, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άρειος Πάγος: «Οχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων

φωτο eurokinissi.gr

Δεν θα εκδοθούν τελικά οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, Βασιλική Θεοδώρου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Νίκος Παντελής, έκριναν πως κινδυνεύει η ζωή τους εάν μεταβούν στην Τουρκία, τάσσοντας κατά της έκδοσης.
Οι δηλώσεις των δικηγόρων των οκτώ:
Οι συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, δήλωσαν τα εξής:
Χρίστος Μυλωνόπουλος: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Όμηρος Ζέλιος: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Οι δηλώσεις των κομμάτων:
ΝΔ: Ο Άρειος Πάγος κράτησε ψηλά το κύρος της χώρας
«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Αποφάνθηκε με βάση το  θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες Κράτους Δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας.
Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Λοβέρδος: Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη, πιστεύουμε στη Δημοκρατία
«Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη.Πιστεύουμε στη Δημοκρατία» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών.
Ποτάμι: Θαρραλέα και δικαιοκρατική η απόφαση
«Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τις θαρραλέες και δικαιοκρατικές αποφάσεις του για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων, δεν «υποχώρησε» σε σκοπιμότητες διπλωματίας, αλλά λειτούργησε με γνώμονα την ανθρώπινη αξία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπνέουν τον ευρωπαϊκό δικαιϊκό πολιτισμό και τους ελληνικούς νόμους», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «έστειλε έτσι μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραμένει το θεσμικό αντίβαρο της νομιμότητας, κρατώντας ψηλά το αίσθημα ασφάλειας δικαίου των πολιτών της και όσων ζητάνε την προστασία της».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.