λύση ακόμα και στο μείζον θέμα των σκουπιδιών δεχθήκαμε απειλές και ύβρεις. Με την σιωπή δεν απαξιώνεις την βία.  (…)Η προπαγάνδα της βίας και η βία είναι εργαλεία ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα πλέον. Συγκεκριμένα, στις 12/11 και ώρα 12:10μμ στον χώρο του φουαγιέ της ΝΟΠΕ εισέβαλλαν κουκουλοφόροι, άλλοι φορώντας κράνοι και έχοντας σιδερογροθιές έσπασαν ότι βρήκαν στο φουαγιέ και χτύπησαν με βία 3 φοιτητές οι οποίοι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από όπου μπορούσαν καθώς η πόρτα που οδηγεί στους πίνακες ανακοινώσεων είναι κλειδωμένη λόγω των σκουπιδιών.Ένα ανθρωποκυνηγητό ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κυλικείο. Στις 13/11 πρωινές ώρες και πάλι μια ομάδα 15 ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα ανέβηκε στον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής, έσπασε ότι βρήκε στο διάδρομο, σκόρπισε σκουπίδια, χτύπησε 2 άτομα τα οποία προσπάθησαν να βρουν διαφυγή στις τουαλέτες και εγκλωβίστηκαν. Οι φοιτητές της Νομικής ζουν υπό καθεστώς τρόμου, φοβούνται να μιλήσουν, φοβούνται να προσεγγίσουν το Πανεπιστήμιο ειδικά βραδινές ώρες. Αυτές δεν είναι συνθήκες όπου μπορούν να συνυπάρξουν η μόρφωση με την ελευθερία λόγου και δράσης. Εάν δεν λάβουμε από κοινού μέτρα, δραστικά, θα θρηνήσουμε θύματα και δεν θα μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήξερε το καθεστώς βίας και παραβατικότητας εντός της ΝΟΠΕ. Γνωρίζοντας τους κινδύνους που δημιουργεί η παρούσα επιστολή καθώς υπάρχει κλίμα βίας και απειλών εναντίον όσων τολμούν να μιλήσουν, θεωρούμε όμως κρίσιμη την μάχη ανάμεσα στην περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων και μιας μειοψηφίας εγκληματιών που θέλει να καταλύσει ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.