, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά»

 soimple_kindinos«Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά» δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά έκανε μεγάλα βήματα προόδου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή την πορεία».

Στη συνέντευξη, ο γερμανός υπουργός σημειώνει πως «εάν η Ελλάδα έχει τη δύναμη και την υπομονή να ακολουθήσει αυτή την πορεία με συνέπεια, θα αναρρώσει και θα μπορεί να αναπτυχθεί σε μια βιώσιμη και σταθερή βάση».

«Παρ’ όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες» συνεχίζει «υπάρχουν σημαντικοί και σοβαροί λόγοι να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον».

«Έχω πολύ μεγάλη κατανόηση για τους πολίτες στην Ελλάδα που υποφέρουν από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι απλοί άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που προκάλεσαν τα προβλήματα της Ελλάδας. Σε πολλές χώρες που είναι σε πρόγραμμα, οι πολίτες υποφέρουν από παραλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων και των προηγούμενων πολιτικών τους ελίτ» προσθέτει, σημειώνοντας:

«Γνωρίζουμε ότι οι αρμόδιοι στη χώρα έχουν μεγάλη ευθύνη να εξηγούν ξανά και ξανά στον λαό αυτή τη δύσκολη πορεία, να μην απελπίζονται, να πηγαίνουν μπροστά. Αυτά δεν είναι εύκολα και έχω μεγάλη κατανόηση. Γι’ αυτό και χαίρομαι για κάθε καλή είδηση από την Ελλάδα».

Όσον αφορά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει πως «ήταν επιβεβλημένο»

«Το κούρεμα ήταν απαραίτητο για να βγει η Ελλάδα από την παγίδα του χρέους. Για αυτό αγωνίστηκα πολύ. Πολλοί στην Ευρώπη δεν το ήθελαν. Η Ελλάδα το ήθελε, είναι εύλογο, ο καθένας που έχει πολλά χρέη θέλει τη διαγραφή τους. Στο τέλος διαγράφηκε το 50% του ελληνικού χρέους. Το κούρεμα έπληξε σημαντικά και τον γερμανό φορολογούμενο, διότι ορισμένες γερμανικές τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ήταν τράπεζες που προηγουμένως είχαν δυσκολίες και έπρεπε να στηριχθούν από τον γερμανό φορολογούμενο. Στο θέμα αυτό λοιπόν δεν δέχομαι καμία κριτική, διότι αυτό το μέτρο ήταν επιβεβλημένο για να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.