, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η βλαχοκρατία, η ποντιοκρατία και ο… Μπουτάρης

-Ïé åêäçëþóåéò ãéá ôç ãåíïêôïíßá ôùí Ðïíôßùí.(ÁËËÁÃÇ ÐÑÏÅÄÑÉÊÇÓ ÖÑÏÕÑÁÓ ÌÅ ÄÕÏ ÅÕÆÙÍÏÕÓ ÍÔÕÌÅÍÏÕÓ ÌÅ ÔÇÍ ÖÏÑÅÓÉÁ ÔÏÕ ÐÏÍÔÉÏÕ ÁÍÔÁÑÔÇ)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Νέα αντιπαράθεση του Γιάννη Μπουτάρη και του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Παρχαρίδη καθώς φωτιές άναψαν πάλι οι δηλώσεις του δημάρχου στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης της πλατείας Αγίας Σοφίας στους  Πόντιους προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία το Μάιο, ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «Έγινε μια παρεξήγηση. Εγώ ήθελα να κάνω μια εκδήλωση για όλους. Να ενώσω τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ο Παρχαρίδης αρνήθηκε και ενώ ήρθε μετά στο Δημαρχείο και συμφιλιωθήκαμε έφτασε η κλήση που τους είχε κόψει η αστυνομία εκείνη την ημέρα και άρχισαν να με ξεφωνίζουν. Είναι δεδομένο ότι θα παρασταθούμε στο δικαστήριο για να ακυρωθεί. Είναι γελοίο το θέμα που προέκυψε. Η διατήρηση διαφόρων γλωσσικών ιδιωμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Γι αυτό και φτιάχνουμε το πρόγραμμα της διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου».

Παράλληλα χαρακτήρισε το ζήτημα που έχει προκύψει «βλακώδες και γελοίο».

 «Εγώ έχω σχέση με Ποντίους. Τα εγγονάκια μου είναι βλαχοποντιάκια. (Η κόρη του Φανή ειναι παντρεμένη με τον Χάρη Καραπαναγιωτίδη) Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Ποντίων. Άλλο αν βλαχοκρατείται», είπε χαρακτηριστικά ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις της ΠΟΕ.

Παρχαρίδης: «Η Θεσσαλονίκη ελληνοκρατείται»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης απάντησε στους ισχυρισμούς καταγγέλλοντας  τη συμπεριφορά που επέδειξε όλον αυτόν τον καιρό απέναντι στην Ομοσπονδία. Σε επιστολή του, ο κ. Παρχαρίδης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσπάθεια ενοποίησης των Ποντίων που επιχείρησε ο Γιάννης Μπουτάρης:

«λέει ότι ήθελε να κάνει μια ενωτική εκδήλωση των Ποντίων, δεν μας λέει από πού αντλεί ο ίδιος το δικαίωμα αυτό, εάν  πιστεύει στην δημοκρατία πρέπει να ξέρει ότι η ενότητα δεν είναι 100% πουθενά, όπως δεν είναι στο κράτος, όπως δεν είναι στην Βουλή, όπως δεν είναι στους Δήμους, όπως δεν είναι στους διάφορους φορείς».

Παράλληλα προσθέτει ότι η ΠΟΕ αποτελεί τον ενιαίο φορέα του  Ποντιακού Ελληνισμού πανελλαδικά,  συσπειρώνοντας ενεργά  410 πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία και αντανακλά τις επιθυμίες και την θέληση του 95% του ποντιακού ελληνισμού, άρα είχε και το δικαίωμα και  την υποχρέωση να πραγματοποιήσει αυτή την συγκέντρωση.       

Ακόμα ο κ. Παρχαρίδης αναφέρεται στο γεγονός ότι είχε συναντηθεί με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα με το δήμαρχο, ωστόσο είχαν δοθεί οι υποσχέσεις από την πλευρά Μπουτάρη ότι το ζήτημα έχει λήξει και ότι δεν εστάλη ποτέ η περίφημη επιστολή με τα όσα νομίζει ο δήμαρχος για το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά τις εκδηλώσεις μνήμης στη γενοκτονίας.

«Και για ποια συμφιλίωση μιλάει ο κ.Δήμαρχος όταν στις 25 Φεβρουαρίου στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο Γ.Γ. της Π.Ο.Ε. και Δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης με κατήγορο τον Δήμο για την αυθαίρετη κατάληψη της Πλατείας Αγίας Σοφίας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Επίσης σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Μπουτάρη ότι η συμφιλίωση δεν γίνεται με  μονομερείς αναληθείς δηλώσεις αλλά αυτή πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια και μόνο στην αλήθεια και «με την δήλωση μου προσπαθώ να κάνω ακριβώς αυτό χωρίς να έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Δήμαρχο».

«Και επίσης κύριε Δήμαρχε,  επειδή σας αρέσει να λέτε ότι  η Θεσσαλονίκη βλαχοκρατείται, σας δηλώνω ότι η Θεσσαλονίκη ούτε βλαχοκρατείται ούτε ποντιοκρατείται, η Θεσσαλονίκη ελληνοκρατείται και γι’  αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η παρουσία στο χώρο αυτόν των εναπομεινάντων από την Γενοκτονία προγόνων μας. Τέλος καλώ τον Δήμαρχο με μόνο στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας σε δημόσια συζήτηση για τα θέματα που μας αφορούν», καταλήγει ο κ. Παρχαρίδης.

ΖΑΒ

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.