, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη σε συνέδριο για τις ευρωπαϊκές πόλεις και… πολιτικές

Κοινή διαπίστωση υπήρξε η ανάγκη να.. διασφαλιστεί η πολιτική συνοχή της Ε.Ε. παρά τις επικείμενες αλλαγές (λ.χ. Brexit) καθώς και η διαχείριση των διαρθρωτικών προγραμμάτων μετά το 2020…
Στις Βρυξέλλες μετέβη ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στις 22 και 23 Μαρτίου 2017, με αφορμή τις εργασίες του συνεδρίου «Οι Μητροπολιτικές Πόλεις και οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές Συνοχής», στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, συνοδεία των Αντιδημάρχων Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνας Λιάκου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκου Φωτίου  (φωτο Σάββας Αυγητίδης / Βρυξέλλες Μάρτιος 2017)
Το συνέδριο είχε ως στόχο να διερευνήσει τους τρόπους ενίσχυσης του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλες πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές όσον αφορά στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την ερχόμενη προγραμματική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει μετά το 2020. Στις εργασίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τη Μητροπολιτική Αρχή της Βαρκελώνης, το Όσλο, τη Βαρσοβία, το Πόρτο, την Τουλούζη, το Τορίνο και το Μάντσεστερ.
Στη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε. Ε., Corina Cretu, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, Κώστα Χρυσόγονο, Μαρία Σπυράκη, Θεόδωρο Ζαγοράκη, Σωτήρη Ζαριανόπουλο και Μιλτιάδη Κύρκο καθώς και με τον Πολωνό ευρωβουλευτή Jan Olbrycht, πρόεδρο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, «Urban Intergroup».
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, ο Δήμαρχος και οι δυο Αντιδήμαρχοι συμμετείχαν με ομιλίες και τοποθετήσεις τους σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή των Περιφερειών με τίτλο «Ο ρόλος των μητροπολιτικών περιοχών στην Μελλοντική Πολιτική Συνοχής» («Metropolitan Cities in the Future Cohesion Policy»), στο πλαίσιο της οποίας αναδείχθηκαν τα διαφορετικά μοντέλα διαδημοτικής συνεργασίας που ισχύουν στις ευρωπαϊκές πόλεις, οι προκλήσεις στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η ανάγκη για στενότερη συνεργασία και συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές, όσον αφορά στα επίπεδα διακυβέρνησης.
Κοινή διαπίστωση των εισηγητών της διοργάνωσης υπήρξε η ανάγκη να διασφαλιστεί η πολιτική συνοχή της Ε.Ε., παρά τις επικείμενες αλλαγές (λ.χ. Brexit) καθώς και η διαχείριση των διαρθρωτικών προγραμμάτων μετά το 2020 / φωτο Σάββας Αυγητίδης / Βρυξέλλες Μάρτιος 2017
Βρυξέλλες φωτο Σάββας Αυγητίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.