, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ετοιμάζονται για εκλογές στην Ιταλία


Η Ιταλία ετοιμάζεται για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, την Άνοιξη ή και νωρίτερα, ανάλογα με τις εξελίξεις, και οι σχολιαστές αναφέρονται όλο και πιο συχνά στον «ουσιαστικό κίνδυνο υπογραφής μνημονίου».
Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία της Rai, «οι σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις θα συνδέονται με την πιθανή ενεργοποίηση, τον Σεπτέμβριο, της ειδικής ασπίδας κατά των σπρεντ, που θα προβλέπει την μαζική αγορά ομολόγων του ιταλικού δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αντάλλαγμα, μπορεί να ζητηθεί από την κυβέρνηση της Ρώμης να δεχθεί, ανά τακτά διαστήματα, ελέγχους της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, θα συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει κάθε είδους ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο ίδιος, με σειρά δηλώσεών του.
Σε μια δύσκολη, όμως, πολιτική συγκυρία, νέες οικονομικές δεσμεύσεις, έστω και αποκλειστικά «ευρωπαϊκές», θα έχουν, οπωσδήποτε, άμεσες επιπτώσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Il Messaggero», είναι πολύ πιθανό να ενισχύσουν τόσο την αντιπολίτευση του Μπέπε Γκρίλο, με το κίνημα «Πέντε αστέρων», που αμφισβητεί όλους τους επαγγελματίες πολιτικούς, όσο και την Μπερλουσκονική κεντροδεξιά.
Όπως αποκαλύπτει ο τηλεοπτικός του όμιλος «Mediaset», ο μεγιστάνας πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να επιστρέψει στο προσκήνιο, νοικιάζοντας κρουαζιερόπλοιο, προκειμένου να επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της χώρας. Όπως είχε κάνει, δηλαδή, πριν δώδεκα χρόνια, το 2000.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.