, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η σκληρή καθηµερινότητα «πονοκέφαλος» για τον Τσίπρα

Του Νίκου Καραμανλή
Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, µετά το κλείσιµο της δεύτερης αξιολόγησης –µε καθυστέρηση πολλών µηνών και επιπλέον βάρη στους πολίτες–, επικεντρώνεται στις «καλές ειδήσεις». Η καθηµερινότητα όµως αυτή, που στο Μέγαρο Μαξίµου πιστεύουν ότι µπορούν να «απαλύνουν» µε πρωτοβουλίες όπως η ιστοσελίδα του κ. Φλαµπουράρη, είναι πεζή και αµείλικτη. Δεν είναι µόνο η οικονοµία που «πονοκεφαλιάζει» τον πρωθυπουργό και τους συµβούλους τους και δεν τους επιτρέπει να ξεδιπλώσουν ένα µετα-µνηµονιακό αφήγηµα. Είναι ότι το κυβερνητικό σχήµα δείχνει τεράστιες αδυναµίες στη διαχείριση προβληµάτων που µπορεί να µην είναι µεγάλα, αλλά γιγαντώνονται χωρίς λεπτούς χειρισµούς.
Τα όσα κωµικοτραγικά διηµείφθησαν µε τα ανασφάλιστα και τα «ανασφάλιστα» Ι.Χ. αυτοκίνητα αποδεικνύουν πως ο δρόµος για την κόλαση είναι στρωµένος µε καλές προθέσεις. Πράγµατι, το οικονοµικό επιτελείο επιχείρησε να βρει αυτούς που παρανοµούν και να τους τιµωρήσει. Τι κατάφερε; Να προκαλέσει αναστάτωση σε συνεπείς φορολογούµενους, να κάνει µπρος-πίσω σε ακόµη ένα ζήτηµα και, φυσικά, να το «µπαλώσει» µε… µερεµέτια. Γιατί η παράταση έως τις 14 Ιουλίου, για να διορθωθούν λάθη, διπλοπληρωµές και λοιπές τσαπατσουλιές, «µερεµέτι» είναι.
Πριν, βέβαια, καταλαγιάσει ο ντόρος από τον λάθος χειρισµό αυτού του θέµατος, προέκυψε ένα ακόµη µεγαλύτερο, που λίγο έλειψε να θέσει σε κίνδυνο τη δηµόσια υγεία. Γιατί το πρόβληµα των συµβασιούχων της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αντιµετωπίστηκε, όπως καθετί τα χρόνια της αντιπολίτευσης, µε
λαϊκισµό, και όταν εµφανίστηκε κατά πρόσωπο στην κυβέρνηση, οι υπουργοί έπεφταν από τη µία γκάφα στην άλλη. Την ίδια ώρα, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συγκεντρώνονταν σε κάθε γωνιά της Αθήνας και των µεγάλων πόλεων της Ελλάδας, µε τον υδράργυρο να χτυπάει «κόκκινο». Κι όλα αυτά, σε µία χρονιά που η χώρα µας προσδοκά να σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης τουριστών, αναµένοντας περισσότερες από 30 εκατοµµύρια αφίξεις!
Τα προβλήµατα, βέβαια, της καθηµερινότητας, που ανατρέπουν τη «θετική ατζέντα» της κυβέρνησης, δεν σταµατούν εδώ. Εκτός εάν υποστηρίζει κανείς ότι οι χειρισµοί –για µία ακόµη φορά– στο θέµα των Θρησκευτικών ήταν επιδέξιοι και έλυσαν το ζήτηµα και έστειλαν µήνυµα «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ανάλογη κατάσταση και µε τα Εξάρχεια, όπου η έλλειψη στρατηγικής είχε ως αποτέλεσµα τη σύγκρουση του υπουργείου µε τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., πολλούς αστυνοµικούς να µιλούν για επιβεβαίωση του «άβατου» και, φυσικά, τους αντιεξουσιαστές να αλωνίζουν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως το θετικό µοµέντουµ από το κλείσιµο της αξιολόγησης δεν αρκεί. Η διακυβέρνηση του τόπου χρειάζεται τακτική, προετοιµασία και σχέδιο. Διαφορετικά εκτίθεσαι…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.