, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εσύ τον… χαλβά σου!


Ο χαλβάς είναι ένα δημοφιλές γλύκισμα που συναντάται σε διάφορες ποικιλίες σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές τις Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στην ελληνική κουζίνα πιθανολογείται ότι πέρασε προς το τέλος του 12ου αιώνα.
Υπάρχουν τρεις τύποι χαλβάδων στην Ελλάδα, ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος και ο Φαρσάλων. Το είδος χαλβά που ξεχωρίζει για τη διατροφική του αξία είναι ο σησαμένιος.
Παρασκευάζεται με βασικά υλικά το ταχίνι και μια γλυκαντική ουσία που συνήθως είναι σιρόπι ζάχαρης και σπανιότερα φρουκτόζη, μέλι ή χαρουπόμελο (ή συνδυασμό των παραπάνω). Μπορείτε να τον βρείτε σκέτο, με κακάο ή ξηρούς καρπούς.
Πέρα από τη θερμιδική του αξία (50 γρ. χαλβά αποδίδουν 240 θερμίδες ) έχει υψηλή θρεπτική αξία λόγω του ταχινιού. Τα 50 γρ. χαλβά περιέχουν 4,5 γρ. πρωτεΐνης (1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Περιλαμβάνει 17 διαφορετικά αμινοξέα, μεταξύ άλλων λευκίνη και αργινίνη. Μόλις το 10% των λιπαρών του είναι κορεσμένο λίπος, περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γνωστά για την καρδιοπροστατευτική τους δράση καθώς και φυτοστερόλες που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα LDL («κακής χοληστερόλης») και υψηλότερα επίπεδα HDL («καλή χοληστερόλη»).
Το ταχίνι είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του σώματος, προωθούν την υγιή ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν και να αυξήσουν το μεταβολισμό, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα και να συμβάλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μυϊκού τόνου.
Το ταχίνι αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β1, βιταμίνης Ε, χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ασβεστίου. Το σησαμέλαιο είναι σημαντική πηγή φυτοοιστρογόνων τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ο σησαμένιος χαλβάς δεν αποτελεί απλά ένα νηστίσιμο έδεσμα αλλά μια παραδοσιακή τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας με ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Μια τροφή που χαρίζει υγεία και γεύση για μικρούς και μεγάλους ως επιδόρπιο ή κολατσιό όλες τις ώρες της ημέρας, τη σαρακοστή αλλά και κάθε εποχή.
Πηγή: FlashNews.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.