, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων συστατικό της ανάπτυξης»

φωτο Σάββας Αυγητίδης

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός «περνάμε απ’ τον μεσαίωνα της ταφής και των προστίμων στον εικοστό πρώτο αιώνα της ανακύκλωσης»… / φωτο Σ. Αυγητίδης
«Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων είναι συστατικό της ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Eσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατά την έναρξη των εργασιών του πέμπτου διεθνούς συνεδρίου για τη βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων, και ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση το προσεχές διάστημα. Όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, από το βήμα του συνεδρίου που διεξάγεται στο Ζάππειο στόχος της κυβέρνησης είναι μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών, επισημαίνοντας ότι πλέον «οι προϋποθέσεις υπάρχουν».
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας και της καλής συνεργασίας της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως έκανε γνωστό, προωθείται η υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων για τη διαχείριση των αποβλήτων με όλα τα διαθέσιμα μέσα και εργαλεία, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα διαθέτει προοπτική, όραμα, και κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό», προκειμένου να λειτουργήσουν ως ένα εφαλτήριο για την ανάπτυξη.
Πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί η «μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σωστές δομές», σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ενώ έδωσε έμφαση στην «αρωγή του κράτους που οφείλει να λειτουργεί σα δίοδος συνδρομής» και να «ενθαρρύνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο».Τέλος, αναγνώρισε την επιστημονική κοινότητα ως τον «πρωτοστάτη σε όλη αυτή την προσπάθεια». Απ’ την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι ήδη προσφάτως διασφαλίστηκαν περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα της Αττικής, 50-70 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα επεξεργασίας της υπόλοιπης Ελλάδας και άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για την επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «περνάμε απ’ τον μεσαίωνα της ταφής και των προστίμων στον εικοστό πρώτο αιώνα της ανακύκλωσης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.