, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Angelina Jolie "θα είναι για μια ζωή" δίπλα στην Ύπατη Αρμοστεία

Η Ειδική Απεσταλμένη Angelina Jolie ανανεώνει τη συνεργασία της με την Ύπατη Αρμοστεία και δηλώνει «Θα είμαι μαζί σας για μια ζωή»
 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στα κεντρικά γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στη Γενεύη, η Angelina Jolie κάλεσε το προσωπικό της Υ.Α. να βγει μπροστά και να πει «ποιοι είμαστε και για ποιους αγωνιζόμαστε» καθώς και να εργαστεί ακόμα πιο σκληρά γι’ αυτούς.
Η Ειδική Απεσταλμένη Angelina Jolie επιβεβαίωσε χθες για μια ακόμα φορά τη δέσμευσή της απέναντι στους πρόσφυγες παγκοσμίως λέγοντας στο προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Θα είμαι μαζί σας για μια ζωή».
Η κα. Jolie επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Υ.Α. κατά τη διάρκεια μονοήμερου ταξιδιού της στη Γενεύη και είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της Υ.Α. στο αίθριο του κτιρίου.
«Είναι σαν να επιστρέφω σπίτι μου. Είχα έρθει πρώτη φορά εδώ πριν από 16 χρόνια και δεν είχα ιδέα τι με περίμενε μπροστά μου. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς νιώθετε το ίδιο κάποιες φορές.»
Η κα. Jolie τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με την Υ.Α., ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πολέμων και των διώξεων αυξήθηκε από τα 22 στα 65 εκατομμύρια. Αυτό αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδίως για την Ύπατη Αρμοστεία.
«Έχετε περισσότερους ανθρώπους στους οποίους πρέπει να παρέχετε βοήθεια, έχετε περισσότερα θέματα να αντιμετωπίσετε, έχετε περισσότερα πράγματα να κάνετε, ενώ έχετε λιγότερη στήριξη. Δε μπορώ καν να φανταστώ πόσο δύσκολο πρέπει να είναι μερικές φορές για εσάς να έρχεστε στη δουλειά κάθε μέρα», είπε η κα. Jolie.
Η αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων συμβαίνει σε μια περίοδο στην οποία εξακολουθεί να παρεμένει δύσκολη η εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων στις συρράξεις και σε άλλες καταστάσεις που οδηγούν στον εκτοπισμό.
«Και ξέρω, ότι πολλές μέρες, όταν διαβάζετε τις ειδήσεις, όταν κάνετε τη δουλειά σας, όταν πάτε στο πεδίο, πρέπει να νιώθετε ‘κάνουμε αρκετά; Θα έχουμε ποτέ τη δυνατότητα να κάνουμε αρκετά; Θα είμαστε ποτέ σε θέση να ελέγξουμε αυτήν την κατάσταση;’»
«Ξέρω ότι, πιθανότατα, όπως όλοι όσοι εργάζονται στο πεδίο, σκέφτεστε περισσότερο αυτούς που δεν μπορέσατε να βοηθήσετε απ’ ό,τι όλους αυτούς που βοηθήσατε. Αλλά να ξέρετε ότι υπάρχει λόγος που είμαι τόσο περήφανη που είμαι με την Υ.Α.. Επειδή το έργο που παρέχετε, καθώς και όσα κάνετε στο πεδίο, και οι ζωές που βοηθάτε να σωθούν, και οι άνθρωποι που βοηθάτε να τα βγάζουν πέρα μέρα με τη μέρα… είναι όσα κάνουν τη  διαφορά.»
Μιλώντας για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Υ.Α. και η ευρύτερη ανθρωπιστική κοινότητα, η κα. Jolie κάλεσε το προσωπικό «πραγματικά να βγείτε μπροστά και να πείτε ποιοι είμαστε και για ποιους αγωνιζόμαστε και να εργαστείτε ακόμα πιο σκληρά. Οπότε είμαι κι εγώ μαζί σας, όχι μόνο λόγω του συμβολαίου μου, είμαι μαζί σας για μια ζωή. Από τη στιγμή που θα μπει κάποιος στην Ύπατη Αρμοστεία δύσκολα την αφήνει.»
Η Ειδική Απεσταλμένη διηγήθηκε περιστατικά από τις επισκέψεις της στο πεδίο, όταν στις συζητήσεις της με μέλη του προσωπικού της Υ.Α. ενώ έπιναν ποτό ή κατά τη διάρκεια του φαγητού η συζήτηση αναπόφευκτα γυρνούσε πάλι στις πολιτικές ή στους πρόσφυγες. «Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό. Γίνεται δεύτερη φύση σου. Στεκόμαστε εδώ, λοιπόν, όλοι μαζί σαν οικογένεια και είμαι μαζί σας.»
Κλείνοντας την ομιλία της, είπε πολύ απλά: «Ελπίζω ότι σας εκπροσωπώ όσο το δυνατόν καλύτερα σε όλη τη δουλειά που κάνετε, και θα συνεχίσω να το κάνω.»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Υ.Α., η κα. Jolie συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi για να ανανεώσει τη συνεργασία της ως Ειδική Απεσταλμένη της Υ.Α.
Έδωσε, επίσης, την ετήσια διάλεξη για το ίδρυμα Sergio Vieira de Mello, προς τιμήν της μνήμης και του έργου του ομώνυμου μέλους της Υ.Α. και διπλωμάτη, που σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2003, όταν βομβαρδίστηκε το γραφείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.