, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ευρηματικός «Βόυτσεκ» πολιτικής ύφανσης

Η μεταμοντέρνα ειρωνεία και ο δημιουργικός σαρκασμός συνδυάζονται με την κριτική για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, στην παράσταση – κατασκευή της Έλλης Παπακωνσταντίνου, «Κουαρτέτο Βόυτσεκ», που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου.

176 χρόνια μετά

Εκτελεσμένη από το «Σύγχρονο Κουαρτέτο Ενωμένης Ευρώπης», η ελληνογερμανική αυτή πολιτική περφόρμανς – συναυλία ενώνει τον «Βόυτσεκ» του Μπύχνερ (1836) και την ομώνυμη όπερα του Αλμπαν Μπεργκ, σε ένα πείραμα in vitro, που καταπιάνεται με τη θραυσματική εικόνα του άτολμου επαναστάτη, του σύγχρονου εργάτη, του Ευρωπαίου «νέου» πολίτη και προκαλεί την ανατροπή.

Με το «Κουαρτέτο Βόυτσεκ» να απαρτίζεται από τρεις Έλληνες και έναν Γερμανό… μετανάστη, υπό τη διεύθυνση του εκκεντρικού ηθοποιού της «Volksbuhne», Henrik Arnst, η σκηνοθέτης της παράστασης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «176 χρόνια μετά. Τί συνδέει το έτος 1836 με το 2012; Το τέλμα ενός πολιτικού συστήματος που έφτασε στα όριά του, συνοδεία δυσβάσταχτης φορολόγησης των πολιτών και κρατικής καταστολής; Η απουσία ενός νέου παγκόσμιου κινήματος, ικανού να δώσει ελπίδα στον καταπιεσμένο λαό; “Κυρίες και Κύριοι. Δείτε την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού! Τα πάντα προοδεύουν!” σαρκάζει ο Μπύχνερ που, ενώ στη ζωή του γράφει επαναστατικά μανιφέστα, όπως τον “Ταχυδρόμο της Έσσης”, στο θέατρο πλάθει αντιήρωες και μεγάλους χαμένους. “Τίποτα δεν διαρκεί στον κόσμο αυτό. Και θα πεθάνουμε κι εμείς μια μέρα. Ε, τι να γίνει; Έτσι είναι το σωστό”, λέει ο γέρος στον Βόυτσεκ. Ποιο είναι το σωστό; Να αγωνίζεσαι, για να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας, ακόμα και αν δεν προλάβεις να δεις μια καλύτερη μέρα; Η παράσταση είναι μια ζωντανή συναυλία, ένας ύμνος της κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου, μετάφραση (λιμπρέτου και θεατρικού έργου): Κοραλία Σωτηριάδου, δραματουργική συνεργασία: Έλενα Καρακούλη, πρωτότυπη μουσική: Τηλέμαχος Μούσας, χορογραφία: Pauline Huguet, διεύθυνση παραγωγής: Έφη Ρευματά, βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά – Μελίνα Ζαχαροπούλου – Θάνος Χρόνης, σκηνικά: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Ηθοποιοί: Αργύρης Ξάφης/Woyzeck (κιθάρα, loops, φωνητικά, φυσαρμόνικα), Φένια Παπαδόδημα/Marie (πλήκτρα, φωνητικά), Τηλέμαχος Μούσας/Tambour Major (κιθάρα, fx, μουσικό πριόνι), Adrian Freiling/Ausrufer (theremin, φωνητικά). Διευθύνει ο Hendrik Arnst/Hauptmann, Doktor.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 – Κτήριο Ε, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς) τηλ.: 210 9282900. Ώρα έναρξης: 12 και 13 Ιουλίου: 21.00, 14 Ιουλίου: 23.00. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15 (μειωμένο), 10 (φοιτητικό, ΑΜΕΑ) ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.