, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ζήτησε ενίσχυση της εξωστρέφειας


Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό ΑΝΥΠ, κ. Νότη Μηταράκη, είχε σήμερα η διοίκηση του ΣΕΒΕ.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η αναδιοργάνωση του εθνικού συστήματος για τις εξαγωγές, με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρη Λακασά, να παρουσιάζει στους Υπουργούς την πρόταση του Συνδέσμου για ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΕΒΕ εστιάζει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και στις εξαγωγές.
 
Ο κ. Λακασάς τόνισε στην ηγεσία του ΑΝΥΠ ότι η επιδιωκόμενη ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα μέσω της κατάρτισης μιας Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών και της δημιουργίας ενός νέου συντονιστικού οργάνου υπό τη μορφή μιας «Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας», για την εποπτεία και συντονισμό όλων των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων που σήμερα ασχολούνται με την εξωστρέφεια.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από το ΣΕΒΕ στην αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της ρευστότητας, το οποίο αποτελεί το Νο1 πρόβλημα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και όχι μόνο. Ο κ. Λακασάς κατέθεσε στους Υπουργούς τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ζήτησε την άμεση πληρωμή βεβαιωμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και την άμεση επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ πρότεινε και τον συμψηφισμό των υποχρεώσεων επιχειρήσεων και Δημοσίου μέσω ενός ενιαίου συστηματικού μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής του συμψηφισμού βεβαιωμένων και όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για δημιουργία ενός νέου, εναλλακτικού μηχανισμού χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο οποίος θα έχει ως στόχο να ενισχύσει κυρίως τις υφιστάμενες εξαγωγικές μονάδες, που επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητα σε υφιστάμενες ή νέες αγορές και θα προέρχεται από δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με Επενδυτική Τράπεζα του εξωτερικού. Επιπρόσθετα ο  ΣΕΒΕ ζήτησε από τους δύο Υπουργούς την παρέμβαση και την άσκηση κάθε δυνατής πίεσης στην Ε.Ε. για την κατ’ εξαίρεση ενίσχυση για τρία χρόνια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την κάλυψη του λειτουργικού τους κόστους σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση παροχής δανειακών κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒΕ προτείνει την κατ΄ εξαίρεση ενίσχυση/επιδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για δαπάνες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και επηρεάζουν σε υπερθετικό βαθμό την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όπως το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος προσωπικού, η ενέργεια και η μεταφορά εμπορευμάτων και εν γένει logistics.
 
Η διοίκηση του ΣΕΒΕ τόνισε επίσης την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με στόχευση στα προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα (όχι υποδομών) και στήριξης της επιχειρηματικότητας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό η απορρόφηση του ΕΣΠΑ να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς από εδώ και πέρα, καθώς πέρα από τα χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας που καταγράφονται, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πλέον σε οριακό σημείο. Ενδεικτικά, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε άμεσα να προκηρυχθεί, είναι ο 2ος κύκλος του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα», το οποίο «έτρεξε» πρόσφατα με ιδιαίτερη επιτυχία. Εξίσου σημαντική κρίνεται και η διευκόλυνση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσω της πλήρους απεμπλοκής της χρηματοδότησης από την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής και της απλοποίησης των διαδικασιών των προγραμμάτων.
 
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, αναφέρθηκε στο διοικητικό βάρος στην χώρα μας το οποίο ανέρχεται στο 6,8% του ελληνικού ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των κρατικών χρηματοοικονομικών πόρων χάνεται από τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και το παρεμπόριο, το οποίο, συν της άλλης, ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις.   Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, είναι άμεση η ανάγκη για μείωση αυτού του κόστους και η όποια προσπάθεια γίνει από εδώ και πέρα για περιορισμό του ελλείμματος, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό (2/3) στη μείωση του δημόσιου τομέα και στην περιστολή των κρατικών δαπανών και κατά μικρότερο ποσοστό (1/3) στην αύξηση των εσόδων του κράτους, με δεδομένες μάλιστα τις αδυναμίες του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας μας.
 
Τέλος, ο κ. Λακασάς ζήτησε από τους κκ. Χατζηδάκη και Μηταράκη την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και την ενεργοποίηση και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ), ενώ αναφορά στη συνάντηση έγινε και σε θέματα εμπορευματικών μεταφορών με έμφαση στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης που συνδέονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.