, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ζητείται λύση για το Ελληνικό

Του Νίκου Καραμανλή
Η Ελλάδα πρέπει να είναι η µοναδική χώρα του δυτικού κόσµου που τη µία ηµέρα ο πρωθυπουργός µιλάει για την αναγκαιότητα των επενδύσεων και την εποµένη (µερικά 24ωρα αργότερα, για την ακρίβεια) η γ.γ. ενός υπουργείου, µε διάφορα προσχήµατα, υψώνει απαγορευτικό στη µεγαλύτερη ίσως απ’ αυτές που σχεδιάζονται στη χώρα. Είναι τραγελαφικό µία τέτοια επένδυση, όπως αυτή του Ελληνικού, να «σέρνεται» επί χρόνια, έρµαιο στις διαθέσεις του κάθε… αρµοδίου, που δεν θα διστάσει να βάλει τις ιδεοληψίες ή τα προσωπικά του «κολλήµατα» πάνω από το κοινό συµφέρον.
Μπορεί η ευθύνη για τις κωλυσιεργίες να ανήκει στην κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ωστόσο, κοιτάζοντας κανείς το δάσος και όχι το δέντρο παρατηρεί πως η ευθύνη είναι βαθύτερη. Γιατί µπορεί τώρα η κυβέρνηση να κατηγορεί τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισµού για σκόπιµη κωλυσιεργία «που θέτει σε αµφισβήτηση τη δεδηλωµένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό», ξεχνά όµως κάτι βασικό. Ότι τα χρόνια της αντιπολίτευσης –ιδιαίτερα από το 2013 κι έπειτα– ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που επικροτούσε τις ενέργειες της τότε γενικής διευθύντριας του ΥΠ.ΠΟ., ενώ µετά τις εκλογές του 2015 η ίδια «ανταµείφθηκε» µε την αναβάθµισή της σε γενική γραµµατέα.
Ο πρωθυπουργός, που σήµερα «καίγεται» να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να ξεκολλήσει από τον βάλτο η ελληνική οικονοµία, έρχεται αντιµέτωπος µε τις κινήσεις και τις πράξεις του παρελθόντας. Όπως λέει και ο θυµόσοφος λαός, ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τις δικές του αµαρτίες τα χρόνια της… χαλαρής και ανέξοδης αντιπολίτευσης. Το πιο εξωφρενικό, βέβαια, είναι πως ακόµη και τώρα βουλευτές και προβεβληµένα στελέχη της Κουµουνδούρου –έχοντας ίσως ξεχαστεί στην εποχή του «όχι σε όλα»– δίνουν αγώνα για να «παγώσουν» τα επενδυτικά σχέδια για το Ελληνικό.
Αλήθεια, τι επαφή µε την πραγµατικότητα έχουν οι συγκεκριµένοι, όταν στην Ελλάδα αδυνατούµε ακόµη και να διασφαλίσουµε την οµαλή λειτουργία των µουσείων; Λησµονούν ότι χιλιάδες αρχαιότητες παραµένουν πεταµένες στις αποθήκες και στα υπόγεια αναξιοποίητες; Ή µήπως δεν έχουν ακούσει τίποτα για ανασκαφές µε αποδεδειγµένη αρχαιολογική αξία που καρκινοβατούν; Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αµφίπολης που, επειδή σε ορισµένους δεν άρεσε το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε –και διαφηµίστηκε– επί ηµερών Αντώνη Σαµαρά, έχει µπει στην… κατάψυξη. Κακά τα ψέµατα. Στο Ελληνικό είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν ευρήµατα µε ενδιαφέρον. Δεν πρόκειται όµως να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.
Γι’ αυτό –το αντιλαµβάνονται και στην κυβέρνηση– η επένδυση πρέπει να προχωρήσει άµεσα, µε σεβασµό στην ιστορία µας, αλλά προς όφελος της κοινωνίας. Είναι σίγουρο πως ο κ. Τσίπρας αναζητεί τρόπους ώστε να ξεµπλοκάρει η διαδικασία. Είτε µε τη µη υπογραφή της απόφασης του ΚΑΣ από την υπουργό Πολιτισµού, έπειτα από αιτιολογηµένη απόρριψη, είτε µε την καθαίρεση της γ.γ. και την αντικατάστασή της, προκειµένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ας ελπίσουµε αυτήν τη φορά να επικρατήσει η λογική…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.