, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η… δουλειά ενός υπουργού Μακεδονίας-Θράκης

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣυνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

 Τον τρόπο με τον οποίο θα καταστήσει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης σε ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα αναλύει στην «Κ» ο σημερινός «ένοικος» του Διοικητήριου, Θεόδωρος Καράογλου. Βάλλει εναντίον των συναδέλφων του βουλευτών, που «έβγαλαν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό, όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα, κρίνει το έργο του Γιάννη Μπουτάρη και σχολιάζει τα ισόβια του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, μιλά για το «φλερτ» με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τέλος αναφέρεται στα… «ρουσφέτια», που εξυπηρετεί και «πανηγυρίζει», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τις επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος, ο Θεόδωρος Καράογλου αναφέρει πως «ήταν εμφανής η έλλειψη του υπουργείου. Ακόμα και με τις λίγες αρμοδιότητες που είχε πριν την κατάργησή του είχε την αποδοχή των Βορειοελλαδιτών. Ο κάθε πολίτης μπορούσε να δει τον υπουργό. Ήταν ένα υπουργείο ανοικτό σε πολλές κοινωνικές ομάδες. Αναλάμβανε πρωτοβουλίες. Η απαίτηση για την ανασύστασή του ήταν απαίτηση όλων των Μακεδόνων και όλων των Θρακών και για το λόγο αυτό τα σχόλια ήταν περιορισμένα και λίγα. Σήμερα προσπαθούμε να το μετατρέψουμε σε υπουργείο Ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Ο ίδιος θεωρεί πως το σημαντικότερο πρόβλημα της Βόρειας Ελλάδας σήμερα είναι η αποβιομηχάνιση και η ανεργία που «αγγίζει το 31,5. «Θα πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα και να συνεχίσουμε στον τουρισμό. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα φορολογικό σύστημα απλό, διάφανο, σταθερό και προπαντώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και τέλος να αντιμετωπίσουμε όσο πιο δραστικά μπορούμε τη γραφειοκρατία» συμπληρώνει.

Ιδιώτες για την ανάπτυξη

Αναλύοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τονίζει ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει πιο φιλική στο «επιχειρείν». «Τα τελευταία τριάντα χρόνια ζήσαμε μια παθογένεια και θεωρούσαμε ότι το κέρδος είναι κάτι κακό και ο επιχειρηματίας εγκληματίας. Είχαμε μάθει ότι η καλύτερη επιλογή για ένα νέο άνθρωπο είναι να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Όμως μέσα από τον ιδιωτικό τομέα έρχεται η ανάπτυξη και ο δημόσιος τομέας πρέπει να μικρύνει. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι επικουρικός του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο υπουργός.

Επαναλαμβάνει μάλιστα πως δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος και πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους δανειστές θα πραγματοποιηθούν μέσα από το «πάγωμα» των προσλήψεων και τη συνταξιοδότηση περίπου ογδόντα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε βάθος τριετίας.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μέσω της «Κ» στέλνει επίσης το μήνυμα πως οι ελληνικές καταθέσεις δεν θα έχουν το μέλλον των κυπριακών. «Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τα ανοίγματα που είχαν οι κυπριακές. Στην Κύπρο έπασχε το τραπεζικό σύστημα, oι τράπεζές μας με την ανακεφαλαιοποίηση ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Ο χειρότερος κίνδυνος είναι ο πανικός, η έλλειψη ψυχραιμίας που έχει δημιουργηθεί» λέει και σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που θέλουν συναδέλφους του πολιτικούς να έχουν «βγάλει» τα λεφτά τους σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο της κρίσης υποστηρίζει: «Ο πολιτικός εκτός από τις νόμιμες ενέργειες πρέπει να κοιτάει και το ηθικό. Αν κάποιος είχε χρήματα σε μια ελληνική τράπεζα και όταν ξέσπασε η κρίση τα πήγε σε μια κυπριακή ή αγγλική αυτό γεννά ζήτημα ηθικής τάξης».

Ο Μπουτάρης και το… 35άρι της ΕΡΤ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑναφερόμενος στο Γιάννη Μπουτάρη και τη διοίκησή του εντοπίζει προβλήματα και καθυστερήσεις στον τομέα της καθαριότητας ενώ μιλώντας για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης που είχε χαρακτηρίσει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης «χουντικό καρακιτσαριό» ο κ. Καράογλου αναφέρει «δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του. Όσες φορές έχουμε κουβεντιάσει δεν υπήρξαν προβλήματα και εντάσεις. Προφανώς έχει τις δικές του απόψεις και εγώ τις δικές μου που είναι τελείως αντίθετες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του αλλά θεωρώ ότι για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης εμείς είχαμε δίκιο. Ευτυχώς που πήραμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τη γιορτή της σημαίας που αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες. Να σας θυμίσω ότι η ΕΡΤ3 στις 25 Οκτωβρίου είχε μια μέση… τηλεθέαση 35% και ήταν η πρώτη φορά που κατέγραψε πρωτιά σε πανελλήνια τηλεθέαση. Δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος. Θεωρώ ότι ήταν ατυχής στιγμή για το δήμαρχο».

Ο κ. Καράογλου χαρακτηρίζει επίσης «βαριά» την απόφαση του δικαστηρίου για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και αναφέρει πως δεν επεδίωξε να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του, Ελένη. «Με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο είχα τυπική και όχι ιδιαίτερη σχέση. Εννοείται ότι όταν θα βρω την Ελένη, τη σύζυγό του θα της ευχηθώ δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσει αυτή την κρίση», λέει.

Περιφέρεια και… “ρουσφέτια”

Ο ίδιος αποφεύγει να απαντήσει στα σενάρια που τον θέλουν να εγκαταλείπει την κεντρική πολιτική σκηνή και στις επόμενες εκλογές να «φλερτάρει» με τον θώκο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει. Αρκείται μόνο να αναφέρει ότι: «Είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε τι θα συμβεί μετά από ενάμιση χρόνο». Και συνεχίζει «άλλωστε όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει».

Θεωρεί τέλος ότι οι πολιτικοί έχουν αλλάξει νοοτροπίες. Απαντά στον Θεόδωρο Πάγκαλο πως «δεν τα φάγαμε μαζί» γιατί «κάποιος μπορεί να έτρωγε χαβιάρι και κάποιος άλλος φασολάδα και παραδέχεται πως ο κόσμος του ζητάει… ρουσφέτια. «Αν θεωρείται ρουσφέτι η αγωνία των πολιτών να βρουν δουλειά, ναι ζητάνε. Στο πολιτικό μου γραφείο το 99% των αιτημάτων έχουν σχέση με την εξεύρεση εργασίας και μακάρι να είχα ένα μεγάλο εργοστάσιο που να χωράει χιλιάδες ανθρώπους να τους έβαζα όλους εκεί. Οι πολίτες ψάχνουν για το μεροκάματο ακόμα και τετράωροι σε σούπερ μάρκετ. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι στο πολιτικό μου γραφείο, γιατί δεν έχω μπλέξει τη λειτουργία του με αυτή του υπουργείου, αν βρούμε έστω και σε ένα πολίτη δουλειά. Το χαιρόμαστε και το πανηγυρίζουμε. Γίνεται μια ιεράρχιση των αιτημάτων με βάσει τις ανάγκες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι οικογενειάρχες, έχουν μείνει άνεργοι και έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Αυτά είναι τα «ρουσφέτια» που μας απασχολούν» καταλήγει ο υπουργός.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.