, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η Μάλτα είναι η Μέκκα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τους φοροφυγάδες»

“Ψάχνουν τα πάντα και τους… πάντες στο “νησί των Ιπποτών”
Λογαρισμούς, εμβάσματα και θυρίδες…” – Έτοιμη να παρέμβει η ΕΕ
Μετά τη μαφιόζικη δολοφονία της δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια (βλ Panama Papers) η κυβερνητική εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μάλτας δήλωσε ότι “ειδικοί από άλλες χώρες θα κληθούν ώστε να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού” Όμως ο αρχηγός της αστυνομίας της Μάλτας Λόρενς Κουτάζαρ διέψευσε ότι στην έρευνα για τη δολοφονία της Γκαλίζια θα συμμετάσχουν η βρετανική αστυνομία μαζί με Ολλανδούς ειδικούς και μια ομάδα από το αμερικανικό FBI!
Η δολοφονία της δημοσιογράφου έχει φέρει στο προσκήνιο πολλά… παρασκηνιακά και θολά. Εκτός από πολιτική θύελλα τράβηξε την παγκόσμια προσοχή για τα όσα συμβαίνου “στο νησί της διαφθοράς” όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί. Στο πλαίσιο της έρευνας για τα Panama Papers, το θύμα της δολοφονικής επίθεσης είχε κατηγορήσει ευθέως τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του ότι είχαν λάβει μέσω «υπόγειων διαδρομών» το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων, ενώ είχε αποκαλύψει και σχέσεις μελών της κυβέρνησής του με εταιρείες-φαντάσματα στον Παναμά, οδηγώντας τη Μάλτα σε πολιτική κρίση! Ωστόσο, δεν είχε γλιτώσει ούτε η αντιπολίτευση και ειδικά οι σχέσεις του αρχηγού της με άτομα που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών. Οι έρευνες της Γκαλίζια ενίσχυαν την αίσθηση πολλών Ευρωπαίων ότι κάτι «σάπιο» υπάρχει στο «νησί των ιπποτών». «Υπάρχουν πια παντού διεφθαρμένοι. Η κατάσταση είναι… απελπιστική» ήταν η τελευταία ανάρτηση της Γκαλίζια!
Ο Μούσκατ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο παραίτησής τους, καθώς και τις κατηγορίες ότι η Μάλτα είναι ένα «κράτος μαφίας», ωστόσο όλοι οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει για να συζητήσει το θέμα της προστασίας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας των ΜΜΕ στη Μάλτα, ενώ και ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την κυβέρνηση της Βαλέτας να τιμήσει τη δέσμευσή της για άμεση και… ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία. «Η Μάλτα είναι η Μέκκα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τους φοροφυγάδες» δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ. Να σημειωθεί επίσης ότι στη Μάλτα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν σημειωθεί 30 βομβιστικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.