, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θέλει η Μέρκελ

«Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε περαιτέρω την ευρωζώνη με τη νέα γαλλική κυβέρνηση, για παράδειγμα με τη δημιουργία ενός δικού μας Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ)», αναφέρει το προεκλογικό πρόγραμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU-CSU), όπως τόνισε η ηγέτης του κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ.
Βάση του θα μπορούσε να αποτελέσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) υπό τον Κλάους Ρέγκλινγκ, συμπλήρωσε η καγκελάριος κατά την παρουσίασή του», σημειώνει σε σχετικό άρθρο της η ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt»
«Αυτό που μοιάζει με μικρή διόρθωση πολιτικής είναι για την καγκελάριο μια αρκετά μεγάλη αλλαγή, διότι μέχρι τώρα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα προγράμματα βοήθειας άλλων χωρών της ευρωζώνης εθεωρείτο πάντα ως «μάντρα». Τώρα αυτό αλλάζει αφού κατά την καγκελάριο ο σχεδιαζόμενος θεσμός του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) θα μπορούσε «να παίξει έναν ισχυρό ακόμα ίσως και τον αποκλειστικό ρόλο», συνεχίζει η συντηρητική Welt.
Oπως υπενθυμίζει όμως «και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν επί χρόνια ευτυχής με την συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι το οποίο θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προγράμματα σωτηρίας. «Χωρίς ταμείο, δεν δίνονται χρήματα», ήταν η βασική αρχή της Χριστιανοδημοκραικής Ενωσης. Η συμπεριφορά του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας εκνευρίζει εδώ και μήνες τον κ. Σόιμπλε. Εν τούτοις, από την άνοιξη και πέρα παρατηρείται μαι αλλαγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ). Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές ότι σκέφτεται την δημιουργία του».
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Welt «το σχέδιο για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου προέρχεται από τους συνεργάτες του Γιόργκ Αζμουσεν και Μάρκους Κέρμπερ. Στο Βερολίνο είναι βέβαιοι ότι το σχέδιο αυτό θα έχει την υποστήριξη του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) θα είναι ένα τέτοιο μήνυμα», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.
Η Welt συμπεραίνει τέλος ότι «η αποχώρηση του ΔΝΤ και η ίδρυση του ΕΝΤ θα αποτελούσε για την Ευρώπη και επομένως και για την Γερμανία ένα γεγονός ιδιαιτέρα μεγάλης σημασίας διότι θα ήταν το επόμενο βήμα για την κοινοτικοποίηση των χρεών των χωρών μελών της».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.