, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Ελλάδα 4η στη μεταφορά οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο

Η Ελλάδα κατάτασσεται μεταξύ των πρώτων χωρών της Ε.Ε. στη μεταφορά των Οδηγιών της Ε.Ε. στο εθνικό Δίκαιο, για την Ενιαία Αγορά, αλλά και στην ορθή μεταφορά τους για το έτος 2016, σύμφωνα με τον Πίνακα Αποτελεσμάτων ((Single Market Scoreboard) που δημοσιεύτηκε στο σχετικό ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το 2016, τα κράτη μέλη έπρεπε να ενσωματώσουν 66 νέες οδηγίες (από 47 του προηγούμενου έτους) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό του ευρωπαϊκού μέσου όρου του ελλείμματος ενσωμάτωσης (οδηγίες που δεν ενσωματώθηκαν εμπρόθεσμα), ο οποίος έφτασε στο 1,5%, ενώ 20 χώρες παρέκλιναν του στόχου που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2007 για 1% έλλειμμα ενσωμάτωσης.
Η Ελλάδα, με έλλειμμα ενσωμάτωσης 0.8%, κατετάγη στην τέταρτη καλύτερη θέση και ήταν μία από τις 8 χώρες που κρατήθηκαν κάτω από το κατώφλι του ελλείμματος του 1%. Επίσης, βελτίωσε αισθητά τη θέση της στον δείκτη ορθής μεταφοράς των οδηγιών, σημειώνοντας 0,3% έλλειμμα συμβατότητας, έναντι 0,5% τα προηγούμενα δύο έτη και έναντι 0,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι μία από τις πέντε καλύτερες χώρες σε αυτόν τομέα, όπως και στη συνολική αποτίμηση που προκύπτει από 5 σχετικούς δείκτες.
«Η σημασία αυτών των επιδόσεων καθίσταται ακόμα πιο σημαντική, αν ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερα πιεστικές απαιτήσεις νομοθέτησης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και ο μεγάλος αριθμός οδηγιών που ρυθμίζουν κρίσιμα θέματα και έπρεπε να ενσωματωθούν με νόμο», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.