, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ερευνα: 271 φορές παραπάνω αμείβονται οι CEOs από τους υπαλλήλους τους

Μπορεί στις ημέρες οι διευθύνοντες σύμβουλοι να μην απολαμβάνουν τους ίδιο υψηλούς μισθούς όπως έκαναν στο παρελθόν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι μισθοί των υπαλλήλων τους συγκριτικά με τους δικούς τους δεν παραμένουν πάρα πολύ χαμηλοί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αριστερού προσανατολισμού Economic Policy Institute, επικεφαλείς από τις 350 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ «έβγαλαν» κατά μέσο όρο το 2016 15.6 εκατομμμύρια δολάρια – ποσό περίπου 271 φορές παραπάνω από όσα «έβγαλε» ο μέσος εργαζόμενος το περασμένο έτος.
Όπως εξηγεί η μελέτη ο αριθμός είναι ελαφρώς μικρότερος από εκείνον το 2015 όταν όλοι οι CEO πληρώθηκαν συνολικά 16.3 εκατομμύρια δολάρια και η αναλογία ήταν 286 προς 1.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι πολύ χαμηλότερα της αναλογίας πίσω στα 2000, 376 προς 1 ενώ σε σύγκριση με το 1989 όταν ήταν 59 προς 1 είναι σαφέστατα μεγαλύτερη.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι αμοιβές των CEO παραμένουν «πολύ, πολύ υψηλές» και αυξάνουν περισσότερο γρήγορα σε σχέση με τις απολαβές των εργαζομένων.
Όπως σημειώνεται, αυτό δείχνει πως οι «καρποί» της όποιας οικονομικής ανάπτυξης δεν απολαμβάνονται από τον μέσο εργαζόμένο. Η αποζημίωσή τους έχει συνολικά αυξηθεί από το 1978 έως το 2016 κατά 937% εάν συνυπολογίσουμε και τα δικαιώματα μετοχών. Πρόκειται για 70% ταχύτερη αύξηση από ότι εκείνη της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς. Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των μισθών των εργαζόμενων ανέρχεται στο 11.2% κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Τέλος, η έκθεση εξηγεί ότι αυτο συμβαίνει όχι επειδή είναι πιο μορφωμένοι, πιο ταλαντούχοι ή πιο παραγωγικοί αλλά επειδή εκείνοι μπορούν να θέσουν οι ίδιοι την αμοιβή τους.huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.