, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη βρίσκει το… Βυζαντινό brand name της!

Του Βαγγέλη Στολάκη / φωτο Σάββας Αυγητίδης
Με μια μεγάλη συναυλία στον αύλειο χώρο της Αγίας Σοφίας αναμένεται να γιορτάσουν την… Άλωση της Κωνσταντινούπολης οι φορείς της Θεσσαλονίκης στις 29 Μαΐου. Η εκδήλωση που αποτελεί πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την Ιερά Μητρόπολη και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ έχει ως στόχο να αναδείξει το… «βυζαντινό πρόσωπο» της Θεσσαλονίκης. Η πόλη άλλωστε, όπως επισημαίνουν πολλοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι είναι πλέον πιο… βυζαντινή και από την ίδια την Κωνσταντινούπολη τα στοιχεία της οποίας έχουν αλλοιωθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκτιμούν δε πως η ανάδειξη αυτής της ταυτότητας της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης (που όπως λένε δεν έχει κάποιο brand) θα ενισχύσει την πόλη σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η αγορά, η τοπική οικονομία κ.α. Κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας όπως επισήμαναν οι διοργανωτές είναι η ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως στοιχείο πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και μνήμης και η αξιοποίησή της ως ουσιαστικού πόρου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με ένα τριήμερο εκδηλώσεων και τελεί υπό την αιγίδα υπουργείων ενώ έχει τη στήριξη των αρχών της πόλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη η ανάδειξη του βυζαντινού «προσώπου» της Θεσσαλονίκης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Όπως σημείωσαν στην συνέντευξη τύπου τα στελέχη του ΕΣΘ το προσεχές διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να κάνει γνωστά τα αριθμητικά στοιχεία της προσπάθειας «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Όπως δήλωσε ο Κώστας Ζουράρις «αυτή η πρωτοβουλία που αρχίζει με την Άλωση της Βασιλεύουσας είναι μια καλή αφορμή να αναδειχτεί η συμβασιλεύουσα, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή του Βυζαντίου που είναι ελεύθερη». Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας «επί χίλια χρόνια το Βυζάντιο ήταν πολυεθνικό αλλά μονοπολιτιστικό, επομένως η Θεσσααλονίκη δεν είναι πολυπολιτισμική».
 
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μελετά και ερευνά  τα ζητήματα της πόλης από όλες τις πλευρές. Έχουμε παράδοση από την ίδρυση του Πανεπιστημίου στις βυζαντινές σπουδές. Ως ΑΠΘ στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην εκδήλωση της 29ης Μαΐου» σημείωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μίτκας. «Πρόκειται για ένα εγχείρημα και πιλοτική δράση που συνδέει  πολλούς φορείς. Σε μια περίοδο κρίσης αξιοποιούμε τον πολιτισμό ως ένα εργαλείο ανάπτυξης. Το Βυζάντιο είναι ο ορισμός της πολυπολιτισμικότητας. Το Βυζάντιο είναι μια πρώιμη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να ανοίξουμε το Βυζάντιο στον κόσμο, που ζει και αναπνέει στα σπλάχνα της πόλης» δήλωσε η Χαρά Μάρδα, συντονίστρια της εκδήλωσης. «Επιδιώκουμε να συνδέσουμε τους Θεσσαλονικείς με το παρελθόν τους. Ελπίζουμε σε μια αναβίωση της μνήμης του Βυζαντινού Πολιτισμού» είπε η πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, Πολύμνια Κατσώνη. Σημειώνεται πως η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της Άλωσης στις 29 Μαΐου στις 20:00 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας. «Η δράση έχει σκοπό να αναδείξει το γεγονός ότι η χώρα προχωρά μπροστά σε ένα σύγχρονο μοντέλο διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τις πληγές της, τιμώντας το ιστορικό της υπόβαθρο και αποκτώντας συνείδηση ης δυναμικής της στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές.

Κ. Ζουράρις για… Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
«Πείτε το αυτό στον Μπουτάρη, μπας και μάθει κάτι»! Με αυτή τη φράση ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Α΄Θεσσαλονίκης Κώστας Ζουράρις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του σε σχετική συνέντευξη τύπου για τον Βυζαντινό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ζουράρις έκανε λόγο για πολυεθνική Θεσσαλονίκη αλλά μονοπολιτιστική και όχι… «πολυπολιτισμική» όπως διάφοροι ισχυρίζονται. «Η Θεσσαλονίκη είναι ελληνική πόλη, ελληνιστική πόλη του Μέγα Αλέξανδρου και ττης Ορθόδοξης Ελληνικής και Ελληνιστικής Αυτοκρατορίας. Οι καλύτεροι εμπειρογνώμονες του λεγομένου Βυζαντίου επιμένουν ότι η Θεσσαλονίκη και η αυτοκρατορία η Κωνσταντινουπολίτικη υπήρξε επί χίλια χρόνια πολυεθνικό κράτος αλλά ο πολιτισμός της ήταν μονοπολιτισμικός, ελληνιστικός ελληνικός ορθόδοξος» είπε στην Karfitsa.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.