, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η σύστασή μας είναι να καταναλώνετε λιγότερο κρέας»

Μια διατροφή που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης φαίνεται πως βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα σε φυσιολογικά όρια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο παχυσαρκίας και κατ’ επέκταση των σοβαρών επιπλοκών της στην υγεία, όπως αναφέρει το onmed.gr.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Η «ευέλικτη χορτοφαγία», ευρύτερα γνωστή ως Flexitarian Diet (από τις λέξεις flexible και‎ vegetarian), είναι μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει ελάχιστες μόνο ποσότητες κρέατος, ψαριού και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Τα οφέλη της «ευέλικτης χορτοφαγίας» προέκυψαν από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και στην οποία συμμετείχαν 16.000 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν από το 1999 για διάστημα 10 ετών. Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να διαπιστωθεί πόσο κοντά βρίσκονταν στη χορτοφαγία. Κάθε συμμετέχοντας συγκέντρωνε πόντους για κάθε φυτική διατροφική ομάδα (λαχανικά, φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, όσπρια και πατάτες) και από τη βαθμολογία του στη συνέχεια αφαιρέθηκαν πόντοι για κάθε ζωική διατροφική ομάδα (ζωικά λίπη, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρι & θαλασσινά, κρέας). Η τελική βαθμολογία κάθε συμμετέχοντα υπέδειξε στους ερευνητές πόσο κοντά βρισκόταν η διατροφή του στο πρότυπο της χορτοφαγίας.
Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν το 20% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τα περισσότερα ζωικά προϊόντα με το 20% που κατανάλωναν τα λιγότερα και διαπίστωσαν ότι στη δεύτερη ομάδα οι πιθανότητες παχυσαρκίας ήταν 43% λιγότερες, αναφέρει η βρετανική Guardian.
Το ψάρι δεν φάνηκε να επηρέασε ιδιαίτερα τα αποτελέσματα, αφού η κατανάλωση ήταν σχεδόν ίδια σε όλες τις ομάδες συμμετεχόντων, ωστόσο παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις στην ποσότητα κατανάλωσης κρέατος και φρούτων/λαχανικών. Συγκεκριμένα, οι φανατικοί κρεατοφάγοι κατανάλωναν περίπου 200 γρ. κρέας ημερησίως, ενώ όσοι ακολουθούσαν την «ευέλικτη χορτοφαγία» κατανάλωναν 142 γρ. Η «ψαλίδα» ήταν ακόμη μεγαλύτερη ως προς την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, με τους κρεατοφάγους να καταναλώνουν 348 γρ. και 191 γρ. αντίστοιχα και τους «ευέλικτους χορτοφάγους» 731 γρ. και 531 γρ. αντίστοιχα.
«Η σύστασή μας είναι να καταναλώνετε λιγότερο κρέας» αναφέρει η καθηγήτρια Μάιρα Μπες-Ραστρόγιο, μία εκ των ερευνητών που εκπόνησαν τη μελέτη. «Μην αυξάνετε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και προτιμήστε τα φυτικά αντί για ζωικά προϊόντα».
Η «ευέλικτη χορτοφαγία» μοιάζει πολύ με την κλασική μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι επίσης εξαιρετικά ισορροπημένη και υγιεινή και επίσης συνδέεται με μικρότερο σωματικό βάρος και μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.