, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η μάστιγα του ντόπινγκ

ioannidis2Του Γιάννη Ιωαννίδη

Ο αθλητισμός περιέχει ένα πολυεπίπεδο αξιακό περιεχόμενο που διατρέχει τους αιώνες από την ιερή Άλτη της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι σήμερα. 

Είναι μέσο παιδείας στα σχολεία όλου του κόσμου και μέτρο ανάδειξης των ανώτατων σωματικών ορίων του ανθρώπου στον αγωνιστικό αθλητισμό ενώ παράλληλα προσφέρει τις υπηρεσίες του ισόβια ως υγεία και ψυχαγωγία με τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

Πάνω από όλα ενώνει τους λαούς καταργώντας τα σύνορα και δίνει ιδιαίτερα στη νεολαία ένα πολυσήμαντο δημιουργικό περιεχόμενο μεταφέροντας τις ηθικές αξίες της φιλίας και της συναδέλφωσης σε ένα πανανθρώπινο ποτάμι ειρήνης. 

Απέναντι σε αυτά τα εξαιρετικά φορτία αξιών που περιέχει ο αθλητισμός δυστυχώς έχει εισχωρήσει η μεγάλη μάστιγα του ντόπινγκ που καταστρέφει τόσο την αθλητική ιδεολογία όσο και την υγεία των αθλουμένων.

Χρέος όλων μας λοιπόν είναι να προστατέψουμε τη νεολαία από το αρνητικό φαινόμενο του ντόπινγκ διευρύνοντας αφενός μεν την ενημέρωση αφετέρου παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα όπως τα παρακάτω:

  • Διδασκαλία του μαθήματος της ολυμπιακής παιδείας στην εκπαίδευση για να θωρακίσουμε ιδεολογικά τη νέα γενιά με αντιστάσεις κατά του ντόπινγκ.
  • Αξιοποίηση δημιουργικά των ΜΜΕ με ουσιαστικές συζητήσεις για το κοινό από ειδικούς γιατρούς, ψυχολόγους, βιοχημικούς και άλλους για τα καταστροφικά αποτελέσματα που επιφέρει η φαρμακοδιέγερση.
  • Ενημέρωση των αθλητών και ιδιαίτερα των γονέων να μην χορηγούνται ανεξέλεγκτες ουσίες από οποιουσδήποτε αλλά να εμπιστεύονται μόνο τον οικογενειακό τους γιατρό.
  • Να παροτρύνονται όλοι οι σύλλογοι στη διοργάνωση συζητήσεων με ειδικούς για τους γονείς και τους αθλητές για τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί τον ντόπινγκ.
  • Σε όλα τα ιατρικά σκευάσματα που εγκρίνονται από τις ιατρικές αρχές όπως ο ΕΟΦ στην Ελλάδα και περιέχουν απαγορευμένες ουσίες να υπάρχει ειδική ένδειξη ότι απαγορεύεται η χρήση τους από αθλητές.
  • Όλες οι αρχές του αθλητισμού όπως Υπουργεία, Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, Ομοσπονδίες και σύλλογοι να διευκολύνουν το έργο της Wanda για ελέγχους ντόπινγκ και να συνεργάζονται μαζί τους.
  • Να γίνει προσπάθεια ώστε όλες οι χώρες να δημιουργήσουν πιστοποιημένα εργαστήρια Α κατηγορίας και να δαπανούν κονδύλια για αυξημένους και στοχευμένους εσωτερικούς ελέγχους.
  • Να γίνονται έλεγχοι και στα σχολικά Πρωταθλήματα για την προστασία των μαθητών- αθλητών.
  • Να θεσπίσουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και παγκόσμια ισχυρούς νόμους για τους χρήστες, τους εμπόρους ουσιών και όσους συμμετέχουν στο παράνομο αυτό κύκλωμα.
  • Η αρχαία Ολυμπία να γίνει η ιδεολογική έδρα της Wandaμε λειτουργία της επιτροπής ΄΄ Ηθική και Αθλητισμός΄΄ που ψηφίστηκε ομόφωνα στη σύνοδο της Μόσχας το Δεκέμβρη του 2002 .

Αυτές είναι ορισμένες προτάσεις για να προασπίσουμε τη σωματική υγεία των αθλητών αλλά και να περιφρουρήσουμε την ιδεολογία του αθλητισμού.

Έχουμε χρέος όλοι οι θεσμικοί φορείς να υπηρετήσουμε τον αθλητισμό των Ανθρώπινων Ορίων.

*Ο κ. Ιωαννίδης είναι υφυπουργός Αθλητισμού

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.