, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ζητούν πίσω τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης


Την προηγούμενη εβδομάδα, σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, έγιναν γνωστές οι «προειδοποιήσεις» του 308ου Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσεως (ΠΕΒ) της 3ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης του Γ’ ΣΣ προς το Δήμο Παύλου Μελά ότι θα προχωρήσει στη διοικητική αποβολή του Δήμου από τον χώρο των 120,4 στρεμμάτων που του έχει παραχωρηθεί στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου . Οι προειδοποιήσεις αυτές συνοδεύονται από προκλητικές μετακινήσεις βαρέων οχημάτων και αρμάτων μάχης εντός του «πρώην» στρατοπέδου, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες κατοίκων της περιοχής και κατά τη διάρκεια δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μαθητών.
 
Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών φαίνεται ότι ερίζουν σχετικά με την κυριότητα της έκτασης του πρώην στρατοπέδου, η οποία χαρακτηρίζεται ως μητροπολιτικό πάρκο στο τροποποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πολίχνης. Η Κτηματική Υπηρεσία νομού Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι η έκταση του πρώην στρατοπέδου της ανήκει και πως προτίθεται να την αξιοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς. Στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας φέρεται να έχει δηλώσει ότι «η έκταση ανήκει στην υπηρεσία αλλά ο στρατός διατηρεί τη χρήση».
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταγγείλει και στο παρελθόν την κακή χρήση του χώρου από τη στρατιωτική διοίκηση, ιδιαίτερα όσον αφορά επικίνδυνα απόβλητα αμιάντου, οι ίνες του οποίου διασκορπίζονται απρονόητα από ασκήσεις βαρέων οχημάτων εντός του στρατοπέδου , με πιθανές σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία των κατοίκων των γειτονικών του στρατοπέδου περιοχών. Εξάλλου υπενθυμίζεται και η εγκαταλειμμένη χωματερή που υπάρχει στον ίδιο χώρο, για την οποία καμία κίνηση αποκατάστασης δεν έχει γίνει.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν την παρούσα κατάσταση απαράδεκτη και την άρνηση παραχώρησης της έκτασης στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, σε προφανή ασυμφωνία και σύγκρουση με το κοινό αίσθημα. Δηλώνουν αλληλέγγυοι με τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων και πρωτοβουλιών των πολιτών για την πλήρη ανάληψη της ευθύνης ολόκληρου του στρατοπέδου από μεριάς τους. Μάλιστα, δηλώνουν ότι ο Δήμος Παύλου Μελά θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα την κατάσταση, χωρίς παλινωδίες και κορώνες για μεγαλεπήβολα έργα ανάπτυξης, που σαφώς έρχονται σε αντίθεση με τις προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων.
 
Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένου και του χώρου του Γ’ Σώματος Στρατού) μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός διαδημοτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποδίδοντας χώρους για αστικές καλλιέργειες και παραγωγή τροφής για τις βαρύτερα πληττόμενες κατηγορίες των συμπολιτών μας, για πράσινους χώρους που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων (και ιδιαίτερα καυσώνων) και για κοινωνικές δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και αλληλεγγύης (στέγαση κοινωνικών ιατρείων, παντοπωλείων, κ.ο.κ.). Για την υλοποίηση και εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πόλη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.