, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της!

Την απελευθέρωση της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τιμάει σήμερα τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 1944, γιορτάζει και τιμάει σήμερα η Θεσσαλονίκη. Καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με σχετικό προεδρικό Διάταγμα στις 14 Απριλίου 2016.
Στις 10:15 θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και θα ακολουθήσουν ομιλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Στις 11:00 θα  πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού. Εν συνεχεία στις 12:15 ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση-απότιση φόρου τιμής στην αναθηματική πλάκα δίπλα στο Βασιλικό θέατρο με τη συνοδεία της φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου.
Στο πλαίσιο των εορτασμών το απόγευμα εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις: Η πρώτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ιστορικά τεκμήρια αρχειακών φορέων της Θεσσαλονίκης με τίτλο “Θεσσαλονίκη, ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης”, στο κτίριο Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 19:30.
Μισή ώρα νωρίτερα στις 19:00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικής μνήμης  στο «Θεατράκι της οδού Χηλής». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Καλαμαριάς στον κοινό εορτασμό Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς για την απελευθέρωσή τους  από τις Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής από τα στρατεύματα του Ε.Λ.Α.Σ. στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.