, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η μάχη της Κεντροαριστεράς»

Του Δημήτρη Βασιλειάδη*
 Αν και έχουν τρέξει οι πρώτες μετρήσεις για την αναμέτρηση στην κεντροαριστερά, η εικόνα που δείχνει έρευνα της Interview, είναι κάπως διαφορετική. Η μεν κ. Γεννηματά προηγείται στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση δηλαδή του ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει αν οι εκλογές ήταν την επόμενη Κυριακή, στην καταλληλότητα όμως υστερεί και μάλιστα σημαντικά.
Στην καταλληλότητα προηγείται ο κ. Θεοδωράκης και έπεται με μικρή διαφορά ο κ. Καμίνης. Καλές επιδόσεις έχουν και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Μανιάτης. Στην παράσταση νίκης, πρώτη έρχεται η κ. Γεννηματά και ακολουθεί ο κ. Θεοδωράκης πάλι πολύ κοντά με τον κ. Καμίνη. Η ανάλυση των δημογραφικών όμως δείχνει τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως η ανάλυση των ηλικιών. Όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο ανεβαίνει στην καταλληλότητα η κ. Γεννηματά. Αντίθετα όσο πέφτει η ηλικία (στο 18 έως 35 ετών) τόσο ανεβαίνει ο Θεοδωράκης και ο Καμίνης.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα παίξει ρόλο στις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν τελικά οι εκλογές αυτές. Αν πάνε στην ψηφοφορία και μέσω ιντερνέτ ή sms (κινητό τηλέφωνο), τότε οι νεαρές ηλικίες που έχουν εξοικείωση με τα μέσα αυτά θα συμμετέχουν εύκολα και μαζικά, με αποτέλεσμα να κάνουν την ανατροπή. Αν αντίθετα οι διαδικασίες παραμείνουν στον παραδοσιακό τρόπο (κάλπες, εκλογικά κέντρα κλπ), τότε πιθανότατα ευνοημένη να βγει η κ. Γεννηματά που έχει το παλιό (ηλικιωμένο), παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ που λογικά θα πρέπει να αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του συγκεκριμένου εκλογικού σώματος.
Είμαι σίγουρος ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία του νέου φορέα που ζητάνε άνοιγμα των διαδικασιών (κυρίως ο Θεοδωράκης) και επιστολική ψήφο, έχουν μετρήσει την επίδραση επί των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει μια τέτοια μεθοδολογία εκλογής. Διαφορετικά δεν θα την ζητούσαν όπως για παράδειγμα δεν την ζητά  η κ. Γεννηματά. Μάλλον κάτι θα ξέρει…
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.