, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εύοσμος: «Δήµος µε το νεότερο πληθυσµό αλλά µεγάλη ιστορία»

Πρόκειται για έναν από τους µεγαλύτερους δήµους στη Βόρεια Ελλάδα µε 102.000 µόνιµους κατοίκους και έναν από τους… «νεότερους» δήµους στη χώρα αν κρίνει κανείς πως ο µέσος όρος ηλικίας των δηµοτών του είναι τα 34,6 χρόνια. Οι νέοι άνθρωποι είναι το «ζωντανό κύτταρο» ενός δήµου µε µεγάλη ιστορία και µε… µέλλον όπως λέγεται στους διαδρόµους του δηµαρχείου. Είναι ενδεικτικό πως στην περιοχή υπάρχουν 107 σχολεία µε 18.500 µαθητές στους οποίους κάθε χρόνο προστίθενται και άλλοι 200. Διαθέτει επίσης οκτώ γήπεδα ποδοσφαίρου και έξι κλειστά γυµναστήρια. «Είναι ευτυχία και τιµή για το δήµο µας. Χρειάζονται τα νέα παιδιά» λέει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Σούλας.  Ο δήµος Κορδελιού Ευόσµου, σύµφωνα µε τον δήµαρχο της περιοχής, είναι ένας δήµος «που τα έχει όλα και µπορεί να προσφέρει στους πολίτες που θα τον επιλέξουν µια ποιοτική ζωή µε διασκέδαση, επιχειρήσεις, σχολεία, αθλητικά κέντρα και ευκαιρίες δουλειάς».
του Βαγγέλη Στολάκη
Συναντήσαµε τον Πέτρο Σούλα το πρωί της περασµένης Τρίτης στο δηµαρχιακό µέγαρο. Στο γραφείο του ήταν σε εξέλιξη άλλη µια σύσκεψη µε τους στενούς του συνεργάτες και στελέχη της διοίκησής του. Αντικείµενο της σύσκεψης ήταν η αντιµετώπιση των µικρών προβληµάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αλλά και ο σχεδιασµός εργασιών για το επόµενο διάστηµα.
«Από την πρώτη ηµέρα που αναλάβαµε, το 2014 διαπιστώσαµε πολλές αδυναµίες του δήµου σε οργανωτικό τοµέα αλλά και διοικητικά ζητήµατα» αναφέρει ο κ. Σούλας στην Karfitsa. «Το πρώτο που έπρεπε να κάνουµε ήταν να οργανώσουµε τις υπηρεσίες, κάτι που καταφέραµε σε ποσοστό 90%. Στελεχώσαµε τις οικονοµικές υπηρεσίες του δήµου, αναδιαρθρώσαµε την πολεοδοµία και την τεχνική υπηρεσία και δώσαµε έµφαση στις αποθήκες µας που ήταν τελείως ανοργάνωτες. Από τις αποθήκες και την οργάνωσή τους γίνεται µεγάλη οικονοµία στη χρήση των υλικών. Συγκροτήσαµε εξαρχής το γραφείο προµηθειών, που είναι η καρδιά του συστήµατος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υπογραµµίζει. «Η οργανωτική και υπηρεσιακή υπεροχή του δήµου µας άλλωστε φάνηκε και από την επιχείρηση εξουδετέρωσης της… γνωστής βόµβας. Αποδείξαµε ότι µπορούµε να διαχειριστούµε τέτοιες καταστάσεις. Οι δηµότες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» λέει.
Τον ρωτώ: «Γιατί να επιλέξει κανείς να ζει στο δήµο σας»; «Γιατί είναι ένας σύγχρονος δήµος. Διαθέτει γυµναστήρια, αθλητικούς χώρους, έχει πλούσια πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα µε τη λειτουργία 33 πολιτιστικών συλλόγων και 35 αθλητικών συλλόγων, έχει αναβαθµισµένους χώρους πρασίνου και αναβαθµισµένο οδικό δίκτυο. Μεγάλο αγκάθι για το δήµο µας παραµένει η σχολική στέγη. Έχει να κτιστεί νέο δηµοτικό σχολείο τα τελευταία 12 χρόνια. Αυτή την περίοδο «τρέχουν» οι διαδικασίες για την ανέγερση του 25ου και του 24ου Δηµοτικού Σχολείου. Θα ολοκληρωθεί επίσης και η ανέγερση δυο νέων νηπιαγωγείων. Πιστεύουµε ότι µέχρι την ολοκλήρωση της διοίκησής µας θα έχει ξεκινήσει η ανέγερση. Σκοπός µας είναι να λύσουµε το πρόβληµα της σχολικής στέγης» υποστηρίζει. «Ο δήµος µας µε όλα τα µέσα που διαθέτει στηρίζει την τοπική αγορά. Βρίσκεται δίπλα σε κάθε πρόβληµα της καθηµερινότητας και είναι ένας δήµος αλληλεγγύης, κοινωνικής πρόνοιας  όπου κανένας δηµότης δε µένει χωρίς γιατρό, φάρµακα και φαγητό. Όταν λέω ΚΑΝΕΝΑΣ, το εννοώ» αναφέρει και συµπληρώνει πως η περιοχή διαθέτει ένα καλά οργανωµένο δίκτυο εθελοντών γιατρών που επισκέπτονται τους δηµότες που έχουν ανάγκη. «Είµαι περήφανος για αυτά που έχουµε καταφέρει και γι’ αυτά που θα κάνουµε τα επόµενα 2,5 χρόνια» ισχυρίζεται.
Κοινωνική πολιτική, έργα και επιχειρηµατικότητα
Μιλώντας για το κοινωνικό πρόσωπο του δήµου Κορδελιού Ευόσµου  λέει ότι καθηµερινά διανέµονται τρόφιµα για 8.500 δηµότες. «Είµαστε ένας από τους πιο αδικηµένους δήµους σε ότι αφορά την χρηµατοδότησή µας από το κράτος. Κάνουµε ό,τι µπορούµε για τους συµπολίτες µας». Σηµειώνει επίσης ότι κάθε χρόνο ο δήµος θα διαθέτει από εδώ και στο εξής δωρεάν 20 αναπηρικά αµαξίδια σε όσους δηµότες τα χρειάζονται.
Απαριθµώντας τα έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια των 2,5 χρόνων που βρίσκεται στο «τιµόνι» του δήµου, ο Πέτρος Σούλας υποστηρίζει: «Στήσαµε το δήµο ξανά από την αρχή». «Όλα είναι ζήτηµα διαχείρισης. Κάνουµε µόνο όσα µπορούµε. Δεν κάνουµε ούτε µια περιττή δαπάνη. Κάνουµε µόνο εκείνες που είναι απαραίτητες για τους πολίτες» υποστηρίζει νέτα σκέτα.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Σούλας στα οικονοµικά της περιοχής. Ο δήµος Κορδελιού Ευόσµου πριν λίγα χρόνια «φιγούραρε» στις πρώτες θέσεις της λίστας µε τους πιο… «κόκκινους», δηλαδή υπερχρεωµένους δήµους. Σήµερα, 2,5 χρόνια µετά, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται το ταµείο του δήµου του διαθέτει αποθεµατικό εννέα εκατοµµυρίων ευρώ (που τον καθιστά ως έναν από τους πιο εύρωστους και ισχυρούς δήµους της χώρας), οι προµηθευτές πληρώνονται στην ώρα τους και όλο και περισσότεροι συµµετέχουν στους διαγωνισµούς. Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε τον κ. Σούλα το 2018 θα υπάρξει νέα µείωση των δηµοτικών τελών. Είχε προηγηθεί µείωση των τελών των επιχειρήσεων της δηµοτικής ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού κατά 28%, µείωση των δηµοτικών τελών των κατοικιών της δηµοτικής Ενότητας Ευόσµου κατά 7% και µείωση τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων. «Στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχαν καταστήµατα που πλήρωναν τέλη χρήσης χιλίων ευρώ και τώρα πληρώνουν µόλις 20 ευρώ. Και αυτά αναµένεται να µηδενιστούν για το 2018» σχολιάζει ο κ. Σούλας. Επίσης έχει θεσπιστεί έκπτωση 20% στα δηµοτικά τέλη για τις άνεργες οικογένειες και 50% σε πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες µε ΑµεΑ. «Θέλουµε να δώσουµε µια ανάσα στα καταστήµατα και ευελπιστούµε να µειωθούν οι τιµές προς όφελος των πολιτών» συµπληρώνει. «Δε δηµιουργήσαµε κανένα χρέος. Ούτε ένα ευρώ δε χρωστάµε. Εξαιτίας αυτής της τακτικής µας, παίρνουµε µεγάλες εκπτώσεις. Τα προηγούµενα χρόνια υπήρχε απροθυµία προσέλευσης κατασκευαστών και προµηθευτών στους διαγωνισµούς µας, σήµερα υπάρχει πληθώρα» λέει.
Αναφέρει επίσης ο δήµαρχος Κορδελιού Ευόσµου πως σκοπεύει να δώσει κίνητρα στους νέους επιχειρηµατίες, προκειµένου να επενδύσουν στην περιοχή. Προαναγγέλλει µάλιστα ότι στις επόµενες συνεδριάσεις του δηµοτικού συµβουλίου η διοίκηση θα καταθέσει προτάσεις για την ανακούφιση των επιχειρηµατιών της περιοχής. Σήµερα στην περιοχή υπάρχουν περισσότερες από 1.850 ενεργές επιχειρήσεις.
«Δώσαµε έµφαση στην καθηµερινότητα των πολιτών. Βελτιώσαµε και αναβαθµίσαµε το οδικό δίκτυο του δήµου µας αλλά δώσαµε και έµφαση στην καθαριότητα. Εκτελέσαµε έργα οδοποιίας προϋπολογισµού 1,8 εκ. ευρώ και δηµοπρατούνται έργα συνολικής αξίας 4 εκ. ευρώ. Δε λύσαµε το πρόβληµα. Υπάρχουν κι άλλοι δρόµοι που θέλουν βελτίωση και δεσµευόµαστε να το κάνουµε. Ελπίζουµε µέσα στο 2018 να δηµοπρατήσουµε έργα οδοποιίας άλλων 2 εκ. ευρώ. Σκοπός µας είναι, εάν ο κόσµος µας δώσει τη δυνατότητα για ακόµα µια τετραετία, να µετατρέψουµε την περιοχή µας σε µια σύγχρονη πόλη. Κηρύξαµε τον πόλεµο κατά της λακκούβας» συµπληρώνει ο κ. Σούλας.
Καθαρή πόλη
Σε ό,τι αφορά τον τοµέα της Καθαριότητας, ο δήµαρχος Κορδελιού Ευόσµου υποστηρίζει πως η διοίκησή του έθεσε σε λειτουργία τα τέσσερα καδοπληντύρια που υπήρχαν προκειµένου να πλένονται οι κάδοι καθηµερινά. «Σκοπεύουµε να προµηθευτούµε ένα σύστηµα υπογειοποίησης κάδων. Θα τοποθετηθούν δυο συστήµατα υπογειοποίησης κάδων µε συµπίεση στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου και τρία συστήµατα για τη δηµοτική ενότητα Ευόσµου» λέει. «Θέλουµε να διώξουµε από τις κεντρικές αρτηρίες τους κάδους επιφανείας» υπογραµµίζει µε νόηµα.
Ο σχεδιασµός της διοίκησης περιλαµβάνει επίσης αναβάθµιση παιδικών χαρών µε τοποθέτηση ελαστικού δαπέδου στους χώρους των οργάνων των παιδικών χαρών, αντικατάσταση όλων των οργάνων, δενδροφύτευση και δηµιουργία πρασίνου καθώς και αντικατάσταση περιφράξεων ώστε να γίνουν πιο λειτουργικές και πιο ασφαλείς για τα παιδιά. Σηµειώνεται ότι στο δήµο Κορδελιού- Ευόσµου λειτουργούν σήµερα περίπου 80 παιδικές χαρές.
Τον ρωτάµε τέλος, τι βαθµό θα έβαζε στο έργο το δικό του και των συνεργατών του. «Είµαι αυστηρός, οπότε δε θα ήθελα να αδικήσω τη διοίκηση και τους συνεργάτες µου» αποκρίνεται.
Το µεγαλύτερο πρόγραµµα άθλησης στην Ελλάδα
Στον τοµέα του Αθλητισµού, σύµφωνα µε τον αρµόδιο αντιδήµαρχο Γιώργο Χατζηβρέττα, ο δήµος Κορδελιού- Ευόσµου διαθέτει το µεγαλύτερο πρόγραµµα «άθλησης για όλους»: 208 προγράµµατα εκ των οποίων τα 51 είναι ειδικού σκοπού. «Στα προγράµµατα έχουν δικαίωµα συµµετοχής άτοµα από 3,5 ετών έως… 80 plus» υποστηρίζει. Σύµφωνα µε τον κ. Χατζηβρέττα στα άµεσα σχέδια της διοίκησης είναι να δηµιουργήσει info kiosk όπου ένας εξειδικευµένος γυµναστής θα παρέχει δωρεάν πληροφορίες και συµβουλές σε ανθρώπους που επιλέγουν να αθλούνται µόνοι τους στο δηµόσιο χώρο. «Θα τοποθετηθούν επίσης 45 ποδήλατα τα οποία µε ελάχιστο τίµηµα θα µισθώνονται από τους πολίτες» υποστηρίζει. Ο ίδιος σηµειώνει µάλιστα ότι τα επόµενα χρόνια η διοίκηση µε επικεφαλής τον Πέτρο Σούλα σχεδιάζει να δηµιουργήσει ένα µεγάλο πολιτιστικό κέντρο που θα γίνει πόλος έλξης όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Επίσης προχωράµε σε ενοποίηση των ιστορικών λευκωµάτων του δήµου µας σε ένα και θα δηµιουργήσουµε ένα λεύκωµα που θα αποδίδεται και στα αγγλικά» καταλήγει ο κ. Χατζηβρέττας.
Δροσιά Δηµητρίου, πρόεδρος δηµοτικού συµβουλίου
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου της περιοχής Δροσιά Δηµητρίου ισχυρίζεται: «Είναι ένας δήµος κέντρο… απόκεντρο. Για το λόγο αυτό αξίζει να ζει κανείς εδώ. Έχει όλα τα θετικά µιας κεντρικής πόλης. Υπάρχουν καταστήµατα, πολυκαταστήµατα, τράπεζες κ.α.». «Είµαστε ο µοναδικός δήµος που δυο φορές σε µικρό χρονικό διάστηµα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: µια µε τον πρόσφατο χιονιά και µια µε τη βόµβα. Η άρτια οργάνωση των υπηρεσιών µας είχε ως αποτέλεσµα να είναι η διοίκηση του δήµου αποτελεσµατική και στις δυο περιπτώσεις» υποστηρίζει. «Σκοπός µας είναι να βοηθούµε τους δηµότες και τους επιχειρηµατίες. Σε αυτή την κατεύθυνση επανασυστήσαµε την δηµοτική αστυνοµία. Σε οποιοδήποτε αίτηµα καταστηµατάρχη για επιπλέον φωτισµό είµαστε εκεί. Επίσης το Κέντρο Yγείας Ευόσµου µε ενέργειες συντονισµένες της διοίκησης αντί να κλείσει όπως έλεγαν οι διάφορες «Κασσάνδρες» γίνεται 24ωρης λειτουργίας. Ενώ έχουµε πολλά προβλήµατα στον τοµέα της Παιδείας, είµαστε ο µόνος δήµος που διαθέτει δυο Τεχνικά Λύκεια. Μαθητές από όλους τους γειτονικούς δήµους έρχονται στα δικά µας ΕΠΑΛ» αναφέρει. Η κ. Δηµητρίου δίνει έµφαση και στις επιλογές διασκέδασης που υπάρχουν εντός… συνόρων. «Έχουµε έναν κινηµατογράφο που είναι σε καθηµερινή βάση 100% πλήρης, κερδοφόρος και µε προβολές ταινιών τελευταίας κυκλοφορίας» λέει. Και καταλήγει: «Κοινωνική πολιτική κάνουν όλοι οι δήµοι. Σε εµάς όλα γίνονται µε τάξη και προστασία των προσωπικών δεδοµένων. Με απόλυτη τάξη και αξιοπρέπεια».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.