, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η σειρά… προτεραιότητας στον αποχιονισμό του νομού Θεσσαλονίκης

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις επτά Περιφερειακές Ενότητες για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει την περιοχή από σήμερα το απόγευμα.
Ήδη έχουν γίνει συσκέψεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με εντολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε διαρκή επιφυλακή, μέχρι τη λήξη των φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου και του προβλεπόμενου παγετού από το Σάββατο και μετά. Στις συσκέψεις έγινε προγραμματισμός των επεμβάσεων, προσδιορισμός των κομβικών σημείων για να γίνει η διασπορά των μηχανημάτων και του προσωπικού αντιμετώπισης της κακοκαιρίας και μπήκαν οι προτεραιότητες ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η σειρά προτεραιότητας στον αποχιονισμό για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι η ακόλουθη:
1η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
α.Επαρχιακή Οδός Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου, για την εξυπηρέτηση του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».
β.Εσωτερική Περιφερειακή – Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» – «424 ΓΣΝΕ»).
γ.Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου «Μακεδονία» (Γεωργικής Σχολής έως Αεροδρόμιο).
δ.Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Μουδανίων από συμβολή με Εσωτερική Περιφερειακή (ανισόπεδος κόμβος Κ12 έως ανισόπεδος κόμβος Θέρμης).
ε.Συνδετήρια οδός ανισόπεδου κόμβου Θέρμης με Αεροδρόμιο «Μακεδονία».
στ.Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου από ανισόπεδο κόμβο Θέρμης έως συμβολή με Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου (Γεωργικής Σχολής).
ζ.Οδός Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου.
η.Οδός Θεσσαλονίκης – Πανοράματος – νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».
2η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Α.Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Όρια Νομού.
β.Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Κιλκίς (Λητή – Ν.Σάντα).
γ.Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας (από Λαγυνά έως Ασπροβάλτα).
δ.Οδός Λαγκαδά (πόλεως Θεσσαλονίκης) από Εσωτερική Περιφερειακή έως κόμβο Ωραιοκάστρου.
ε.Επαρχιακή Οδός 4 Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου (από ανισόπεδο κόμβο Ωραιοκάστρου έως συμβολή με Νέα Εθνική Οδό Κιλκίς).
3η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
α.Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών.
β.Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης –Κιλκίς.
γ.Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Πολυκάστρου.
δ.Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Αλεξάνδρειας – Κατερίνης.
4η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Λοιπές Επαρχιακές Οδοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις κατά τόπους αποθήκες υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αλατιού για την αντιμετώπιση του χιονιά (περίπου 3.000 τόνοι). Επίσης, έχει γίνει διασπορά σε κομβικά σημεία επιφυλακής τόσο των μηχανημάτων έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και των 80 μισθωμένων ιδιωτικών μηχανημάτων (55 αλατιέρες και 25 προωθητικά μηχανήματα). Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα, αναλόγως της πορείας των καιρικών φαινομένων για άμεση κήρυξη περιοχών ή του συνόλου της Περιφέρειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να γίνει άμεση προμήθεια και χρήση επιπλέον ποσοτήτων αλατιού και εκχιονιστικών μέσων. Όλο το προσωπικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας θα είναι σε επιφυλακή, με οχτάωρες βάρδιες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Οι συσκέψεις στις Περιφερειακές Ενότητες έγιναν με την ευθύνη των κατά τόπους Αντιπεριφερειαρχών και παρουσία στελεχών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών, Τεχνικών Έργων, Προσωπικού κτλ., αλλά και των οδηγών και ιδιοκτητών των μισθωμένων μηχανημάτων αποχιονισμού.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία αντιμετώπισης των προβλεπόμενων έντονων καιρικών φαινομένων. Με τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτουμε έχουμε κάνει τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τις χιονοπτώσεις, όσο και τον παγετό, που προβλέπεται από τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Έχω δώσει εντολή να είναι όλοι οι αρμόδιοι σε διαρκή επιφυλακή από την έναρξη, μέχρι τη λήξη των φαινομένων. Επίσης, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, την Τροχαία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε σε αγαστή συνεργασία να συνδράμουμε ο ένας το έργο του άλλου και να μην προκύψουν μεγάλα προβλήματα. Οι προτεραιότητές μας είναι να μείνει προσπελάσιμο όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, βασικές οδικές αρτηρίες ευθύνης μας, όπως η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης, οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι προσβάσεις από και προς το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ της Θεσσαλονίκης, αλλά και βασικές οδοί σύνδεσης των οικισμών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο».
Σε επικοινωνία που είχαν τα στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους 38 Δήμους διαπιστώθηκε η ετοιμότητα και των δημοτικών υπηρεσιών, ενώ θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για όλο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να είναι εφικτός ο καλύτερος συντονισμός, η συνεργασία και συνδρομή των δυνάμεων αντιμετώπισης της κακοκαιρίας όπου απαιτείται.
Συνεργασία απαιτείται κι από τους πολίτες, για τους οποίους έχει εκδοθεί σειρά οδηγιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τα προβλήματα από το κύμα χιονιά.
Θεσσαλονίκη
Ειδικά για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, καθορίστηκαν οι προτεραιότητες του μηχανισμού της Αντιπεριφέρειας για τα επόμενα εικοσιτετράωρα των χιονοπτώσεων και του παρατεταμένου παγετού.
«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και σε περίπτωση πολύ αναγκαίων και επιβεβλημένων μετακινήσεων να χρησιμοποιούν τα απαραίτητα στην περίπτωση της μετακίνησης (π.χ. χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες κλπ.). Οι υπηρεσίες μας θα προσπαθήσουν με όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις τους να διατηρήσουν το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού μας σε ανεκτή κατάσταση από πλευράς προσπελασιμότητας με τη βοήθεια όλων μας. Έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, είμαστε όλοι σε διαρκή επιφυλακή και με τη συνεργασία όλων πιστεύω πως θα επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία, υπομονή και συνεργασία με τους αρμόδιους. Οι πολίτες πρέπει να προσαρμόζονται με τις οδηγίες τόσο των αρμοδίων Πολιτικής Προστασίας, όσο και της Τροχαίας σε κάθε περίπτωση», επισήμανε η κ. Πατουλίδου.
 
Οδηγίες
Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης σχετικά με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 01 /2017) και ισχύει από σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 έως και τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συστήνει στους πολίτες τα εξής μέτρα αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:
-Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
-Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
-Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
-Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
-Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
-Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
-Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
-Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
-Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
-Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
-Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
-Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
-Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
-Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
► ΠΑΓΕΤΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
-Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
-Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
-Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
-Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
-Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
-Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
-Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
-Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
-Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
-Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
-Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
-Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ
Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
-Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
-Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
-Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.