, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η απαγωγή και η δίκη που χώρισαν τα Ιωάννινα στα δύο

Μια απαγωγή, μια δίκη, δύο γυναίκες και μια πόλη που έχει χωριστεί στα δύο. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης που έχει αναστατώσει την πόλη των Ιωαννίνων και μονοπωλεί τις συζητήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Η δίκη των απαγωγέων της 23χρονης κόρης του πρώην δημάρχου της πόλης, Σοφίας Γκόντα, αντί να ενώσει, δίχασε την πόλη, καθώς στο πλευρό των απαγωγέων, ως συνήγορος υπεράσπισης, βρέθηκε η σύζυγος του σημερινού δημάρχου, κυρία Κατερίνα Χαρίση.

Οι απαγωγείς καταδικάστηκαν, η υπόθεση, όμως, δεν έκλεισε, και μια πολιτική βεντέτα θέριεψε μέσα από τη δίκη. Η πλευρά του πρώην δημάρχου καταλογίζει στην οικογένεια του νυν άρχοντα της πόλης των Ιωαννίνων «χτύπημα κάτω από τη ζώνη», με την ανάληψη της υπεράσπισης των απαγωγέων. «Είμαι δικηγόρος και είναι δουλειά μου να υπερασπίζομαι κατηγορουμένους» απαντά η σύζυγος, κυρία Χαρίση.

Δράστες της απαγωγής της κόρης του πρώην δημάρχου κ. Νίκου Γκόντα ήταν δύο υπάλληλοι πιτσαρίας από τα Ιωάννινα και ένας Αλβανός. Οι πληροφορίες ότι ο τότε δήμαρχος είχε μεγάλη περιουσία, τους έδωσαν την ιδέα για την απαγωγή της κόρης του. Ο εφιάλτης για την 23χρονη φοιτήτρια ξεκίνησε, όταν στις 30 Αυγούστου 2011 χτύπησε το κινητό της τηλέφωνο. «Εκείνη την ημέρα δέχτηκα μια κλήση από απόκρυψη.

Ήταν μια ανδρική φωνή που προφασίστηκε τον υπάλληλο εταιρίας κινητής τηλεφωνίας  και μου είπε ότι είχα κερδίσει ένα κινητό τηλέφωνο και θα μου το έστελναν με κούριερ» είπε στο δικαστήριο. Αντί για τον κούριερ, όμως, ήρθε αντιμέτωπη με τρεις άνδρες. «Φορούσαν κουκούλες. Τους είδα να έρχονται καταπάνω μου και φοβήθηκα.

Με άρπαξαν και με έβαλαν στο αυτοκίνητό τους. Οδηγούσαν για πολλή ώρα και όταν φτάσαμε σε κάποιο σπίτι, με έβαλαν σε ένα δωμάτιο. Όταν ήμουν μόνη μου έβγαζα τρίχες από τα μαλλιά μου και τις έριχνα στο πάτωμα, γιατί πίστευα ότι θα με σκοτώσουν και έπρεπε να αφήσω τα ίχνη μου σε περίπτωση που η Αστυνομία έφτανε μέχρι το κρησφύγετο.

Πίστευα ότι θα με σκοτώσουν. Τα βράδια προσπαθούσα να κοιμηθώ και ευχόμουν να με σκοτώσουν εκείνη την ώρα για να μην καταλάβω τίποτα. Με το όπλο στον κρόταφο μού έλεγαν ότι αν ποτέ μιλήσω θα σκοτώσουν την οικογένειά μου» είναι τα λόγια της Σοφίας. Οι δράστες ζητούσαν λύτρα τέσσερα εκατ. ευρώ για να την επιστρέψουν ζωντανή. Τελικά, έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας.

Η δίκη

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013. Η δικαστική αίθουσα πλημμύρισε από τους κατοίκους της περιοχής. Άλλοι για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του θύματος και άλλοι απλά, για να παρακολουθήσουν τη δίκη. Στη δικαστική αίθουσα δύο είναι οι πρωταγωνίστριες: από τη μία, η 23χρονη Σοφία, το θύμα της απαγωγής, η οποία έπρεπε για άλλη μια φορά να έρθει αντιμέτωπη με τους απαγωγείς της, και από την άλλη, η σύζυγος του νυν δημάρχου, δυναμική και έμπειρη δικηγόρος των Ιωαννίνων.

Οι δραστηριότητές της, όμως, επεκτείνονται και εκτός δικαστηρίων, καθώς είναι αθλήτρια και πρόεδρος του ομίλου σκι Παμβώτιδος. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν καλά ότι η κόντρα ανάμεσα στις δύο πολιτικά ισχυρές οικογένειες κρατάει εδώ και χρόνια. Την ημέρα της δίκης, ωστόσο, η κόντρα αυτή μετατράπηκε σε οικογενειακή υπόθεση.

Στο πλευρό της κόρης του, ως δικηγόρος, ο πατέρας της και πρώην δήμαρχος και σ’ εκείνο των απαγωγέων, ως δικηγόρος, η γυναίκα του νυν δημάρχου. Νόμιμο, αλλά ηθικό; Αυτό παραμένει το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην πόλη… Οι κάτοικοι είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. «Δεν έπρεπε να δεχτεί την εκπροσώπηση του απαγωγέα, ηθικά δεν είναι σωστό.

Ολοι οι δικηγόροι του νομού αρνήθηκαν την εκπροσώπησή τους» λένε οι άνθρωποι που συμπαραστέκονται στην οικογένεια του θύματος. «Όλοι έχουν δικαίωμα υπεράσπισης. Η γυναίκα του δημάρχου έκανε απλώς τη δουλειά της» λένε οι υποστηρικτές του νυν δημάρχου. Στη διάρκεια της δίκης, η απαγωγή πήρε και χαρακτηριστικά πολιτικής βεντέτας.

«Γιατί δεν απήγαγαν ένα άλλο παιδί; Ποιος ήξερε ότι ο δήμαρχος έχει λεφτά; Μήπως ήθελαν να τον τσακίσουν πολιτικά, να λυγίσει και να αποσυρθεί μια για πάντα από την πολιτική ζωή των Ιωαννίνων;» ειπώθηκε από την πλευρά του Νίκου Γκόντα.

Στη διάρκεια της δίκης η δικηγόρος και σύζυγος του σημερινού δημάρχου Ιωαννίνων αρνήθηκε ότι είχαν πρόθεση να βλάψουν τη φοιτήτρια. «Ήταν μια… ελαφριά απαγωγή. Το δωμάτιο ήταν πεντακάθαρο, την τάιζαν και τη φρόντιζαν. Εάν είχαν απαγάγει το παιδί μου, μακάρι να έπεφτε στα χέρια τόσο ανόητων απαγωγέων» είπε μέσα στο δικαστήριο η κυρία Χαρίση, κάνοντας τη νεαρή Σοφία να ξεσπάσει σε κλάματα. Τα λόγια της συνηγόρου υπεράσπισης προκάλεσαν την οργή του πατέρα του θύματος.

Η δίκη έληξε πάντως, με την καταδίκη και των τριών απαγωγέων. «Δεν ανέλαβα το δράστη με πολιτικά κριτήρια» λέει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Χαρίση και προσθέτει: «Ήταν από παλιά πελάτης μου, γι’ αυτό ήρθε σε μένα. Άλλωστε κάποιος θα τον εκπροσωπούσε στο δικαστήριο. Δέχτηκα να τον εκπροσωπήσω, επειδή δεν της έκαναν κακό. Εάν την είχαν πειράξει, δεν θα τον εκπροσωπούσα. Δεν της έκαναν κακό, δεν τη βασάνισαν, ούτε καν την άγγιξαν. Αυτό δεν είναι απαγωγή, δεν περιγράφεται ως μαρτύριο».

Ο πατέρας του θύματος και πρώην δήμαρχος, κ. Γκόντας, πάντως, έχει διαφορετική άποψη. «Το μόνο πράγμα που έχω να πω είναι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους ντόπιους δικηγόρους που αρνήθηκαν να εκπροσωπήσουν τους απαγωγείς. Η σύζυγος του σημερινού δημάρχου επέλεξε να τους εκπροσωπήσει. Εγώ πάντως ηθικά δεν θα το έκανα, αν ήταν εκείνη το θύμα».

Η απόφαση

Ο Νικόλαος Αλεξίου και ο αλβανικής καταγωγής Ανθοκλής Μπερούκα θα εκτίσουν την ίδια ποινή, ήτοι 19 χρόνια και τέσσερις μήνες, ενώ ο Βασίλης Τζώρτζης 22 χρόνια, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό λόγω παλαιότερης καταδίκης του για τη μεταφορά λαθρομεταναστών. Επίσης, ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση καταδικάστηκαν η σύζυγος του Αλεξίου, καθώς και η συνταξιούχος μητέρα του με ποινή τέσσερις μήνες με αναστολή για κλεπταποδοχή. Στην υπόθεση υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν παρών και ο δικηγόρος Αθηνών, κ. Παύλος Σαράκης.

Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.