, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η άλλη όψη του ποδοσφαίρου

mastoras1Του Βασίλη Μάστορα

Η δόξα και τα χρήματα αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο όποιος δεν μπορεί να το διαχειριστή μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη και στην καταστροφή. Στον επαγγελματικό αθλητισμό συναντάς εύκολα αυτά τα δύο στοιχεία. Αρα σε κάθε βήμα των εμπλεκόμενων, από τους διαιτητές και τους παράγοντες, μέχρι και τον τελευταίο αθλητή του ρόστερ υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές.

Το ποδόσφαιρο έχει τις καλές και τις κακές του στιγμές. Η διαφορά έγκειται στο να μπορέσεις να διαχειριστείς τα αρνητικά του γεγονότα και να υπερπροβάλεις τα θετικά. Εχουν συμφωνήσει σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι δεν αποτελεί έναν χώρο αγγελικά πλασμένων. Από τη στιγμή που σ’ όλο τον κόσμο τα κίνητρα είναι η δόξα και το χρήμα, λογικό ακούγεται να επιστρατεύονται κάθε μορφής μέθοδοι προκειμένου να φτάσει ο ισχυρός στο αποτέλεσμα που είναι η νίκη. Εχω την άποψη ότι αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Απλώς κάπου η αλαζονεία των πρωταγωνιστών (π.χ. στην Ελλάδα) το φέρνει το θέμα να συζητιέται ακόμη και στα… καφενεία, ως απόδειξη παραγοντικής ικανότητας, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες τα πράγματα γίνονται περισσότερο διακριτικά.

Οπου υπάρχει ο παράγοντας κέρδος είναι εύκολο να εκμαυλιστούν συνειδήσεις. Είτε για την ψήφο ενός Αθάνατου, είτε μίας ομοσπονδίας ποδόσφαιρο για την ανάδειξη του προέδρου της ΦΙΦΑ ή του ΟΥΕΦΑ. Οι πρακτικές είναι περίπου ίδιες. Εάν υπάρχει μία διαφορά έχει να κάνει με την συντήρηση της επίφασης τιμιότητας του φορέα που κάνει τη λαμογιά. «Παράγκες» διαφθοράς υπάρχουν σ’ όλα τα όργανα του ποδοσφαίρου Παγκοσμίως. Με μία διαφορά όμως: ότι τα φώτα της λάμψης είναι πολύ έντονα και τυφλώνουν όποιον προσπαθεί να κοιτάξει προς το εσωτερικό αυτών των οργανισμών.    

Η Super League, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, για την αναβάθμιση και για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού ποδοσφαίρου, διοργάνωσε στην Αθήνα το 1ο Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου «Footballabout».  Στις θεματικές ενότητες  κλήθηκαν να τοποθετηθούν σημαντικές προσωπικότητες του αθλήματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων ο Sir David Richards, Πρόεδρος Premier League και πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Λιγκών Ευρώπης (EPFL), ο José Luis Astiazarán Iriondo, πρόεδρος Ισπανικής Λίγκας (LFP), ο Frederic Thiriez, Πρόεδρος Γαλλικής Λίγκας (LFP), ο Emanuel Macedo De Medeiros εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Λιγκών Ευρώπης (EPFL), ο Borja Bilbao, Σύμβουλος Επικοινωνίας – FIFA και UEFA Media Office, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Fernando Santos, και ο πρόεδρος της Super League Γιάννης Μώραλης.

Το συνέδριο αποτέλεσε την αρχή ενός δημιουργικού προβληματισμού των ανθρώπων του ποδοσφαίρου για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα ως κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα

Αντιμετωπίσθηκε δηλαδή το ποδόσφαιρο ως προϊόν θεάματος, όπως γίνεται σ’ όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μία αχτίδα φωτός στην γενική μαυρίλα που επικρατεί στο εγχώριο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αρκεί βεβαίως να μην αποτελέσουν τα συμπεράσματα, απλώς ασκήσεις επί χάρτου και θαφτούν κάτω από την ανάγκη της νίκης και της κατάκτησης της δόξας στα 90 λεπτά του αγώνα.

 Η διοίκηση της Super League έχει το μαχαίρι έχει και το καρπούζι και αξίζει να το παλέψει ώστε να έρθουν καλύτερες ημέρες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Ελλάδας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.