, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ετοίμαζαν αιματοχυσία με τη «Μητέρα του Σατανά»

Μόνο τρόμο προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα πραγματικά σχέδια των τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν τη Βαρκελώνη.
Στόχος τους ήταν να φορτώσουν τρία βαν με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά και να τα ρίξουν σε σημεία – σύμβολα της πόλης.
Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να ρίξουν ένα βαν με εκρηκτικά στη Λας Ράμπλας, ένα δεύτερο στον επιβλητικό καθεδρικό της Σαγράδα Φαμίλια και ένα τρίτο στο λιμάνι της πόλης, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας El Espanol.
Με το σχέδιο αυτό ήθελαν ουσιαστικά να «επαναλάβουν», κατά ένα τρόπο, την επίθεση στο Παρίσι το 2015. Επιθέσεις σε πολυσύχναστα και συμβολικά σημεία με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Ακόμη και το ίδιο εκρηκτικό θα χρησιμοποιούσαν!
Το σχέδιο φαίνεται πως ανέτρεψε η έκρηξη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ, το βράδυ της Τετάρτης.
Οι τζιχαντιστές φοβήθηκαν ότι μετά την έκρηξη, οι έρευνες της αστυνομίας θα οδηγούσαν σε εκείνους. Αποφάσισαν να κάνουν την επίθεση με ένα από τα βαν στη Βαρκελώνη, επιλέγοντας τον τρόπο επίθεσης παρόμοιο με εκείνους σε Παρίσι, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Νίκαια, Λονδίνο. Και ώρες μετά να κάνουν και την επίθεση, με τον ίδιο τρόπο στην Καμπρίλς.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο πυρήνες των 12 τζιχαντιστών σχεδίαζε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στα ερείπια του σπιτιού στο Αλκανάρ. Εκεί, σκοτώθηκε ένας από τους τρομοκράτες και δεν αποκλείεται στα συντρίμμια να υπάρχει και το πτώμα ενός δεύτερου.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν περισσότερα από 20 βαρέλια με βουτάνιο αλλά και με το εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία TATP (Acetone peroxide), η οποία ονομάζεται και «Μητέρα του Σατανά».
Είναι το κύριο εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 αλλά και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016.
Έχει ονομαστεί «Μητέρα του Σατανά» εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εκρήξεων που προκαλεί «κατά λάθος».
Πιστεύεται ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να νοικιάσουν φορτηγό όπως εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στη Νίκαια το βράδυ της 14ης Ιουλίου 2016 αλλά δεν μπορούσαν γιατί δεν είχαν την κατάλληλη άδεια.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.