, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εργαζόμενοι πληρώνουν… το ΙΚΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης!

Dimarxeio-1-800Αυτά συμβαίνουν… μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης!

Σύμφωνα με καταγγελία του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες” Χρήστου Μάτη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιτυγχάνει μια ακόμα… παγκόσμια πρωτοτυπία, υποχρεώνοντας όλους όσους είχαν υπογράψει μαζί του σύμβαση έργου, στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στον εργοδότη, χωρίς να υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση ασφαλιστικών κρατήσεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός συνεργατών του δήμου με σύμβαση, να έχει συνολικές κρατήσεις 78,06% και συγκεκριμένα:

Α) ΦΠΑ 13%

Β) φόρος 20%

Γ) ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου στο ΙΚΑ 16,5%

Δ) ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη στο ΙΚΑ 28,56%

“Η καταβολή των ασφαλιστικών κρατήσεων του εργοδότη, ακόμη και σε συμβάσεις έργου, η οποία έχει επιβληθεί με νόμο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει το εργαζόμενο”, επισημαίνει ο κ. Μάτης. “Αν η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν επιδιώκει μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία, θα πρέπει να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, για να εγκριθεί η αναμόρφωση των συμβάσεων έτσι ώστε να γίνει νόμιμα η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, από τον ίδιο τον δήμο. Αλλιώς συνεργάτες που έχουν συμφωνήσει μικροποσά, θα πληρωθούν μόλις το 20% της αμοιβής που είχαν συμφωνήσει και αυτό προσβάλλει την ίδια την αξιοπιστία του δήμου. Η χρέωση στον εργαζόμενο των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη είναι νομικά παράνομη και ηθικά απαράδεκτη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε δικαστήριο, ούτε ακόμη και στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη λογική.”

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.