, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η λίστα της «Journal News» για τους κατόχους όπλων σε δύο κομητείες

journalΣάλο και αρνητικές αντιδράσεις μεταξύ των φανατικών υποστηρικτών της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Journal News» που είχε τα στοιχεία ταυτότητας των κατόχων όπλων σε τρεις περιοχές της Νέας Υόρκης.Το ρεπορτάζ με τίτλο «Ο οπλοφόρος της διπλανής πόρτας: Τι δεν ξέρετε για τα όπλα της γειτονιάς σας» έκανε γνωστά προσωπικά δεδομένα (ονόματα και διευθύνσεις) των κατοίκων που φέρουν νομίμως όπλα στις δυο κομητείες του Γουέστσεστερ και του Ρόκλαντ: από το δημοσίευμα πρόκυπτε πως περίπου 44.000 άνθρωποι -δηλαδή 1 στους 23 ενήλικες- έχουν άδεια οπλοκατοχής, σύμφωνα με τη λίστα της εφημερίδας, ενώ μπορούν να αγοράζουν καραμπίνες χωρίς καν άδεια.  

Μάλιστα, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας υπήρχε ένας διαδραστικός χάρτης, πάνω στον οποίο μπορούσε κάποιος να «κλικάρει» με το ποντίκι του και να δει το όνομα, τη διεύθυνση καθώς και τα είδη όπλων που έχει κάθε κάτοχος άδειας. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η λίστα είχε διαδοθεί στο Facebook, όπου ξέσπασε διαμάχη για το αν η εφημερίδα έπρεπε να δημοσιεύσει τα προσωπικά δεδομένα ή όχι.
 
«Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατόχων όπλων είναι κάτι που γίνεται σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα κι όχι ατόμων που δικαιούνται νομίμως να κατέχουν όπλα», τονίζει ο δημοσιογράφος Κέρτις Μαένζα, ενώ ο συνάδελφος του Τζόζεφ Κόνκλιν προσθέτει πως «η δημοσιοποίηση είναι λάθος, γιατί με το να επισημαίνεις τα σπίτια, ο ιδιοκτήτης των οποίων διαθέτει όπλο, είναι σαν αν λες στους διαρρήκτες “πηγαίνετε στο διπλανό σπίτι, που δεν θα υπάρχει περίπτωση κάποιος να σας απειλήσει με ένα όπλο”, άρα η κίνηση αυτή θα έχει αντίθετα αποτελέσματα».
 
Το ίδιο λάβροι εμφανίζονται και ορισμένοι από τους κατόχους όπλων που ξαφνικά είδαν το όνομά τους να διακινείται σε μια λίστα στο Διαδίκτυο. «Για ποιο λόγο οι γείτονες μου πρέπει να γνωρίζουν πως έχω όπλο σπίτι μου;», αναρωτιέται ο Ντέιβ Τριλιάνος, κάτοικος της πόλης Μάχοπακ, λέγοντας «οι πληροφορίες αυτές θα έπρεπε να είναι απολύτως προσωπικές. Εγώ δεν συνιστώ απειλή για τον γείτονα μου, ούτε για κανέναν άλλον». Μετά τη δημοσίευση, η εφημερίδα χρειάστηκε να υπερασπιστεί την απόφασή της, τονίζοντας ότι το άρθρο περιλαμβάνει τις απόψεις και των δύο πλευρών στο ζήτημα της οπλοκατοχής, το οποίο συζητείται έντονα στις ΗΠΑ έπειτα από το φοβερό λουτρό αίματος στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ.
 
«Νιώθουμε πως μετά το μακελειό στο σχολείο Σάντι Χουκ, που έγινε με νόμιμα όπλα, έπρεπε να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας όσες περισσότερες πληροφορίες διαθέταμε σχετικά με κατόχους όπλων στις περιοχές που κυκλοφορεί η εφημερίδα μας», έγραψε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, Σίντι Ρόιλ.
 
Πηγή : tovima.gr

#Tags: ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.